Арбен Хавальов: Целта ми не е да обезкостя община Костинброд

22363
Арбен Хавальов: Целта ми не е да обезкостя община Костинброд
Снимка: Личен архив

Историята с консултантския договор по ПРСР за община Костинброд е достойна за образец относно реализирането на проекти с европейски средства. Началото ѝ представихме вчера, 10 май - а днес продължаваме с консултанта по договора Арбен Хавальов, който стоварва тежест от милиони върху общината.

Г-н Хавальов, Вие сте осъдили община Костинброд за над 600 000 лева. Платени ли са Ви тези пари?

Да. Делото е минало през Окръжен и Апелативен съд с решения, които съвпадат. Общината обжалва във Върховния касационен съд като той не им допусна касационното обжалване. Определи, че потвърждава предходните решения и директно общинските средства, които бяха депозирани като гаранция  по изпълнително производство пред ВКС, се преведоха при частния съдебен изпълнител. И мисля, че той ги разплати към нашата фирма, моята в момента. 

Но имате платена и сума от 200 000 лева - частично признат от иск за 4,5 млн. лв. С нея какво става, продължавате ли делата?

За наша радост, съдът се е мотивирал доста добре, съгласно закона и съществуващата съдебна практика по отношение на неустойките, прекомерност и др. И се води второ дело в момента. Аз съм убеден, че общината ще бъде осъдена. В това има логика, защото първият иск реално е частичен от над 4 милиона. 200 000 лева съдът ги е признал с перфектни мотиви. Заведено е дело за останалата неустойка - над 4 млн. лв. и се чакаше едно тълкувателно решение от ВКС, което буквално миналия месец излезе. Това тълкувателно решение се чакаше около 2 г. Ще го перифразирам по следния начин: Дали има сила на присъдено нещо, ако е заведен частичен иск и той е одобрен, а след това се заведе иск за останалата част. Отговорът е: „Да, има“. Това е точка 6 от новото тълкувателно решение. Надяваме се, че ще бъдат осъдени и за тези 4 милиона, но ще си мине три инстанционната процедура.

В кой съд е в момента?

В Окръжен съд - София. И таксата е внесена - близо 200 000 лева. Проблемът е, че още преди завеждането на първия иск и сега "Протико Ил" винаги е желаел медиация. Винаги е искал да се разбере с общината. Аз лично съм се явявал в Общинския съвет, когато кмет беше Милен Димитров. Казах им, че съм готов да опростя абсолютно всичките пари. Въпросът е той да каже истината.

Да, това казвате и в заседанието, видно от протокола. А срещу каква истина сте били готов да опростите всички пари?

Трайко Младенов: Как да се споразумея с човек, който иска да фалира община Костинброд?!

Историята с консултантския договор по ПРСР за община Костинброд е достойна за образец относно реализирането на проекти с европейски сре...

Поръчката е спечелена с публично състезание. А това е договор за проектиране, консултиране, предпроектно проучване, цялостна логистика, отчитане на дейностите по проектите, до крайното изпълнение и въвеждане в експлоатация. Това е един много дълъг договор, стандартно такива се изпълняват в рамките на 3 години. Просто Милен Димитров като дойде на власт, наследява както всичко останало, така и този договор. Ние отиваме и казваме: "Добър ден, ние сме ваш партньор". Помня, че сестра ми тогава беше управител, отидох с нея. Той каза: "Махайте се! Няма да работим с вас! Вие не сте никакви консултанти!". Каза, че ще си работи с консултант някой си Емил Димитров. И им се провалиха проектите. А за тях е нужна професионална експертиза. Не може една фирма, взета от улицата да управлява такива проекти. Искам да отбележа, че проектът беше спечелен при много добра цена. И при нормална, недискриминационна методика можеше да избере качествен строител, не фирма "Трите кирки". Но той върна парите на фонда. Инат! Това е. Аз не съм виждал такъв кмет. Вместо да служи на обществото, той излезе с много високо его за себе си. Ние този проект сме го влачили три години. Едно 750 000 лева е чистото, което трябва да платим на проектантите. Има и административно-управленски разходи.

А защо още Кунчев, който е подписал договора, не Ви е платил?

Плащането, въпреки че е приета работата при Кунчев, си има условие - до 70% от сумата след настъпване на две събития. Едното е община Костинброд да получи 50%-ово авансово плащане от ДФ "Земеделие". Фондът от четири заявления одобрява само едното, за Драговищица. Но вече Милен Димитров заявява парите и те идват при него. Второто условие беше да има одобрен проект. При наличие на тези две условия, в "Протико Ил" възниква 100%-ово основание да си получи 70% от сумата по договора. Съдът отхвърли това наше желание, а постанови, че сумата по нашия договор се дели на четири проекта. И на нас ни призна само за единия проект. Неустойките вече са високи, защото те са заложени в договора за обществена поръчка, а той е част от тръжната документация, изработена от общината. Тези заложени неустойки не са включени по моя воля. Кметът има много писма, които сме му пускали и сме описвали какъв е рискът от неустойка. Той въобще не предприема никакви мерки по медиация, по разбирателство. Чак се наложи аз лично да отида на това заседание, малко разгневен тогава. Казах по-тежки думи, но бях много огорчен от това отношение.

И все пак каква истина искахте да чуете?

Исках да чуя следното признание от кмета Димитров: "Хавальов дойде в моя кабинет, представи се като легитимен консултант по договора за обществена поръчка от "Протико Ил", при което аз го изгоних и му казах, че оттук-нататък ще работя с друг консултант". А борбата тогава беше кой ще пише тръжната процедура за избор на изпълнител на СМР. 70% от парите за СМР бяха вече в специалната извънбюджетна сметка на общината. По принцип "Протико Ил" е длъжен по график на дейностите да състави тръжната документация и да я представи на общината за одобрение. Ние му казахме това на кмета, а той отговаря: "Не, аз съм се разбрал с наши хора. Махайте се!". Обясних му, че прави сериозно нарушение, защото външен човек няма право да пише такава документация. Направиха си после някакви методики, а ние решихме да се борим по законов начин. Противопоставихме се с нашите авторски права и процедурата се провали.  

Договорът, който стана чудовище за община и рог на изобилието за контрагента ѝ

Уникален договор е бил подписан преди 10 години в община Костинброд. Подписът под него е на кмета Красимир Кунчев (БСП). След изпълнени...

Но при положение, че още не сте приключили делата, общината не трупа ли още задължения към Вас?

По закон, когато фирма Х дължи определена неустойка на фирма У, неустойката е с давност три години. Давността е прекъсната със завеждане на делото. Ако съдът постанови, че общината трябва да я плати в претендирания размер, ще я дължи, но може да постанови и че е прекомерна. Аз се учудвам защо те не се опитват да преговарят с нас. Защото това тълкувателно решение има силата на закон в момента.

Ако тръгнат на преговори, какво може да се случи?

Да предлагат варианти. Не всичко е пари в този живот. Освен това става дума за община. Аз още тогава казах, че целта на "Протико Ил" е не да обезкостява община Костинброд, а просто да се седне на масата. Уважението е много важно. Ето сега, Вие се представяте по телефона и аз разговарям с вас от уважение. Не съм длъжен, но разговарям. Но те не предприемат нищо. Адвокатите ни се познават, имаме си телефони и мейли. Доколкото знам, сегашният кмет беше зам.-кмет на Милен. Той изглеждаше доста интелигентен човек, умерен. При условие, че веднъж сте осъдени и имате нов иск, за който сте дали становище - ами спасете тази община, свържете се с фирмата, която ви съди, опитайте се да направите някаква медиация! Винаги съдията в началото пита дали е правен опит за споразумение. Ние искаме от тях пари, те трябва да изпратят някой да дойде да обсъдим плюсовете, минусите, рисковете. Никой не го прави. Ние сме се опитвали толкова пъти, и на Общински съвет сме ходили. Дано се вразумят и опитат някаква медиация! И Ви казвам - нищо лично в тази ситуация, нищо пикантно, просто има изпълнен и неразплатен договор. 

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю