X
 
 

Бойко Манев пред Actualno.com: България вече не търси туристи на всяка цена, а туристи с приоритети

5333 0
photo of Бойко Манев пред Actualno.com: България вече не търси туристи на всяка цена, а туристи с приоритети
България разчита много на туризма за развитието на своята икономика, но дали и тази година, подобно на предходната, ще ни донесе ръст на посетителите? По този и други въпроси от туристическата сфера разговаряме с г-н Бойко Манев.

Г-н Манев започва кариерата си в хотелиерството при престой в САЩ през 2002 г. Първите си стъпки прави като камериер, но постепенно успява да се изкачи нагоре. Заемал е ръководни позиции в някои от най-големите хотели в София, а от януари 2017 г. е част от екипа на Виктория Груп Хотели, като Корпоративен Директор „Човешки Ресурси“, отговарящ за всички хотели в групата. Той е и автор на книгата "Щом аз мога, и ти можеш", на издателство „Сиела“. Ето какво сподели г-н Манев пред нас за тенденциите и предизвикателствата в туризма, както и за пътя, който младите хора днес трябва да извървят до успеха.

Г-н Манев, миналата година България отбеляза сериозен ръст на туристи от чужбина, но той до голяма степен се дължеше на външни за страната ни фактори, например нестабилността в други традиционно посещавани държави. Смятате ли, че и през тази година можем да сме оптимисти за летния сезон?

Изначално съм оптимист човек и смятам, че и тази година ще имаме положителен ръст на туристите. Факт е, че през 2016 г. външни фактори повлияха повече за увеличението, но вярвам, че усилията на много туристически организации и асоциации, включително и на Българския борд по туризма, допринасят България да бъде все по-разпознаваема като дестинация. Тенденцията се промени от „туристи на всяка цена“ на „туристи с приоритети“, т.е вече не гоним само туристи като брой, а такива, които идват с явни интереси - винен туризъм, религиозен, балнео и т.н. Ръст ще има. Разбира се, за целта и хората в бранша трябва да сме активни в работата едни с други и с международните ни партньори.

Чуха се мнения на хотелиери, предимно от зимните курорти, че макар чуждестранните туристи да са повече, те остават от по-неплатежоспособната класа. Така ли е по Ваши наблюдения?

За съжаление е така. Дължи се именно на факта, че България дълги години беше дестинация за туристи на килограм. Ние в хотелиерството казваме, че най-трудно се вдига средната цена. За да се вдигне тя, трябва да се вдигне или качеството, или продуктът (самата база). Тенденцията за повишаване на ръста на туристите е благоприятна и позволява на инвеститорите да имат средства, които да се връщат под формата на вложения в обекта. Когато се подобрят самите бази, а и инфраструктурата около тях, ще имаме и по-платежоспособни туристи. В момента такива са посетителите от Русия и Турция. Те избират по-висок клас хотели, за разлика например от тези от Израел и Гърция, които винаги търсят най-евтиното. Проблем за доста туристи остават визовите ограничения. На някои им се налага да минат пред 9-те кръга на бюрократичния ад, за да дойдат на почивка тук.

Статистиката сочи, че заетостта на хотелите с 4 и 5 звезди се увеличава стремглаво. Те, разбира се, са предпочитани основно от чужденците, но започват ли и повече българи да ги избират?

Иска ми се да кажа да, но нямам конкретни цифри, на които да се позова. Факт е, че повече българи започват да избират по-скъпи хотели по празниците. През април и май например ще има няколко дълги уикенда и по всяка вероятност доста хора ще изберат висококатегорийните обекти за настаняване. Има и друго - много нискотарифни авиокомпании започнаха да осъществяват директни полети до България, заради което по-ниския клас хотели бързо се запълват и тези, които иначе биха спали там, се изместват в по-високата категория. Това също е вид натиск над пазара. Като се вдига заетостта, се вдига и цената, което в крайна сметка е положително.

Недостигът на кадри продължава ли да бъде основна тревога в индустрията?

Той по-скоро е предизвикателство. Увеличеният обем туристи води и до увеличаване на обема работа и повече нужда от работна ръка. Много българи заминаха да работят в чужбина, особено след влизането ни в ЕС, и освободиха работни места тук. Затова браншът в последните години наема доста хора от трети страни (извън ЕС - бел.ред.) - от Украйна, Молдова, Русия, които се възползват от това, че България се либерализира в някои отношения. Беше приета например специална наредба към Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, която облекчава режима, за да могат такива граждани да работят в страната за период от 3 месеца. Така пикът на сезона успява да бъде покрит.

Забелязвате ли осезаемо подобрение в хотелиерските услуги в България и в туристическите ни продукти като цяло в последните години?

