X
 
 

Договорът, който стана чудовище за община и рог на изобилието за контрагента ѝ

4197
photo of Договорът, който стана чудовище за община и рог на изобилието за контрагента ѝ
Снимка: Община Костинброд
Уникален договор е бил подписан преди 10 години в община Костинброд. Подписът под него е на кмета Красимир Кунчев (БСП). След изпълнението му управата е трябвало да плати 424 хиляди лева, но тя не го прави. Три години по-късно сумата набъбва на повече от 4,5 млн. лв., защото за забавянето се начисляват по 4239,67 лева на ден!  

Как се е стигнало дотам?

През 2009 година община Костинброд, ръководена тогава от кмета Красимир Кунчев, сключва с договор фирма "Протико Ил" ЕООД на Арбен Хавальов. Договорът е за инвестиционно консултиране, проектиране и създаване на готовност на община Костинброд за кандидатстване с проекти до максимално допустимия размер за финансиране по ПРСР. Става въпрос за ВиК-проекти в селата Голяновци, Драговищица и Опицвет.

Контрактът е на стойност 1 955 830 лв. без ДДС. Клауза в него е, че първото частично плащане е в размер на 70% от одобрените разходи за консултиране, проектиране и предпроектни проучвания за всеки конкретно одобрен проект.

По-интересна е следната клауза: "При забава на плащането възложителят дължи неустойка в размер на 0,1% от дължимата сума за всеки ден закъснение, като след изтичането на период от 30 календарни дни от датата на забавата, дължимата неустойка ще бъде 1% на ден от стойността на неизплатените суми". Тя се оказва и решаваща впоследствие.

Дружеството всъщност изпълнява договора. На 20.12.2011 г. то е подало в общината изискващата се документация на хартиен и електронен носител, а тя ги е приела без възражения.

Към онзи момент вече има сключен договор с ДФ „Земеделие“ и за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за водопровод на село Драговищица. Одобрени са 5,1 млн. лв. Първото получено от общината авансово плащане е на 29-ти декември с.г. и за над 2,5 млн. лв.

През март месец 2012-та общината получава покана от изпълнителя да плати 70% от одобрените разходи: по одобрения проект за село Драговищица – 423 967 лв. с ДДС, и общо 996 749 лв. за останалите. Наследникът на Кунчев - Милен Димитров (ГЕРБ), не плаща нищо с мотив, че ДФ „Земеделие“ е отказал да признае разходите за консултанта заради неправилно проведена процедура и съмнение за нагласена тръжна документация.

"Проведох срещи и с консултанти от фонда и в действителност ни бяха одобрени 5 109 хил. лв., но парите за проектиране ни бяха орязани. Проектантът поиска за този одобрен проект близо 2 млн. лв. И тук възникна спорът, защото според мен след като е одобрена само част от целия проект, консултантът си е свършил работата по него. Фондът не признава парите за управление и проектиране, признава парите само за СМР. Аз на какво основание да одобря нещо, което е подписано в договор, но фондът не го е одобрил?", обяснява пред Общинския съвет (ОбС) Димитров.

На същото заседание през 2012 година присъства и упълномощеният тогава Арбен Хавальов, който и преди, и сега е управител на фирмата, но към онзи момент сестра му я ръководи. Има период, в който и синът му я управлява. 

Хавальов обяснява следното: "Протико Ил" е сключил договор още през 2009 г. за инвестиционно консултиране, проектиране, защита на проектите при кандидатстване на общината пред ДФ "Земеделие" за 10 млн. евро. В резултат на този договор фирмата разработи проектна готовност почти за 10 млн. евро с 4 предложения за подпомагане, като бяха изготвени и технически проекти заедно със съгласувателни процедури, разрешителни за строеж, окомплектовани бяха и четирите заявления и внесени в ДФ "Земеделие", които включват цялостна подмяна на водоснабдителната мрежа на с. Голяновци, с. Опицвет и с. Драговищица, вкл. два довеждащи водопровода и един напорен резервоар в с. Голяновци. До момента резултатите са - един сключен договор с ДФ "Земеделие" за 5 млн. лв., за три етапа на с. Драговищица. Т.е. може да се стартира строителството веднага и 75% от селото да има чисто нов водопровод".

Той изтъква, че дотогава не са получили нито лев за труда си, а са инвестирали стотици хиляди за своя сметка: "Ние управляваме към момента над 70 млн. евро в други общини и всичко си върви гладко, графиците се следват стриктно. Ние сме единственият легитимен консултант по договора и единствено ние имаме право да следим графиците, изпълнението на проекта, да съставяме документи и т.н. Общината има задачата да се съобразява с нашите предписания по изпълнението. Ако се продължава така, тези средства ще бъдат безвъзвратно изгубени и ще се върнат в Европейския земеделски фонд, дори общината за преведените 2,5 млн. лв. ще търпи загуби в размер на лихвите - 10%". 

Знаково е изказването тогава на председателя на ОбС Васил Михайлов: "Аз не съм запознат в детайли с нещата и с кореспонденцията, но от това, което виждам от Вашите писма, Вие претендирате за 2,5 млн. лв. и заплашвате, че в случай на дело лихвите ще стигнат над 5 млн. лв., което ми звучи несериозно!“.

През октомври месец 2014 г., действително договорът с одобреното от ДФ „Земеделие“ финансиране е прекратен. И действително дължимата сума стига над 5 млн. лв. 

Реплики между кмета Димитров и Хавальов по време на въпросното заседание също са твърде интересни:

„Ние дори бихме се отказали от парите, ние не искаме лош имидж, искаме да участваме и занапред в Европа 2020, не искаме да се казва за нас, че ощетяваме общината и искаме пари от общинския бюджет. Затова още утре можем да входираме писмо, че не искаме нищо от Вас, но трябва да се каже каква е реалната истина за този проект. Аз няма да я кажа, кажете я Вие“, обръща се към градоначалника Хавальов.

„Няма никаква скрита истина! Аз мога да предполагам, че някои хора преди мен са си сложили някъде едни суми, мечтаели са за някакви средства, но това е друга тема. Реалната истина е, че имаме одобрен проект за 5,109 млн. лв., имаме преведени 2,5 млн. и един консултант, който поиска 2 млн.лв. от общината. Картите са сложени на масата! И аз ще съм най-щастливият човек, ако Вие с нотариална декларация декларирате, че се отказвате от претенциите си към общината“, отвръща кметът.

В интервю за Actualno.com Хавальов казва срещу какво признание той е бил готов да опрости цялата сума на община Костинброд.

От „Протико Ил“ след това завеждат дело за парите, които претендират – 1,4 млн. лв. Първата инстанция – Софийски окръжен съд, осъжда община Костинброд да плати на фирмата 423 967лв., което представлява незаплатено възнаграждение по договора, и 44 246 лв. за направени разноски. Отхвърля частта от иска за разликата до пълния му предявен размер от 1 420 717 лв. Общината е осъдена и на още 200 000 лева, които представляват частично предявена претенция за мораторна неустойка в размер на 4 527 967 лв., която се дължи на закъснение в плащането по клаузата за дължими 0,1% и съответно 1% от стойността на договора.

Ето какво пише в мотивите на Окръжния съд за основателността на тази претенция: "За времето от 13.03.2012 год. до 12.04.2012 год. /30 календарни дни/ дължимата неустойка е в размер общо на 12 719.10 лева /0.1% на ден от 423 967.20 лева = 423.97 лева на ден х 30 дни = 12 719.10 лева/; за времето от 12.04.2012 год. до 01.04.2015 год. /1065 дни/ дължимата неустойка е в размер общо на 4 515 248.55 лева /1 % на ден от 423 967.20 лева = 4 239.67 лева на ден х 1065 дни = 4 515 248.55 лева/, поради което общият дължим размер на неустойката за периода от 13.03.2012 год. до 01.04.2015 год. е 4 527 967.65 лева, а не 15 059 608.02 лева, както е заявен в исковата молба".

Тоест, фирмата, заради закъснелите ѝ 423 967 лв., узаконява правото си да претендира към онзи момент за над 4,5 млн. лв.- по 423.97 лв. на ден в първия месец и по 4 239.67 лева за всички следващи.

Решението е потвърдено и от Апелативния съд в София. Обжалвано е от общината и във Върховния касационен съд, но с определение на съдебния състав не е даден ход на касационната жалба.

Още преди да отиде делото във ВКС обаче в общината постъпва покана от ЧСИ за доброволно изпълнение за сумата от 651 477 лв. Налага се ОбС в ноември месец 2017 г. да преработи изцяло общинския бюджет, спирайки редица плащания.  

Дали е клопка на един кмет за следващо управление, или чисто управленска глупост, може само да се гадае, но в интервю за Actualno.com Хавальов призовава сегашната управа да тръгне към споразумение с „Протико Ил“ с мотива, че не иска да обезкостява общината. Кметът на свой ред Трайко Младенов е категоричен, че няма как да се споразумява с човек, който иска да я фалира.

Очаквайте двете гледни точки в отделни интервюта на 11-ти и 12-ти май!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Балтията 2 Балтията преди 2 седмици Профил на трол?
  Крайно време е чрез промени в Конституцията да се премахнат политическата "отговорност" (безотговорност), колективната безотговорност на колективните органи за управление и личната безотговорност на избираемите и назначаеми държавни и общински управляващи и нормотворящи, гласуващи и подписващи лица, но с поемане на отговорността от държавата/общините) лица! И вместо отговорност САМО на д виж още ›› ържавата/общините да се въведе ЛИЧНА наказателна и ЛИЧНА материална (за колективните органи солидарна за гласувалите със "ЗА") отговорност на тези управляващи лица! Тогава биха се замислили дали безхаберно ще вземат решения и ще подписват договори и документи, които биха нанесли неправомерни щети на обществото, държавата и общините! А и ще намалеят кандидатите за държавни и общински управленски постове, защото ще се прекрати възможностите за многомилионни безнаказани далавери и каржби за сметка на държавата, общините и обществото!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Договорът, за който стана дума не е нито "чудовище за общината" нито е "рог на изобилието за контрагента ѝ".Договорите се сключват за да се спазват.Като не спазваш-плащаш.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Кметове си правят каквото сиискат за сопствена изгода,ние люпим семки и пцуваме.
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  В тази приказка явно Лошият вълк е кмета от БСП а добрата Червена Шапцица е кмета от ГЕРБ, а дедо бокУ играе ролята на бабата. В приказката не се казва че бабата много пърди и е била шампионка на бухалки като млада. И че бабата живее в Банйя.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.