В гробница в Паленке са открити останки с деформиран череп

5657
В гробница в Паленке са открити останки с деформиран череп
Снимка: iStock

В Мексико археолози, участващи в многогодишния изследователски проект „Влакът на маите“, направиха важно ново откритие в свещения град Паленке. За първи път те успяха да намерят каменна работилница и древно гробище на тази цивилизация.

Кратък доклад за откритието е публикуван на сайта на Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH). Тези дни неговите специалисти провеждат обширни изследвания в археологическата зона на Паленке – древен град на маите, разположен на територията на съвременния щат Чиапас.

Там археолозите провеждат спасителни разкопки и в резултат са направили някои много важни открития. Така за първи път били открити каменна работилница и гробище на този древен град. Освен това е открит гроб на жена, принадлежаща към елита.

Учените обясняват, че първата открита работилница на маите датира между 600 и 850 г. сл.Хр. Съдейки по откритите вътре артефакти, именно в тази работилница жителите на града са изработвали инструменти и оръдия, които след това са били използвани за лов, ритуални церемонии като жертвоприношения, а също и в ежедневието.

Археолози откриха изгубен 1500-годишен град "Духът на човека" на маите (ВИДЕО)

Археолозите наричат ​​откритието безпрецедентно. Към днешна дата в работилницата са открити около две хиляди артефакта, много от които според учените са уникални предмети. Освен това по намерените предмети, включително многобройни фрагменти, изследователите успели да проследят цялата производствена верига, задействана в производството на различни оръдия.

Освен това за първи път археолозите открили гробище на маите. То било разположено около няколко сгради. До момента са проучени 46 гроба, в които са открити останките на около 70 души. Особено внимание привличал гробът на жена, която очевидно принадлежала към висшата класа.

Установено е, че тя е живяла в последния етап от съществуването на този град, който неочаквано претърпял крах – смята се, че през IX век всички жители са го напуснали внезапно. Жената е починала между 800 и 850 г. сл.Хр. Тя се отличава с деформиран череп и инкрустирани със скъпоценни камъни зъби. Тези две отличителни черти говорели за много висок социален статут.

По-рано археолозите откриха в Паленке каменна глава на младия бог на царевицата (Юм Каакс). Находката е направена по време на работа в дворцовия комплекс на Паленке, където археолозите открили резервоар. В него се намирала отсечената каменна глава на младия бог на царевицата. Този артефакт, първоначално поставен върху керамична стойка, е доказателство за древен ритуал на маите, свързан с подземния свят и раждането на царевицата в първите слънчеви лъчи. Възрастта на находката е около 1300 години.

Не само съкровища. Какво се крие в пирамидите на маите?

Първите селища на мястото на Паленке възникват през I век пр.н.е. – II век сл.н.е., но градът достига своя разцвет между 500 и 700 г. По това време площта на Паленке достига 220 хектара, а населението – около шест хиляди души. До наши дни се е запазил дворцов комплекс, построен през VII век (с последващо преустройство през VIII век), който представлява група от здания, разположени около два големи и два малки двора. Освен това са се съхранили останките от кула, три пирамидални храма – на Кръста, на Листовидния кръст и на Слънцето, игрище за топка и редица други обществени и жилищни постройки.

Въпреки че основните разкопки на този град са се състояли в средата на ХХ век, археолозите редовно съобщават за нови интересни находки. Например през 2018 г. учените откриха малка маска, изобразяваща лицето на възрастен човек с дълги надлъжни бръчки. Изследователите предполагат, че това е Пакал, управлявал Баакулското царство през 615 – 683 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com