Ученият, който изгори диаманти, за да докаже, че са от въглерод

10982
Ученият, който изгори диаманти, за да докаже, че са от въглерод
Снимка: iStock

През 1772 г. Антоан-Лоран дьо Лавоазие – понякога наричан бащата на съвременната химия – изгаря ценни диаманти и доказва, че те се състоят от въглерод, пише IFLScience.

Когато се ражда Лавоазие, химията все още не е това, което бихте нарекли наука. Вярванията включват теорията за флогистона – че всички горими материали съдържат „огнена субстанция“ (наречена флогистон), която се освобождава при изгарянето и се поема от околния въздух. Според теорията, когато въздухът се насити с флогистон до степен, която не може да абсорбира повече, пламъкът ще изгасне.

Лавоазие има различни и прогресивни идеи, до които стига след експерименти с изгаряне на сяра и фосфор. Той забелязва, че теглото на тези материали се увеличава след изгаряне. Това го кара да предположи, че те се комбинират с въздуха, за да постигнат това увеличение.

Хабсбургската челюст: деформация от кръвосмешение

Експеримент на английския натурфилософ Джоузеф Пристли, за когото чува Лавоазие, включва нагряване на червен живачен оксид. Безцветният газ, получен в резултат на експеримента, е наречен „дефлогистиран въздух“ от Пристли, въпреки че Лавоазие по-късно ще докаже, че това е кислород.

Що се отнася до диамантите, по онова време хората ги смятали за отделно вещество, несвързано с материали като въглища и графит. Лавоазие, който се интересува от разграждането на материалите до тяхната най-основна форма, взема диамант и го поставя в затворен буркан, пълен с кислород, опитвайки се да го изгори с помощта на гигантска лупа, с която да фокусира слънчевите лъчи.

Въпреки своята репутация на непоколебима издръжливост, диамантите имат удивителната способност да горят с достатъчно количество кислород. Това наблюдение е в рязък контраст с теорията за флогистона, която предполага, че диамантите трябва да горят във всеки тип въздух, стига „огнената субстанция“ да се съдържа изключително в самия диамант и околният въздух (т.е. кислородът) не играе роля в този процес. Диамантът изгорял, което окончателно потвърдило прозорливото подозрение на Лавоазие, че диамантът се състои от въглерод.

Картите Таро не са били предназначени за гадания

Освен очевидния акт на изгаряне на един от най-скъпоценните камъни на Земята, значението на експеримента на Лавоазие се крие в неговия количествен аспект. Въпреки че диамантът бил изложен на разрушителния пламък, общото тегло на контейнера и съдържанието му останали същите както преди изгарянето. Това важно наблюдение добавило доказателства, както при другите си експерименти с горене, че материята нито се създава, нито се унищожава при химични реакции, а се запазва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com