Виното пази от коронавирус, но бирата - не

9633
Виното пази от коронавирус, но бирата - не
Снимка: Thomas B. / Pixabay

Червеното вино предпазва от коронавирус според ново изследване. Пиенето на повече от пет чаши червено вино на седмица намалява риска от заразяване с COVID-19, което според експертите се дължи на високото съдържание на полифеноли в напитката. Но бирата и сайдерът увеличават шансовете за заразяване с вируса с почти 28%.

Както пише Daily Mail, според изводите на изследователи хората, които пият повече от пет чаши на седмица, имали 17% по-нисък риск от заразяване с вируса. Експертите смятат, че това се дължи на съдържанието на полифеноли, които могат да спират действието на вируси и инфекции, свързани с дихателните пътища.

За 20 минути коронавирусът губи 90% от способността си да заразява

Коронавирусът бързо губи своята заразност във въздуха, са установили британски вирусолози - само след около 10 секунди при ниска влажно...

Любителите на бялото вино, които пият една до четири чаши на седмица, имали 8% по-нисък риск от заразяване с вируса в сравнение с тези, които не пият. Но, от друга страна, при любителите на бира и сайдер шансовете да заболеят от COVID-19 се оказали с 28% по-високи, при това независимо колко са изпили.

Данните от базата данни UK Biobank били анализирани в китайската болница Шенжен Кангнинг. През февруари 2021 г. беше съобщено за изследване, което предполага, че таниновата киселина, съдържаща се в люспите на гроздето, може да помогне за потискане на COVID-19.

Изследване на Китайския медицински университет в Тайван, проведено под ръководството на Миен-Чие Хунг, е установило, че таниновата киселина може успешно да ограничи репликацията на предизвикващия COVID-19 вирус SARS-CoV-2 при болни пациенти. Д-р Хунг и колегите му изучили таниновата киселина заедно с пет други природни съединения, за да проверят тяхната ефективност срещу вирусната активност.

„Сред шестте тествани съединения (катехин, кемпферол, кверцетин, проантоцианидини, ресвератрол и танинова киселина – б.р.) само таниновата киселина демонстрира значителна активност по инхибиране на до 90% на ензимната активност на SARS-CoV-2“, се казва в изследване, публикувано в American Journal of Cancer Research.

Билките срещу COVID-19. Какви средства срещу коронавирус се правят от растения

Ефектите на растителните екстракти върху COVID-19 се изучават активно в света. РИА Новости разказва какви естествени вещества се считат...

Резултатите не означават, че пиенето на вино може да излекува пациенти с COVID-19, отбелязват учените. Но изследванията показват, че винената съставка може да доведе до нови методи за лечение.

„Това съединение може да се използва като лекарство за лечение на COVID-19 - казва д-р Хунг. – Но са необходими допълнителни изследвания, за да се провери неговата активност на клетъчно и животинско ниво. След това са необходими клинични изпитвания на хора, за да се провери ефикасността и възможните странични ефекти."

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно