Зловеща находка направиха археолози под църква от XI век във Великобритания

109547
Зловеща находка направиха археолози под църква от XI век във Великобритания
Снимка: принтскрийн / HS2 Ltd

Планираното изграждане на високоскоростната железница HS2 в Обединеното кралство се превърна в безкрайна поредица от археологически находки. Трудно е да си спомним период на такъв подем в британската археология в миналото. Съвсем наскоро стана ясно, че при археологическите проучвания, предшестващи построяването на скоростното трасе, е открит неизвестен досега римски град, възникнал на мястото на по-ранно селище. А сега има нови находки.

Инките устройвали ритуални пиршества с печено камилско месо

Археолози са открили три глинени пещи по време на разкопки на паметника Тамбо Виехо в Перу, които инките са използвали за приготвяне на...

Като част от предварителната работата по изграждането на HS2 археолозите почти четири години изследват църквата „Света Мария“ в Стоук Мандевил в южната част на Централна Англия. Църквата е от 1080 г., а до нея по традиция има гробище. Основната първоначална задача била именно препогребването на праха на покойните от това гробище. По време на работата били преместени останките на около три хиляди души.

Самата сграда на църквата се смята за изоставена от около 1880 г., а през 1966 г. властите решили просто да я съборят. По това време никой не планирал разкопки на мястото на църквата. По-интересното е това, което археолозите са открили сега.

През октомври екип, ръководен от Рейчъл Ууд, е открил три римски бюста под основите на храма. Станало ясно, че мястото, където е била средновековната християнска църква, има по-древна история: в Бриания римските скулптури далеч не се срещат на всяка крачка. Тогава било направено напълно логичното предположение, че църквата е била изградена на мястото на римски храм: подобна подмяна – като част от изместването на религиите – по принцип е често срещана в историята.

Новата находка са човешки останки. Археолозите са открили квадратен отпечатък (вдлъбнатина) от основата, заобиколен от кръгъл ров отвън. А в рова имало няколко погребални урни с прах и още един отделен скелет. Състоянието на скелета не може да се нарече обичайно. Първо, черепът изобщо липсва - и по време на всички разкопки на църквата "Св. Мария" не е била намерена нито една кост от глава (тоест черепът не е бил влачена от диви животни). Освен това костите на краката са счупени (без следи от заздравяване).

Специалисти от екипа на Ууд смятат, че подобни наранявания показват насилствена смърт. Но обстоятелствата около смъртта повдигат въпроси, тъй като „безглавият скелет“ е намерен в същия участък от рова като гореспоменатите погребални урни. Самите урни създават впечатлението, че са били хвърлени в рова, където били разбити на парчета.

Женски останки от Щирия са с 300 години по-стари от древния Йоци

През 1909 г. в пещерата Йозефинен (Щирия, Австрия) били открити кости на жена. Входът на пещерата бил открит случайно при разчистване н...

Тоест римските статуи, както и погребалните урни, останали от същото време, били струпани на една купчина, разбити, доколкото е възможно, и до тях е хвърлено обезглавеното тяло. Отгоре всичко било засипано с отломки. Най-вероятно става дума за умишленото разрушаване на римско светилище или храм. За да се разбере как се е случило това, е изключително важно датирането на слоя, в който са открити находките. Засега датировката е доста приблизителна - самият край на римския период в Британия или малко по-късно, VI-VII век. Но в урните са открити няколко монети, така че изследователите се надяват, че като ги изследват, могат да получат по-точна дата.

Ако убийството и унищожаването на статуите и урните е станало в късния римски период, то това прилича на друга грабителска кампания от север, по време на която пиктите разрушават светилище и убиват вероятния му защитник. Липсата на глава тогава е обяснима: военните традиции на пиктите изглеждат диви за нашите съвременници. Те включват, наред с други неща, обезглавяването на враговете. Да си припомним, че в късния римски период във Британия са останали толкова малко легионери, че страната се оказала практически беззащитна срещу набези от север.

Ако събитията са се случили през VI-VII век, тогава според археолозите всичко може да е било по-мирно. Например римският храм (или по-скоро неговите руини) е бил разположен на мястото, където са решили да построят път или да вдигнат англосаксонска кула. А статуите и урните просто били изхвърлени като стар боклук. Такова нещо е възможно в момент на унищожаване на набора от вярвания, което несъмнено се е случило приблизително в това време.

Откриха следи от хора на 600 000 години в пещера в Истанбул

Турски археолози са открили следи от човешко присъствие с 600 000 годишна давност в пещерата Яръмбургаз в Истанбул, съобщава тв TRT 1, ...

Вярно е, че това не обяснява откриването на скелет без череп и със счупени крака: малко вероятно е през VI-VII век някой да е защитавал римски храм. Във всеки случай остава да се чакат резултатите от изследването на монетите и точните дати. Само едно е ясно: всичко това се е случило много преди построяването на църквата "Света Мария".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com