Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП е радикална, хомофобска и антиевропейска партия. Ще има наказания от ПЕС: Петър Витанов в Студио Actualno (ВИДЕО)

04 декември 2023, 19:25 часа • 12343 прочитания

БСП е антиевропейска и хомофобска партия. Със сигурност ще има наказания от Европа, но това по-скоро ще засили антиевропейските нагласи сред електората и ръководството. Това заяви в Студио Actualno евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (ПЕС) в Европейския парламент и бивш депутат от БСП Петър Витанов.

Коментарът му е по повод новината, че БСП е заплашена с изключване от Партията на европейските социалисти. Причината - намерението на лидера на българските социалисти Корнелия Нинова да формира широка коалиция с проруски и националистически партии. Наскоро самата Нинова покани на разговори представители на 16 различни партии, заедно с които БСП е успяла да избере кметове и общински съветници. Оказа се обаче, че в новото ляво БСП няма да покани ''Левицата''.

Какви ще са наказанията?

"Това не е размахване на пръст, а възможност реално да има наказание – прекъсване или временно суспендиране на участието на БСП. В очите на западноевропейските социалисти и социалдемократи БСП изглежда като Костадин Костадинов – крайно, радикално, хомофобско", подчерта евродепутатът пред водещия Мирослав Димитров и даде примери.

По думите му европейската левица се намира в криза на собствената си идентичност, включително и заради войната в Украйна.

Още: "БСП вън от Европа" накара други "леви и патриоти" да бягат от Нинова

"Да биеш хора с различна сексуална ориентация и да си член на БСП е унизително. Наистина има крайно националистически и ултра консервативни прояви", каза Витанов в Студио Actualno. Според него, това се харесва от хората около Нинова, която е наложила този режим.

Резултатите от местния вот

"Няма как резултатите да са положителни – от 1050 общински съветници падаме под 700. Тези бодряшки приказки, че имаме 72 кмета, не са верни – вътре има кметове, които са си от ГЕРБ и от ДПС. В 21 от 28-е областни града сме под четвърто място", подчерта още Витанов и отново приветства изборния резултат на Ваня Григорова в изборите в София.

Още: Евродепутат: Ако войната има потенциала да надхвърли границите на Украйна, то посоката е Черно море

Какво каза Петър Витанов относно евентуалното изключване на БСП от политическото семейство на ПЕС, както и докъде стигна събирането на подписи за референдума за 3 март - гледайте във видеото:

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес