Учените намериха начин да правят хората по-добри

5483
Учените намериха начин да правят хората по-добри
Снимка: Thinkstock

Учените от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са открили, че с въздействие върху определени зони от главния мозък може да се накара човек да се държи по-алтруистично.

Изследователите са на мнение, че резултатите им ще помогнат да се разработят методи за реабилитация на хора, преминали през военни действия или други травматични ситуации, и в резултат да се научат да съпреживяват. Две статии на тази тема са публикувани в сп. Human Brain Mapping и Social Neuroscience.

Невронауките: загадка ли е все още човешкият мозък?

„Срещите на бъдещето“ е поредица от дебати, организирани от Френския институт, които ще засегнат предизвикателствата на на...

В първия експеримент на участниците било демонстрирано видео, където ръката на човека била убождана с игла, а те трябвало да покажат емоции като на предложени картинки – радост, тъга, яд и възбуда. През цялото време изследователите сканирали мозъка им с МРТ, като обръщали специално внимание на активността на определени зони.

Става дума за група, състояща се от амигдалата, соматосензорната кора и предното островче – зони, отговарящи за преживяването на болка, на други емоции, както и за тяхното имитиране. Още две зони се намирали в префронталния кортекс и били свързани с регулацията на поведението и контрола над емоционалните прояви.

След това доброволците играели на икономическа игра, често прилагана в психологически експерименти – в хода на тази игра трябвало да се разпореждат с определена сума пари, като решат колко да оставят за себе си и колко да дадат на другите играчи.

В резултат учените успели да идентифицират зоните, отговорни за алтруистичното и егоистичното поведение. С алтруистичните решения се оказала свързана първата група – зоните, свързани с преживяването на болка и други емоции. На свой ред активността на префронталната кора, обратно – била свързана с егоистичните решения.

Женският мозък работи по-ефективно от мъжкия

Независимо че женският мозък обикновено е с 8 процента по-малък от мъжкия, представителките на нежния пол използват сивото си вещество ...

Във втория експеримент учените решили да опитат да блокират нейната активност и да видят как ще се отрази това върху поведението на човека. Това било направено с помощта на безопасна процедура по транскраниална магнитна стимулация. И такива участници в експеримента действително се държали по-щедро от участниците в контролната група.

Освен това се наблюдавали някои различия в поведението, в зависимост от това, какви именно зони на префронталната кора били деактивирани. Учените смятат, че „отключването“ на тази зона временно лишава хората от способност да съотнасят действията си с реалната нужда от помощ, така че те проявяват необмислена щедрост.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com