Влияе ли смяната на часовата зона на животните?

2531
Влияе ли смяната на часовата зона на животните?
Снимка: mikefoster / Pixabay

Теоретично всяко животно с циркаден ритъм при определени обстоятелства би могло да изпита смяна на часовите пояси. Но както виждате, светът на природата невинаги се поддава на теории, а вие сигурно ще завидите на някои животни от нашата извадка.

Какво представлява биологичният часовник?

И все пак: каква е разликата между мъжкия и женския мозък?

Биолози от университета на Съри са изяснили, че нарушението на циркадните ритми – цикъла на сън и бодърстване – влияе отриц...

Неофициални данни свидетелстват, че домашните животни действително страдат от смяната на часовите пояси, но по този въпрос са проведени малко изследвания. Учените са изследвали и така наречения джетлаг – когато домашните животни, особено кучетата, проявяват активност във време, различно от времето на бодърстване на техните стопани.

Тази особеност може да доведе до загуба на сън и за стопанина, и за домашното животно. Това на свой ред ще предизвика поява на симптоми, подобни на смяната на часови пояси (без самата смяна на часови пояси). Конят има специално място в тази ситуация – той едновременно изпитва джетлаг и не изпитва.

Що се отнася до съня, то конете практически нямат проблем с това, тъй като, вместо да спят по осем часа, спят само по три часа поред. И именно благодарение на това им е все едно дали часовият пояс около тях се променя, или не.

Оставени на тъмно, можем да спим с дни

Но смяната на часовите пояси не се отнася само за съня. Смяната на времевите зони действително влияе върху нивото на хормона мелатонин и температурата на тялото. Независимо от това, според едно изследване, конете могат да се възстновят по-бързо от смяната на часовите пояси в сравнение с хората.

Кучета и примати виждат магнитното поле

Някои животни имат способност за магнитна ориентация, тоест могат да забелязват магнитни полета. Сега учените са изяснили, че молекулит...

Също така знаем още, че такива насекоми като пчелите също изпитват джетлаг. Изследователите обучили пчели в Лонг Айлънд в щата Ню Йорк и ги изпратили през нощта в Дейвис, Калифорния – щат на противоположния бряг на Америка. На следващия ден открили, че пчелите събирали прах и нектар по нюйоркско време и не отчитали положението на слънцето.

Що се отнася до птици, влечуги, земноводни и риби, данните са прекалено малко, за да се каже изпитват или не изпитват смяната на часовите пояси.

Понякога ни се иска просто да завъртим превключвател и да настроим нашите биологични часовници на необходимото време. Е, такава способност имат паяците. В експериментални условия учените включвали светлина на тези многокраки по такъв начин, че те имали 6-часов джетлаг. Но вместо да наруши жизнената им дейност, паяците просто изоставяли поведението си за шест часа. 

Правете секс по циркадните ритми, съветват учените

Що се отнася до други видове, то риба, наречена пещерна тетра, изобщо няма циркаден ритъм. Изследване от 2014 г. сравнява скоростта на метаболизма на тези безоки риби с техните обитаващи на повърхността братовчеди с очи за период от 24 часа. При повърхностните риби метаболитната активност се повишавала през деня и намалявала през нощта. Метаболитната активност на пещерната тетра била равномерна независимо дали било ден, или нощ.

Умствените способности зависят от сезоните

Определени познавателни функции на мозъка се променят в зависимост от времето на годината, твърдят учените. Изводите на изследователите...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно