Удоволствие или смърт?

32613
Удоволствие или смърт?
Снимка: GettyImages

Според ново проучване, богомолката има склонността да поглъща половинката си, защото това помага да се развие по-добре нейното потомство. Изяждайки мъжкия, тя гарантира прехрана на потомството си дори и след смъртта на мъжкия. Това означава, че не яде сексуалния си партньор от гняв.

"Сексуалния канибализъм повишава мъжката инвестиция в потомството", каза Уилям Браун от Държавния университет на Ню Йорк във Фредония, който е съавтор на доклад, публикуван в списание Proceedings of the Royal Society B.

Хипотеза на Дарвин намери потвърждение в Космоса

Учени от Калифорнийския университет в Санта Крус (САЩ) са открили потвърждение на хипотеза, издигната преди век и половина от един от с...

За изследването, Браун и Катрин Бари от университета Маскуаер в Австралия хранели мъжки богомолки с щурци, които били инжектирани с радиоактивни аминокиселини. След това са оставени да се чифтосват. За половината от мъжките се оказа, че това е техният последен акт, докато останалите имали късмета да бъдат спасени от техните човешки настойници веднага след сдвояване.

Учените проследили потока на радиоактивни протеини чрез органите на жените канибали и чрез техните яйца. При женските, които ядат своите връстници, „има увеличение на броя на яйцата, произведени след канибализъм," казва Браун. Но голяма част от аминокиселините не са били абсорбирани от нея.

„Женските, които изяждат партньорите си, увеличават броя на яйцата, произведени след канибализма.”, добавя Браун.

Според проучването, в природата между 13-28% от мъжките богомолки са изядени от женските след сексуална среща. А по време на размножителния период мъжката богомолка представлява 63% от хранителния режим на женската. „Такова поведение може да се счита за краен случай на мъжки родителски инвестиции."

Да изядеш врага, за да му вземеш силата

Смята се, че главна причина за канибализма е гладът, но изучаването на диви племена през ХХ век, които практикуват човекоядство, показв...

Сексуален канибализъм е, когато женските животински видове изяждат мъжкия преди, по време или след чифтосване. Известно е, че това се случва при някои видове паяци, като черната вдовица и скорпионите.

За разлика от мъжките богомолки, които могат да се чифтосват повече от един път с различни женски, преди да попадат на неподходящата, някои мъжки паяци се чифтосват само веднъж в живота си, защото техните полови органи са повредени по време на съвкуплението до такава степен, че не могат да се използват повторно.

 

Източник: dailymail.co.uk

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно