Учени за първи път трансплантираха изкуствена роговица

4545
Учени за първи път трансплантираха изкуствена роговица
Снимка: Pixabay

Европейски, индийски и ирански лекари за първи път успешно трансплантираха изкуствено отгледани роговици на 24 пациенти с увредено зрение. Това възстановява или подобрява зрението на всички доброволци, съобщават от Линшьопингския университет в Швеция, цитирани от ТАСС и БТА.

„Резултатите от тези експерименти показаха, че ние сме в състояние да създадем биоматериали, които отговарят на всички критерии за използването им като импланти. Освен това те могат да се произвеждат масово и да се съхраняват две години. Това ще ни позволи да решим проблема с недостиг на донорски роговици и създаване на нови методи за лечение на очни заболявания.“, каза професор Нийл Лагали.

Имплантираха напечатано на 3D принтер око за първи път в света

За първи път в света е проведена операция по присаждане на очна протеза, напечатана на 3D-принтер, съобщава Mail Online. Пациентът е 4...

Според статистиката на Световната здравна организация увреждането на роговицата на окото е четвъртата най-честа причина за слепота в световен мащаб. В около половината от тези случаи зрението може да се възстанови с трансплантация на роговица, но тази процедура е достъпна за изключително малък брой пациенти поради липсата на голям брой подходящи донори.

Професор Лагали и колегите му работят върху решаването на този проблем от няколко години в експерименти, насочени към създаване на изкуствено отгледани роговици. Според учените тази телесна тъкан се състои главно от колагенов протеин, който може да бъде доста лесно получен с помощта на стволови клетки или извлечен от различни тъкани на тялото на хора и животни.

За да предпазят протеина от увреждане, учените са подготвили специално фотополимерно покритие, което се нанася върху роговицата и се отстранява по време на операция, за да се имплантира в окото на пациента. В допълнение към това учените модифицират структурата на колагеновите нишки, така че този протеин да пропуска светлина по същия начин като човешката роговица и в същото време да има повишена здравина.

След тестване на безопасността и ефективността на изкуствените роговици при плъхове, проф. Лагали и колегите му събират група от 24 пациенти доброволци, живеещи в Индия и Иран. Всички тези пациенти са страдали от кератоконус - рязко влошаване на зрението или пълна слепота, свързана с дегенерация и изтъняване на роговицата.

Виртуозен хирург върна зрението на мъж, ослепял с едното око от детските години

52-годишен мъж от девинското село Стоманово прогледна с окото, ослепяло в детските му години. Ялдъз Газиев получил травма на десетгодиш...

Според изследователите трансплантацията на изкуствена роговица е подобрила зрението и благосъстоянието на всички пациенти, включително на всички 14 участници в експеримента, които са загубили зрението си в резултат на кератоконус. Въвеждането на нова роговица не само възвръща способността им да виждат света около тях, но и намалява дискомфорта, свързан с носенето на контактни лещи.

Резултатите от експеримента, както отбелязват изследователите, превръщат тяхната разработка в особено обещаващ подход за лечение на слепота, свързана с дегенерация на роговицата. Това позволява да се произвеждат масово такива импланти и да се съхраняват дълго време, което ще даде възможност на лекарите да извършват операции за възстановяване на роговицата по всяко удобно време, обобщават професор Лагали и колегите му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com