Ние сме принудени да повишаваме качеството на продукта , защото туристите стават все по-претенциозни по отношение на предлаганата услуга. Хората все повече пътуват и могат да сравняват. След влизането ни в ЕС, бяхме и задължени да се съобразим с европейското законодателство и изисквания, което е плюс - когато има някой да ти каже какво да правиш, ти се рамкираш и го правиш, а не се луташ между едната и другата крайност. Това е и причина да се повиши качеството. От друга страна, инвеститорите и собственици на хотели също пътуват, понякога много повече от туристите, и също виждат определени неща и се опитват да ги налагат, за да бъдат адаптивни към нуждите на гостите.

Започнали сте кариерата си в сектора като камериер и сте преминали през различни позиции нагоре по стълбичката. По какъв начин това постепенно изкачване ви обогати и помогна на развитието ви като професионалист?

Смятам, че в началото на кариерата си всеки млад човек трябва да общува колкото се може повече с клиенти и гости. Годините, в които живеем, изискват да можем да изказваме мнението си по деликатен, дори понякога лицемерен начин, така че да постигаме целите си. Това се случва, след като сме комуникирали с много хора. В продължение на 7-8 години аз работех на позиции, свързани с рецепция. Беше много полезно не само от гледна точка на опит, а и за оформянето на по-широк мироглед. Ние се шегуваме, че една година на рецепция се равнява на няколко години човешки живот, тъй като комуникацията с гостите, особено когато става въпрос за оплаквания, е много честа. От друга страна, плюсът е, че клиентите идват с проблема при теб, докато при сервирането например ти ходиш при тях. Така ние сме били малко по-силната страна. Много важно е всеки човек да тръгне в началото в тази посока, за да придобие умения да си казва кога какво иска, кога иска да бъде повишен и т.н.

Пловдив се превръща в дестинация за краткосрочни пътувания

Дестинация Пловдив има потенциал да се превърне в дестинация за краткосрочни пътувания. Това каза министърът на туризма Стела Балтова п...

Провеждате различни специализирани обучения. Какви въпроси най-често ви задават мениджърите?

Аз провеждам няколко типа обучения. Някои са свързани със служителите от по-ниските нива - сервитьори, рецепция. Друг тип са обученията за ръководители на отдели - обучаваме ги как да бъдат отговорни и да организират работата на подчинените си. Тъй като моето образование е в хуманитарната сфера, а не в туризма, най-често ме питат как може човек без специализирано образование да постигне това, което аз съм постигнал. Винаги отговарям: „С много, много работа и лишаване от свободно време.“ Неслучайно успешната кариера е като успешния брак - всичко е въпрос на компромиси. Ако правилно управляваш времето си, ще постигнеш резултати.

През септември 2015 г. издавате книгата си „Щом аз мога, и ти можеш“. Какво Ви мотивира да я напишете?

Когато човек пише книга, той или има какво да каже, или е поставен в ситуация, в която други хора му казват какво да каже. При мен беше първият вариант. Много хора могат да се оплачат - ами и аз съм написал книга, но няма кой да ме издаде. Така е. За да се случат определени неща с кариерата на един автор, трябва и малко късмет, както и да бъдеш разпознат като такъв. Когато написах първата чернова на книгата, я предоставих на няколко души, като исках да проверя дали би била интересна на хора, които не ме познават. Беше приета много положително.

Първите туристи пристигнаха на българското Черноморие

Сезонът по българското Черноморие започна с пристигането на първите 167 туристи на летище "Бургас". Те са от Израел и ще почиват в Слън...

Книгата е написана в стил self-help или как да си самопомогнем , за да бъдем успешни . Това, което основно извличам, е че всеки човек може да бъде успешен, но не трябва да се сравнява с другите, а със самия себе си спрямо преди една година, две години и с там, където иска да отиде. Ако си поставяте цели, ще имате резултати. Ако се движите в рамки, без да знаете какво искате да направите, няма да постигнете нищо. Както казва Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече.“ Ако работите повече, ще сте по-успешни. Работете. Успешните хора работят много.

Ако един млад човек в началото на кариерното си развитие току-що е затворил последната страница на Вашата книга, какъв е изводът, който Вие бихте искали той/тя да е запомнил?

Ще си позволя направо да цитирам книгата: „Всичко е за сметка на нещо. Не можем да имаме всичко. Затова трябва да си направим преценка - дали и доколко това, което имаме, е това, което искаме, и доколко то ни прави да сме тези, които сме. Всичко започва и свършва с нас. С мен. С вас. С тях. Бъдете себе си и никой друг!“

Интервю на Деница Райкова

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Хиляди в Битоля се стекоха на протеста н...

Хиляди стекоха на протестния марш на ВМРО ДПМНЕ в македонския град Битоля, където повечето от гражданите са избиратели и членове на таз...

missing image
Партия "Синьо единство" се разпусна

Партия "Синьо единство", която беше основана от настоящия посланик в Турция, бивш външен министър и евродепутат – Надежда Неински...