Защо Александър Македонски не е завладял Рим и щеше ли да има Римска империя?

22336
Защо Александър Македонски не е завладял Рим и щеше ли да има Римска империя?
Снимка: Cornelis Troost / Public Domain

Александър Велики създава огромна империя, която се простира от Балканите до съвременен Пакистан. Но ако легендарният пълководец беше насочил вниманието си на запад, вероятно щеше да завладее и Рим, вероятно да разбие Римската империя, преди тя да има шанс да възникне.

Тогава защо Александър Велики не се е опитал да завладее Италия? Отговорът може да е, че той е починал, преди да получи този шанс, пише Live Science.

Александър Махедонски управлява от 336 г. пр.н.е. до 323 г. пр.н.е., когато той умира от неизвестна болест във Вавилон на 32 години. Империята на Александър се разпада малко след смъртта му. Ако беше останал жив обаче, е било възможно да се насочи към Рим и със значителните си сили да победи Вечния град.

ОЩЕ: Археолози откриха храм, където Александър Македонски е бил провъзгласен за "божествен"

Някои древни текстове предполагат, че Александър Велики е планирал военна кампания на запад, включваща завладяването на части от Италия, наред с други места по Средиземно море.

Римският историк Квинт Курций Руф, който е живял през първи век от н.е., твърди, че Александър Велики е планирал поредица от завоевания, които, при условие че са успешни, биха разширили империята му чак до това, което сега е Гибралтарският проток. Александър планира да построи 700 кораба, за да подкрепи тази инвазия, отбелязва Руф. Други древни хроникьори също правят подобни твърдения.

„Римляните са били убедени, че Александър би се опитал да завладее Рим, но за съвременните историци това е невъзможно да се каже“, казва историкът доц. Николаус Овъртум от Вашингтонския университет.

Някои древни автори твърдят, че след смъртта на Александър неговият секретар Евмен е дал на Пердика – един от старшите генерали на Александър – планове, които включват завладяването на част от Италия, разказва независимият учен Робин Уотърфийлд пред Live Science.

„Сега някои учени смятат, че [плановете] не са истински – може би фалшификат от Евмен или може би цялата история е възникнала години, дори десетилетия по-късно“, казва Уотърфийлд. Въпреки това „мисля, че балансът на доказателствата е, че те са истински“.

Как щеше да протече нашествието?

В крайна сметка не е ясно какво би се случило, ако Александър Велики се беше опитал да нахлуе в Италия. Римляните са били толкова силно убедени, че Александър е щял да се опита да нахлуе, че историкът Тит Ливий (живял около 59 г. пр.н.е. до 17 г. сл.н.е.) е написал текст, в който разсъждава как е щяло да завърши нахлуването.

Ливий предсказва, че римляните биха победили Александър. Ливий отбелязва, че чичото на Александър – Александър I Молоски (от Епир), се е опитал да завладее част от Италия, но е бил убит в битка през 331 г. пр.н.е.

Уотърфийлд отбелязва, че описанията на плановете на Александър показват, че той е щял да нахлуе в други места на Средиземно море, преди да стъпи на италианския континент. Това предполага, че силите на Александър биха били преобладаващи, дори ако римляните са имали съюзници срещу него.

ОЩЕ: Как Александър Македонски устрои състезание "кой ще изпие повече", от което никой не оцеля

„Докато достигне Италия и се сблъска с Римската република, той щеше да разполага с ресурсите на цялото Средиземноморие под свое командване – огромна наемна армия, и щеше да командва всички маршрути за доставки – разсъждава Уотърфийлд. – Единственото нещо, което е можело да го спре, е вътрешен бунт или метеж на неговите македонски войски.“

Филип Фрийман, професор по хуманитарни науки в университета „Пепърдайн“ в Калифорния, казва, че ако Александър беше нахлул в Италия, той вероятно щеше да успее, отбелязвайки, че в Италия има редица гръцки колонии, които са подкрепяли управлението на Александър.

„Римляните са били твърди и биха устояли, но те все още не са били могъщата сила от по-късните векове – казва Фрийман. – Ако Александър беше нахлул, мисля, че нямаше да има Римска империя, тъй като римската власт щеше да бъде угасена в зародиш, така да се каже.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно