Откриха неизвестен досега път за проникване на коронавируса в мозъка

10118
Откриха неизвестен досега път за проникване на коронавируса в мозъка
Снимка: iStock

Биолози изясниха, че коронавирусът може да прониква в клетките на човешкия мозък през наноканали, съединяващи невроните със спомагателни клетки. Това позволява на SARS-CoV-2 да заразява дори такива клетки, в които липсва ензимът ACE2 – главният „съучастник“ на коронавируса. Резултатите от изследването са публикувани в bioRxiv.

"Нашите данни показват, че може да съществува неизвестен по-рано механизъм на разпространение на коронавируса. Благодарение на него SARS-CoV-2 поразява тези клетки, които иначе не може да зарази. Това също ускорява разпространението на инфекцията по целия организъм“, пишат изследователите.

Проучване: Делта вариантът увеличава сериозно риска от раждане на мъртво дете

Рискът от раждане на мъртво дете е около два пъти по-висок при жените с коронавирус в сравнение с тези без него и нараства до около чет...

Молекулярни биолози под ръководството на Киара Зурцоло от Института „Пастьор“ (Франция) са установили неизвестен по-рано механизъм за разпространение на коронавируса. Това обяснява как вирусните частици успяват да проникнат в тези мозъчни клетки, които теоретично трябва да са неуязвими за действието на SARS-CoV-2.

Как коронавирусът поразява мозъка и можем ли да се борим с това

Френските изследователи извършили откритието, след като започнали да разследват истории за това, че вирусни частици SARS-CoV-2 са били открити в мозъчни тъкани на пациенти, където коронавирусът теоретично не може да проникне поради отсъствието на белтъка ACE2 в местните нервни клетки. Неговото присъствие в невроните накарало учените да предполагат, че причинителят на COVID-19 може да се разпространява във вътрешността на мозъка по други пътища.

За отговор на този въпрос учените отгледали култура от човешки нервни клетки и свързаните с тях спомагателни тела и проследили как реагирали те на появата на голям брой частици SARS-CoV-2 в хранителна среда. Тези опити неочаквано потвърдили, че коронавирусът действително може да поразява невроните, които не изработват белтъка ACE2.

Коронавирусът поразява мозъка: жена се съблича гола и пие сапун след прекаран КОВИД

Навиците, които увреждат МОЗЪКА ви

Последните проучвания сочат, че съществуват няколко опасни навика, способни на това да увредят нашия мозък. Нека не забравяме, че той е...

Както изяснили Зурцоло и колегите ѝ, причината е, че невроните периодично се съединяват със своите съседи сред спомагателните клетки чрез така наречените мембранни нанотръбички. Така изследователите наричат много тесни и дълги израстъци на клетъчната мембрана, които съединяват една клетка с друга и им позволяват да обменят различни сигнални молекули.

Оказало се, че тези израстъци може да се използват от частиците на коронавируса, за да проникват от вече заразени спомагателни или нервни клетки в съседните телца, където SARS-CoV-2 не може да проникне по други пътища поради липсата на белтъка ACE2. В полза на това свидетелства фактът, че учените са успели да получат снимки на вирусни частици във вътрешността на тези нанотръбички и да проследят тяхното движение.

Нови открития за това как коронавирусът поразява мозъка

Както отбелязват биолозите, този механизъм на проникване на вируса в новите клетки също го скрива от вниманието на имунната система, което допълнително ускорява разпространението на инфекцията. Следващите опити ще покажат може ли да се предотврати подобно междуклетъчно предаване на вирусни частици, заключават Зурцоло и колегите ѝ.

Следва да добавим, че статията на учените не е рецензирана от независими експерти и не е проверявана от редакторите на научните списания, както е прието в подобни случаи. Затова изводите от нея и аналогични статии следва да се приемат с внимание, отбелязва ТАСС.

Разкриха как коронавирусът прониква в мозъка

Германски учени установиха, че вирусът SARS-CoV-2 прониква в мозъка чрез нервните клетки в обонятелна част на носната лигавица. Резулта...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com