В Гърция откриха череп на обезглавен воин с оперирана със златна нишка челюст

23737
В Гърция откриха череп на обезглавен воин с оперирана със златна нишка челюст
Снимка: Pixabay

В Гърция бе открит череп на византийски воин, живял преди 650 години и обезглавен след нахлуването на османците на Балканите през XIV век. Любопитното е, че челюстта на средновековния боец, очевидно счупена при по-ранен инцидент, е била наместена и фиксирана с помощта на златна нишка, според резултатите от ново проучване, съобщава списание Live Science.

Изследването, ръководено от Анагностис Агеларакис, професор по антропология в катедрата по история на университета Аделфи в Ню Йорк, установява, че долната челюст на мъжа, пострадала тежко при удар, е била наместена от очевидно много способен лекар, който я е съединил отново с тел, изработена от злато, докато зарастне.

Според доклада на историка, лекарят, оперирал челюстта, изглежда е следвал съветите от V век пр.н.е. на неговия предшественик – прочулия се като бащата на медицината Хипократ. Най-знаменитият лекар от Античността е написал трактат за травми на челюстта близо 1800 години преди да се родят раненият воин и неговият лечител.

„Челюстта му е била разбита на две, след това е била съединена с помощта на златна тел или златен конец докато зарастне“, казва Агеларакис.

Археологическото откритие на 2021 г.: Находка с оригиналния държавен герб на цар Иван Шишман

При археологически разкопки е открит артефакт от XIV век, разкриващ оригиналния държавен герб на Царство България и цар Иван Шишман. Та...

Черепът е открит по време на археологически разкопки през 1991 г. в някогашната крепост Полистилон на брега на Бяло море, в Западна Тракия, Гърция. Мъжът е загинал на възраст 35-40 години. Четиринадесети век е времето, когато  османците постепенно навлизат и се установяват на Балканите. Като се има предвид, че воинът е обезглавен, вероятно той се е борил до последно преди нашествениците да завладеят крепостта. Затова ученият предполага, че крепостта не се е предала, а е трябвало да бъде взета със сила.

Агеларакис предполага, че след нейното падане, мъжът е бил посечен, а по-късно главата му тайно е погребана в гроба на 5-годишно дете. Това е станало около 1380 г., когато по черепа все още са били запазени меките тъкани. Останалата част от скелета на мъжа не е открита, а самият череп носи следи от ужасяващ посичащ удар. Не е известна точната година на гибелта на мъжа нито защо е избран гробът на детето, за да бъде положена там главата му - имало ли е роднинска връзка между двамата все още не е установено.

Интересно е да се отбележи, че районът около Полистилон е бил владян от Момчил в периода около 1343 - 1345 г. и именно това е мястото, където той опожарява част от османския флот на Умур бег.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com