В Италия локализираха болен от коронавирус още през есента на 2019 година

2081
В Италия локализираха болен от коронавирус още през есента на 2019 година
Снимка: Getty Images/Guliver

Италиански учени са открили нов "пациент номер едно" в Италия, заразен с новия коронавирус SARS-CoV-2 още през първата половина на ноември на 2019 г., съобщиха агенция АНСА и водещи италиански издания, предаде в. "24 часа".

Според информацията, първият заразен с коронавирус в Италия е 25-годишна жена. Тя се е оплаквала от кожни проблеми и на 10 ноември 2019 година ѝ била направена биопсия, съобщава екип от учени от Миланския държавен университет. По това време лекарите стигнали до извода, че жената от северния италиански град има само атипичен дерматит. Заболяването изчезнало след пет месеца.

Китай обяви кога почва разследването със СЗО откъде дойде коронавируса

Делегация от експерти на Световната здравна организация (СЗО) ще пристигне в Китай на 14 януари, за да разследва причините за появата н...

След началото на епидемията в Италия учените от Миланския държавен университет са наблюдавали при някои пациенти, заразени с коронавируса, само кожни проблеми. Ето защо те решили на по-късен етап през 2020 г. да проверят всички данни от биопсии за атипичен дерматит, направени още през есента на 2019 г. Така те прегледали и биопсията на младата жена от Милано.

Прегледът показал наличие в кожната тъкан на генетични последователности (т. нар. секвенции) на РНК на вируса SARS-CoV-2, които учените наричат "пръстови отпечатъци" на вируса. Специалистите се свързали на последващ етап с жената и научили, че дерматитът ѝ изчезнал през април 2020 г. В началото на заболяването тя имала също леки болки в гърлото, но нямала никакви други оплаквания. На жената бил направен и тест за антитела срещу коронавируса през юни 2020 г. и той показал, че тя я изкарала заразата.

Според Рафаеле Джаноти, който е ръководил изследователския екип, това е най-старият документиран по научен път случай в Италия на човек, заразен с коронавируса. При по-задълбочена проверка, твърди Джаноти, би могло вирусът да бъде открит и още по-рано, вероятно в проби от октомври 2019 година.

Официално, стартът на пандемията в Италия започна на 21 февруари, когато беше регистриран случай на COVID-19 при мъж от град Кодоньо в Ломбардия. След това италианската провинция и цяла Италия бяха тежко ударени от заразата.

Учени: Коронавирус е имало в пробите на отпадъчни води месеци преди първото официално огнище в Китай

Почти година след появата на новия коронавирус Sars-CoV-2, научната общност продължава да прави интригуващи открития за произхода на па...

Изследвания от последните месеци показаха наличието на коронавируса в отпадни води в Северна Италия още през декември 2019 г. Проучване пък установи наличието на антитела за коронавируса при хора, които са били обект на скрийнинг за тумор на белия дроб между септември 2019 година и началото на декември същата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно