Вие ли ви се свят при изправяне? Лекари съветват как да го избегнете

26439
Вие ли ви се свят при изправяне? Лекари съветват как да го избегнете
Снимка: iStock

Сгъването на краката, преди да се изправите от седнало или легнало положение, ще ви помогне да избегнете замаяност, казват канадски кардиолози. Можете също да преодолеете световъртежа, ако след ставане кръстосате крака и стегнете мускули.

От световъртеж при ставане, чак до припадък, най-често се оплакват тийнейджъри и възрастни хора, но той се среща при хора на всяка възраст и може да причини сериозни неудобства. Изследователите се надяват, че предложените от тях методи ще улеснят живота на много хора с подобни оплаквания.

Лека замаяност при рязко изправяне или изобщо при смяна в позицията на тялото възниква поради понижаване на кръвното налягане и следователно недостатъчен приток на кръв към мозъка. Това се смята за нормално, но ако симптомите продължават повече от 2-5 минути или водят до припадък, тогава вече става дума за ортостатична хипотония - симптом, който може да говори или само за съдова слабост, или за по-сериозни заболявания: диабет, болест на Паркинсон и др.

Ортостатичната хипотония често се среща при юноши, когато растежът на кръвоносната система не е в крак с растежа на останалата част от тялото, както и при възрастни хора. Също така ортостатичната хипотония може да бъде страничен ефект от някои лекарства, да се появи с дехидратация, анемия, загуба на кръв.

Канадски кардиолози от университета в Калгари са предложили два трика, които ще помогнат за преодоляване на виенето на свят. Изследователите са написали повече за тях в статия в списанието Heart Rhythm.

„До известна степен всеки вероятно е изпитвал такова замайване - казва Сатиш Радж, един от авторите на изследването. - Но има хора, при които това се случва често. И това може силно да пречи."

Световъртежът се появява, когато притокът на кръв временно се увеличи в долната част на тялото и отслабне в горната. Когато мускулите на краката се активират, съдовете на краката се разширяват, което само засилва ефекта. Изследователите смятат, че ако това разширяване на съдовете се предизвика предварително, тогава до момента на изправяне налягането ще се изравни и замайването ще бъде по-малко изразено.

Satish Raj et al. / Heart Rhythm

За да проверят това, учените поканили 22 жени с изразено замайване при изправяне. В първия експеримент те трябвало да седят известно време и преди да станат, първо да повдигат поред всяко коляно за половин минута. Във втория експеримент изследователите решили да установят колко ефективен е по-рано предложен метод – след изправяне да кръстосат краката си и да стегнат бедрата и задните части. За да сравнят резултатите, участниците се изправяли както обикновено.

8 причини за главоболие, които не са свързани със заболяване

И при двата метода участниците отбелязали, че повдигането или кръстосването на краката намалява замайването им. Преди това Радж предлагал тези методи на своите пациенти и те съобщавали за тяхната ефективност, но сега резултатите се потвърдили експериментално.

„Съществуващите варианти за поведение на пациенти с ортостатична хипотония включват препоръки за бавно изправяне или стягане на мускулите на долната част на тялото след изправяне - пишат изследователите. – Това изследване предлага нов, изпреварващ вариант, който пациентите с ортостатична хипотония могат да използват всеки път, когато се изправят. Информацията от това изследване може да се използван за разработване на препоръки за лечение на пациенти с ортостатична хипотония, които изпитват симптоми няколко пъти на ден. Комбинация от  предварително мускулно активиране и мускулно напрежение може да бъде друга възможна опция за лечение, но това изисква допълнителни тестове.“

„Тренирането“ на организма вероятно няма да се получи - когато участниците, след няколко изправяния с един от методите, се изправяли както обикновено, замайването се върнало отново. И двата метода обаче са достатъчно лесни за използване при всяко изправяне.

Защо може да ви се вие свят и трябва ли да посетите лекар

Виенето на свят се определя като усещане за критична слабост, илюзия, че вие самите се въртите в кръг, нестабилно положение на основата...

„Тези методи са безплатни, нямат странични ефекти и могат изцяло да се контролират - казва Радж. - Мисля, че много хора ще ги харесат."

Когато главата те боли от времето

Всички доброволци били жени, тъй като участниците били избрани по реда на желанието им да участват, като изследователите предложили участие на всички пациенти, отбелязва Радж. Възможно е причината да е в това, че жените страдат по-често от замайване при изправяне. Изследователите не виждат причина методът да не работи и при мъжете.

Освен това извадката била малка, но за по-мащабни изследвания се изисква и повече финансиране, признават авторите на работата. Те допускат, че може да направят друго подобно малко проучване, но върху мъже.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно