Учени записаха „разговори“ на гъби след дъжд

10540
Учени записаха „разговори“ на гъби след дъжд
Снимка: Andreas / Pixabay

Преди това в лаборатории учените са регистрирали електрически сигнали, които възникват в мицела, и са предполагали, че те служат на гъбите да комуникират помежду си. Сега група японски изследователи са успели да открият такива сигнали в горската почва след поредния дъжд.

Гъбите играят неоценима роля в горските екосистеми и особено важни са тези, които могат да влязат в симбиотични отношения с дърветата, образувайки гъбен корен, или микориза. Обхващайки много по-голяма площ от корените на самото дърво, мицелът на гъбите снабдява растението с вода и минерални вещества, а самият той получава органични вещества - аминокиселини, някои хормони и прости въглеводороди. 

Най-древният език вероятно е бил жестовият

Първобитните хора най-вероятно са общували не със звукове, а с жестове. До този извод са стигнали учени от Университета на Западна Авст...

Много гъби като червената мухоморка (вляво) образуват ектомикориза (вдясно) с три корена. Thergothon CC BY 2.5 / Ellen Larsson CC BY 2.5

Въпреки близкия им контакт обаче образуващото микориза растение и гъбата остават отделни единици и учените непрекъснато се интересуват от това как комуникират помежду си, например съобщавайки своите потребности. Според една хипотеза за това гъбите използват електрически сигнали, които могат да координират растежа и развитието на съседни мицели, както и да въздействат на корените на растенията симбионти.

Но по този въпрос са натрупани много малко данни и всички предишни изследвания са провеждани в лабораторни условия. За да разберат как се случват нещата в истинска гора, група изследователи от различни научни центрове в Япония изследвали „комуникацията“ на двуцветна лакария (Laccária bícolor), малка гъба, която се среща често в иглолистните гори. Чрез прикрепване на електроди към шест плодни тела на гъби, растящи в клъстер, изследователите установили, че електрическите сигнали, които те излъчват, се усилват значително след дъжд.

Учени смятат, че Слънцето може да предава извънземни съобщения

Американски учени предложиха нова теория за това как може да се чуят сигнали от извънземни цивилизации. Изследователите смятат, че извъ...

За да фиксират сигналите, учените прикрепили електроди директно в шапките на гъбите. Yu Fukasawa

Първоначално електрическият потенциал на гъбите бил нисък, вероятно поради липсата на валежи през последната седмица, но след проливен дъжд започнал да се колебае, понякога надхвърляйки 100 мВ. В същото време електрическият сигнал не се разпространявал произволно, а към най-близките плодни тела, което потенциално показва неговата насоченост.

По такъв начин учените не само потвърдили, че гъбите в природата обменят електрически сигнали по същия начин, както в лабораторни условия, но също така получили възможно доказателство, че тези сигнали играят комуникационна роля.

Впрочем, както заключават учените в своето изследване, публикувано в списание Fungal Ecology, ще е необходима повече работа на терен не само за улавяне, но и за изследване на тези сигнали и тяхната роля в сложните общности, образувани от гъбични хифи и корени на растения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com