Учени: Социалната дистанция не е гаранция за предпазване от COVID-19

7354
Учени: Социалната дистанция не е гаранция за предпазване от COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

"Спазването на насоките за социално отдалечаване, които са станали общоприети по време на пандемията на коронавируса, не е гаранция срещу заразяване с инфекцията." Това изявление направиха професорът от Медицинския факултет на Университета в Никозия Димитрис Дрикакис и неговият колега Талиб Дбук, който публикува проучване, доказващо, че метеорологичните фактори, включително вятърът, имат ключово влияние върху мястото и времето на следващата вълна на пандемия.

Както Дрикакис отбеляза в интервю за Cyprus Mail, социалната дистанция има смисъл да се поддържа в условия на пълно спокойствие и като цяло тя е недостатъчна, пише ТАСС. "От началото на пандемията на коронавируса на всички ни е казано да се дистанцираме социално, като стоим или седим на два метра от непознати. Но това е погрешно, тъй като е реално приложимо само при пълно спокойствие, тъй като дори при слаб вятър капките летят по-бързо. Два метра - това е само минималното разстояние", обясни ученият. Той добави, че освен вятърът, температурата и влажността на въздуха играят съществена роля за разпространението на коронавируса, въпреки че съвременните модели за прогнозиране отчитат само два фактора - скоростта на предаване на инфекцията и скоростта на възстановяване на пациентите.

Заведение се принуди да сложи електрическа ограда пред бара, за да има социална дистанция

Собствениците на The Star Inn Pub в британския окръг Корнуол инсталираха електрическа ограда пред бара. Подобни методи са необходими, з...

"Когато температурите се повишат през летните месеци, броят на заразените хора намалява и той нараства заедно с увеличаване както на относителната влажност, така и на скоростта на вятъра", каза Дрикакис. Според него резултатите от проучването показват, че „две вълни на пандемия годишно са неизбежни, тъй като те са пряко свързани с това, което наричаме сезонни колебания във времето“.

За да проведат своите изследвания, Дрикакис и Дбук създали компютърен модел, който отчита промените във времето и поведението на вируса. „Предлагаме епидемиологичните модели задължително да включват климатични ефекти чрез степента на въздушна инфекция (AIR)“, каза Дрикакис. Според него, прилагането на този индекс към епидемични данни по отношение на разпространението на коронавирус в Париж, Ню Йорк и Рио де Жанейро миналото лято даде възможност да се предскаже втората вълна на пандемията в тези градове.

"Резултатите показват, че през март 2020 г., когато температурите се повишават, скоростта на предаване на вируса също се увеличава, когато се приближаваме към северните райони на планетата", каза изследователят. През август миналата година, както отбеляза Дрикакис, увеличение на скоростта се наблюдава вече в южните зони на земното кълбо. Той подчерта, че по време на появата на пандемии, когато все още не е налице широкомащабна и ефективна ваксинация, правителственото планиране трябва да бъде дългосрочно и да отчита особеностите на метеорологичните условия. Дрикакис заяви, че тези условия трябва да бъдат взети предвид при разработването на насоки за общественото здраве и безопасност. "Това би могло да помогне да се избегнат ответни мерки под формата на строги ограничения, които засягат негативно всички аспекти на живота и световната икономика", обобщи кипърският учен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com