Българското председателство може да мине под знака на полицейски протести

6881
Българското председателство може да мине под знака на полицейски протести
Снимка: БГНЕС

Има реална опасност българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 да мине под знака на полицейски протести. Това заяви председателят на синдикалната федерация на МВР Валентин Попов в интервю за Actualno.com.

Припомняме, че синдикатите заплашиха с протест, ако не бъдат изпълнени исканията им за увеличаване на заплатите от юли месец тази година. През изминалата седмица те заявиха, че очакванията са заплатите да бъдат увеличени с минимум 15%.

Г-н Попов, полицаите отново се готвят за протест заради искане да се увеличи заплатата в МВР с поне 15% от началото на юли.

Не става въпрос само за полицаите. Ние сме синдикална организация на полицаи, пожарникари, спасители, обхващаме целия спектър на дейности на МВР. Не става въпрос само и единствено за полицаи.

Вече имахте срещи с вътрешния министър Валентин Радев, със заместника му Стефан Балабанов – какво стана на тях, ще бъде ли удовлетворено искането ви?

Не, яснота още няма и е рано да има. Срещата с министъра беше опознавателна, макар че бяха поставени някои основни проблеми. Разбира се, нямаше как да получим отговори на нея. Това, което трябва да направи министърът в много спешен порядък, защото вече изтекоха някои срокове да го направи, е да свика извънредно заседание Съвета за социално партньорство.

Това извънредно заседание трябваше да бъде насрочено до края на миналата седмица. Още не се е случило, надяваме се, че ще стане в много близко бъдеще. Тези въпроси трябва да бъдат обсъдени първо там.

Ако поради някаква причина поето от държавата обещания за увеличение не бъде спазено, излизате ли на протест на 1 юли?

Принципът ни е при спорни въпроси с работодателя, така, както е уредено в законодателството, така както по принцип са правилата на синдикатите - да започнем с преговори. Това вече го правим, считаме, че сме подали заявката за такива преговори. Самите преговори обаче още не са започнали. Ако по време на тези преговори не стигнем до изгодно за двете страни решение, еднакво приемливо за двете страни, законът позволява да продължим с протести.

По закон служителите в системата на МВР всъщност нямат право на стачка – т.е. да не са на работа. Знаем, че синдикатите към МВР искат това да се промени законово – има ли обещания от страна на управляващите това да стане?

Право на стачка нямаме и то не като служители на МВР, а просто в закона за уреждане на колективните трудови спорове е записано, че не се провежда стачка в МВР и в някои други ведомства. Затова не говорим за стачка, а за протестни действия.

Няма да спирате работа?

Не можем, законът не ни го позволява.

Как според Вас може да се реши проблемът с липсата на средства в МВР? Бюджетът на МВР се увеличава всяка година, но парите сякаш потъват като в черна дупка. Мислите ли, че обществото ще ви подкрепи – или поне синдикални организации от други сектори, защо не лекари, учители?

Обществото би трябвало да знае няколко неща и ние от няколко години се опитваме да го запознаем с тях. Факт е, че МВР е хронично недофинансирано. През последните 6-7 години всяка година министерството се дофинансира извън това, което е записано в Закона за държавния бюджет. По един или по друг начин, под една или друга форма, със суми от порядъка на между 100 и 300 млн. лева.

За нас е безспорен факт, че заложеното в бюджета не е достатъчно за нормалното функциониране на това министерство. Актуализация на бюджета е задължителна според нас и ние смятаме, че част от тази актуализация трябва да засегне едно увеличение на заплатите на служителите.

Цифрите са много красноречиви. Стартовата заплата на полицай и пожарникар е от порядъка на 660 лв. Ако увеличението на минималната заплата продължи с това темпо, с което върви през последните години, съвсем скоро ще назначаваме полицаи и пожарникари със заплата, която е опасно близко до минималната заплата. Това е принципно недопустимо. Отразява се едновременно на две неща - на мотивацията на хората, които вече работят в това ведомство и на качеството на хората, които се канят да започнат работа в това ведомство. Професията става все по-непривлекателна. От там се смъква и нивото на тези, които кандидатстват за работа.

Ако нещата продължат така още известно и то кратко време, след 10-15 години българското общество ще може само да мечтае за полицията, която има сега.

Синдикатите в МВР не искат провали с назначения в ръководството

Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) настоя за повишаване на заплатите в сектора и изрази претенции "лица, свързани с ...

И все пак - очаквате ли подкрепа на обществото? Защото в неговите очи ситуацията изглежда така - всяка година се наливат едни пари в МВР, все повече и повече и те...

Аз пак казвам - обществото най-напред трябва да знае какво става с тези пари и защо са толкова много. МВР е едно мегаведомство с над 40 хил. служители. Ако попитате колко хора работят в Министерство на финансите (МФ), ще чуете някаква доста по-скромна цифра, но най-вероятно в нея няма да са включени работещите в 10-15 агенции към МФ, например агенция “Митници”. В МВР няма такива структури - всички, които работят под шапката на МВР, са служители на МВР.

Мит е, че в България има страшно много като брой полицаи на 100 хил. жители. Това е абсолютен мит и обществото започна да го разбира. Това е така, защото цифрите, които се тиражираха доскоро, слава Богу скоро не съм ги срещал, се получаваха като се вземаха всички служители на МВР, но вие знаете, че не всички служители на МВР са полицаи - има пожарникари, гранична полиция, администрация, други служби.

Помним, че "Атака" и Патриотичния фронт, които сега са част от властта, застанаха зад вашите предишни протести.

Случвало се е. Това означава, че са разбирали правилно това, което искаме да кажем, че посланието ни е стигнало до тях. Надявам се посланията ни да стигнат и до ГЕРБ.

Ситуацията в МВР: Тежка кадрова дупка в системата и реформи на гърба на редовия служител

Докъде стигна реформата в Министерството на вътрешните работи (МВР)? Започвала ли е изобщо? Кои са "чантаджиите" в системата и кога бъл...

Без да искам да ползвам политически език - очаквам от тях да преосмислят някои неща. Да не забравяме важен момент- българското председателство от първи януари. С така мотивиран състав на полицията, аз лично бих нарекъл приключение да се поеме председателство. Говоря не само от гледна точка сигурност, макар че това е изключително важно. Говоря от гледна точка за усещането за сигурност у българските граждани, което никак не е за завиждане.

Говоря и за сериозен риск това председателство да мине под знака на полицейски протести. Не мисля, че ще е добра атестация за държавата ни.

Това някои хора биха го приели като заплаха.

Тяхна работа. Аз твърдя, че не е заплаха, защото не виждам как би могло да се квалифицира като такава да кажеш какво смяташ да правиш, ако някои неща не се случат, при положение, че това, което се каниш да правиш, е напълно законно.

Интервю на Ивайло Анев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю