Учени установиха причината за смъртта на Луи IX

4598
Учени установиха причината за смъртта на Луи IX
Снимка: Émile Signol / Public Domain

Екип от учени изследва проба от балсамираните вътрешни органи на крал Луи IX, починал през 1270 г. Те са открили значително количество ДНК от бактерията Capnocytophaga sputigena в пробата. Според учените е много вероятно този микроорганизъм да е причинил сепсис при краля. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Microbial Pathogenesis.

Портрет на Луи IX от Ел Греко / Public Domain

През 1214 г. във Франция се ражда бъдещият крал Луи IX, който се възкачва на трона на 12 години и остава на власт 44 години до смъртта си. Политиката му бе насочена към укрепване на френската държава, както и към регулиране на отношенията със съседите. Това в крайна сметка донася на Луи IX висок престиж сред другите европейски владетели. Луи е известен като покровител на науките и изкуствата, както и като организатор на два неуспешни кръстоносни похода – Седми (1248 – 1254) и Осми (1270). В края на XIII век папа Бонифаций VIII канонизира Луи за светец.

По време на Осмия кръстоносен поход френският крал умира внезапно в Тунис. Точната причина за смъртта му не е известна, но се предполага, че може да е дизентерия или тиф. Преди няколко години обаче палеопатолози изследват долната челюст на Луи IX, която се съхранява в катедралата Нотр Дам. Те заключават, че кралят вероятно е страдал от скорбут и стоматологични заболявания. Въпреки че учените отново не успяват да установят точната причина за смъртта, те предполагат, че скорбутът вероятно е бил придружен от бактериална инфекция, последствията от която са видими в долната челюст.

Сега Филип Шарлие от университета Париж-Сакле, заедно с колеги от Гърция и Франция, е продължил да изучава останките на Луи IX. За тази цел учените взели проба от балсамираните вътрешни органи на краля, съхранявани в катедралата на Версай, и извършили радиовъглероден, протеомен и палеогенетичен анализ.

Прославянето на свети Луи. Alexandre Cabanel / Public Domain

Радиовъглеродният анализ показал, че останките принадлежат на мъж, починал между 1290 и 1400 г., най-малко 20 години след Луи IX. Учените обаче отбелязват, че това е приемлива грешка на метода. Освен това резултатите от анализа могат да бъдат повлияни от веществата, използвани при балсамирането на органите.

С помощта на протеомния анализ учените не са установили специфични белтъци на трематоди или други паразити и получили значителен научен резултат само чрез палеогенетичното изследване. В пробата присъствало значително количество ДНК от бактерията Capnocytophaga sputigena, която е част от нормалната микрофлора на устната кухина. Но за хора с отслабена имунна система гингивит и други стоматологични заболявания тази бактерия може да бъде смъртоносен патоген.

Отчитайки изобилието от ДНК на C. sputigena във вътрешните органи на краля, както и липсата на патогени, свързани с епидемични заболявания, учените стигнали до извода, че този микроб може да е бил причината за бактериемията, която в крайна сметка може да е причинила сепсис и да е довела до смъртта на Луи IX.

Луи е пленен в Седмия кръстоносен поход. Gustave Doré / Public Domain

По-рано учени изследваха 21 древноегипетски мумии на деца. В един случай те диагностицирали бебе, починало на възраст 1 – 1,5 години, с бета таласемия и също така открили, че има рядка аномалия – макроглосия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно