Земната ос се е изместила заради човека. Учени изясниха с колко

5818
Земната ос се е изместила заради човека. Учени изясниха с колко
Снимка: Seo et al. / Geophysical Research Letters, 2023 2023

Топенето на земните полярни ледени щитове и планинските ледници се счита за една от основните причини за повишаване на морското равнище, свързано със съвременното затопляне на климата. Предполага се, че добивът на подземни води (главно артезиански, но също и подпочвени) от човека също може да влияе на покачването на морското равнище. Но било сложно да се установи какъв точно е приносът на този фактор за настъпването на морските води.

По-рано учените са изчислили, че само от 1993 г. до 2010 г. хората са изпомпали 2150 гигатона подземни води – еквивалент на повече от шест милиметра покачване на морското ниво. Но да се потвърди или опровергае тази оценка, било доста трудно, макар и много полезно.

Какво ще се случи със Земята, ако се килне като Уран?

Реалният разход на подземни води невинаги се фиксира коректно, тъй като в много страни тяхното потребление е ограничено от закона. В същото време този показател трябва да бъде изяснен. Затова изследователи от Южна Корея, Китай, Австралия и САЩ решили да минат „от другия край“ – да оценят измененията в положението на земния полюс и оста на въртене на планетата, причинени от изтощаването на подземните води.

Тъй като разпределението на водата на планетата влияе върху разпределението на масата, извличането на подземни води може да измени позицията на оста на въртене на Земята почти по същия начин, по който добавянето на малка тежест към някаква точка на въртящ се връх променя нейното въртене. В своето изследване учените моделирали наблюдавания дрейф на полюсите на въртенето на Земята и изменението в разпределението на водата – първоначално разглеждайки само ледените щитове и ледниците, а след това добавяйки различни сценарии за преразпределение на подземните води.

Според резултатите от изследването само за 17 години земната ос се е изместила значително. Seo et al. / Geophysical Research Letters, 2023

След като моделът съвпаднал с реалните данни, авторите на работата изчислили, че благодарение на човешката иригационна дейност за 17 години земната ос се е изместила със 78,48 сантиметра към 64,16° източна дължина, или 4,6 сантиметра на година. В същото време подземните води от средните географски ширини са повлияли на дрейфа на земните полюси по-силно от екваториалните и изследователите регистрирали най-голяма степен на влияние на изпомпването на вода върху наклона на земната ос в западната част на Северна Америка и в Северозападна Индия. Същите региони са сред тези, които активно използват артезианска вода за напояване.

Луната постепенно увеличава денонощието на Земята. Защо се случва това?

Усилията на редица страни да забавят темповете на извличане на подземни води, особено в тези уязвими региони, биха могли теоретично да намалят дрейфа на оста на въртене на Земята, казват изследователите. Но само ако забавянето продължи десетилетия.

Сега, с данните за промените в положението на оста на въртене на планетата (достъпни още от края на XIX век), учените могат да оценят измененията в запасите на подземни води за последното столетие и техния принос в изменението на климата.

Изследването е публикувано в Geophysical Research Letters.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com