Южноафриканският Кунчев е сигурен, че няма естествен имунитет срещу южноафриканския коронавирус – дали?

5697
Южноафриканският Кунчев е сигурен, че няма естествен имунитет срещу южноафриканския коронавирус – дали?
Снимка: Getty Images/Guliver

Няма защита от прекаран вече COVID-19 срещу южноафриканския коронавирус, ако си боледувал от друг вариант на SARS-CoV-2. Това твърди главният здравен инспектор на Южна Африка Салим Абдул Карим пред подкаста на авторитетното научно списание The Lancet.

По думите на Карим, доказателство за това било проучване на Novavax – един от производителите на ваксина срещу COVID-19, касаещо и ЮАР. За клинична фаза 2 на проучване на ваксината в Южна Африка, Novavax обяви 60% ефикасност срещу южноафриканския вариант. Под 60% ефикасност се има предвид, че в 60% от случаите се предотвратява протичане на COVID-19 с леки, среднотежки и тежки симптоми, а в останалите случаи има преболедуване, но не и тежко. Ако се прибавят и ХИВ-позитивни хора обаче, ефикасността пада до 49%. Проучването е направено сред 4400 души, 30% от които са ХИВ-позитивни (серопозитивни).

Pfizer/BioNTech работят по засилване на защитата срещу новите щамове

Лабораторно проучване предполага, че южноафриканският щам на коронавируса може да намали защитата на антителата от ваксината на Pfizer ...

Интересен факт е, че в официалното съобщение за самото проучване на Novavax пише, че ако си прекарал COVID-19, но не южноафриканския вариант, може да не си напълно защитен от зараза с южноафриканския вариант, а не че със сигурност не си защитен. Пише и, че ваксината на Novavax "осигурява значителна защита". (These data suggest that prior infection with COVID-19 may not completely protect against subsequent infection by the South Africa escape variant, however, vaccination with NVX-CoV2373 provided significant protection).

Карим разказа и, че месеци наред в Южна Африка са гледали данни при секвениране на вируса и той почти не се е променил. Но изведнъж дошли данни за клъстер от 23 мутации, 3 от които в шиповия протеин, чрез който вирусът влиза в човешките клетки (две от тях са E484K, която помага на вируса да избегне хуморалния имунитет т.е. този, осигуряван от антитела, но не напълно, както и N501Y, която помага на вируса да се закрепи по-здраво за човешките клетки). Това било шок – експертите в Южна Африка очаквали, че вирусът ще си остане стабилен и податлив на колективен имунитет. Сега Карим изключва варианта за колективен имунитет по естествен път.

Защо се е стигнало до този внезапен пик на мутации? Категоричен отговор, подкрепен с научни данни, няма. Но Карим предполага, че причината е, че вирусът е оцелял при хора с по-компроментирана имунна система, които не са успели да го изчистят както става при здрав организъм. Хипотезата е, че в случаи с компроментирана имунна система вирусът развива мутации, защото оцелява и има време да се развие, за да "открие" как най-ефективно да преодолее имунната система. Карим смята, че с южноафриканския вариант може да е станало това – SARS-CoV-2 да е еволюирал и тръгнал от няколко души с компроментирана имунна система. Тази теория съвпада с теорията на учени от САЩ: Научни данни загатват, че коронавирусът може би мутира към по-страшно

По официални данни на Световната банка за 2019 година, 19% от хората на възраст между 15 и 49 години в Южна Африка са ХИВ позитивни. С други думи, това са хора с компроментирана имунна система.

Половината от населението на Южна Африка се е заразило с COVID-19

Смята се, че около половината от населението на Южна Африка се е заразило с COVID-19, твърдят проучвания и статистики, предполагащи, че...

Ще работят ли ваксините срещу южноафриканския вариант? Добрите новини са, че данните досега сочат, че южноафриканският вариант не води до по-тежко прекарване на болестта. Трябва обаче да разберем как работи клетъчният имунитет при предизвикан от ваксина имунитет, подчерта Карим. Той обясни, че вече има три проучвания на ваксини за южноафриканския вариант – освен цитираното на Novavax, бяха цитирани проучвания на "Янсен" (производителя на ваксината на Johnson&Johnson), където за Южна Африка ефикасността на съответната ваксина е 57% и 85%, когато говорим да се избегне хоспитализация заради тежко прекарване на COVID-19. За проучването на Novavax обаче Карим твърди, че нямало достатъчно данни какво е действието на ваксината при тежки случаи на COVID-19. Третото проучване е на оксфордската ваксина – на AstraZeneca. Карим изрично уточни, че то е с малък мащаб, предимно върху млади хора и че ефикасността на ваксината била намаляла, но не изчезнала. "Не знаем дали това се отнася до по-тежки случаи, не знам дали се отнася и за хоспитализациите", обясни той.

Какво е важно обаче за това изследване – то не е рецензирано от независим научен екип. Изрично е посочено, че не е изследвана ефикасността на оксфордската ваксина при тежки случаи на COVID-19 – тестовете касаели само леки и среднотежки форми на болестта. Заключението е, че ваксината осигурява "минимална защита". Участвали са 2000 души, а оценка дали ваксината е достатъчно ефективна при тежки случаи няма, защото "рискът за целевата група да развие такова състояние е нисък", което повдига въпроса защо тогава е правено такова проучване - и в светлината на думите на Салим Абдул Карим, че най-важен бил ефектът на ваксината по отношение предотвратяване на смърт и хоспитализации?! Освен това – има заключение, че изследването на "Янсен" показало, че тяхната ваксина пази срещу тежки случаи, хоспитализация и смъртен изход, а оксфордската ваксина е произведена по същата технология (векторна ваксина) и можело същото да значи и за нея?!

"Проучването (за ваксината на AstraZeneca) създаде допълнителна несигурност. Не може да ваксинираме милиони и да се окаже, че ваксината не ги защитава от тежко прекарване на COVID-19, хоспитализация и смърт”, подчерта Карим.

Стратегията на Южна Африка на първо място сега е следната – не да спре вируса да се разпространява, като го унищожи, а да предотврати високи нива на хоспитализация. ЮАР залага на "Комирнати" на Pfizer/BioNTech, на "Янсен" на Johnson&Johnson и на AstraZeneca. "Янсен" се прилага с една доза, за разлика от другите и Карим е най-впечатлен от резултатите при нея. За България доставката на тази ваксина ще е проблем – ние се отказахме първоначално от нея в рамките на общоевропейската поръчка, но на 18 декември, 2020 година Народното събрание одобри България да купи и от тази ваксина. Заради забавянето обаче, Швеция ще направи поръчка вместо нас и ще ни достави ваксината, а това със сигурност означава по-сложна логистика и забавяне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com