Защитници въоръжиха носорозите с камери (ВИДЕО)

7986
Защитници въоръжиха носорозите с камери (ВИДЕО)
Снимка: Protect/The Verge

За защита на южноафриканската фауна от бракониери активисти на британската неправителствена екологична организация Protect снабдиха носорози с GPS, датчици за сърцебиене и камери, вградени в роговете.

Всичко заедно се нарича „Интелектуално противобракониерско устройство, работещо в реално време“ (Real-time Anti-Poaching Intelligence Device, RAPID).

Заловиха бракониери в Ямболско, сред тях полицай

Четирима бракониери, сред които действащ полицай са заловени тази нощ между селата Драма и Крумово в Ямболско. Това съобщи за Дарик Юсе...

Снабдените с RAPID носорози стават възли от подвижна мрежа за наблюдение. Резки изменения в сърцебиенето на животните или появили се в обектива на камерата ловци – подобни сведения се предават в базата, след което на мястото с хеликоптери веднага пристигат служители на националния парк.

„От момента, в който носорогът е изпитал стрес от опасност до реакцията на службите изминават буквално секунди“, казва ръководителят на Protect Стив Пайпър. Той се надява, че и самият вид на вградената в рога камера и другите „аксесоари“ на животното могат да послужат като допълнително предупреждение за бракониерите.

Засега системата все още е изпитателна, но ако покаже резултати според замисленото, то следващата година масова имплантация очаква носорозите. Самият процес е напълно безвреден и безболезнен, а зарядът на батериите стига за работа от няколко години.

Начинанието изглежда наивно, но когато „сериозните“ идеи не помагат, си струва да се пробват и такива. Черните носорози са на границата на измиране и са останали съвсем малко – основно на територията на ЮАР, и защитата им от пълно изтребване все още не е ефективна.

Бракониери изпотрошиха автомобил на ИАРА при проверка край "Копринка"

Бракониери се подиграха и изпочупиха автомобила на лесничеи, които са извършвали проверка по сигнал до язовир "Копринка" край Стара Заг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно