X
 
 

Цветозар Томов: Вървим към отказ от задължителното гласуване

1385 1
photo of Цветозар Томов: Вървим към отказ от задължителното гласуване
Снимка: БГНЕС
Цветозар Томов е доктор по социология и един от най-авторитетните български социолози. Член и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 2015-а до 2019 година.

Г-н Томов, с какво тези избори ще бъдат по-различни от предходните подобни видове вот?

Ако сравняваме с 2015-а година, тези избори ще бъдат много по-оспорвани на места, особено в по-големите градове. Ще има много балотажи в големите общини, отколкото имаше преди четири години. Възможни са изненади. Причината е, че има отдръпване на електората на най-голямата политическа сила по места, макар че тя пак вероятно ще даде най-добри резултати.

Извън партийните, има и доста екзотични кандидати. Такива, които са разпознаваеми като спортисти или шоумени, но не и с политическото си битие или каквато и да било ориентация. Имат ли шансове?

Нямам наблюдения на всички места, но за един музикант и шоумен ще кажа, че няма шанс за Свиленград. Предполагам, че кандидатурите им са издигнати, за да привлекат избиратели и един-двама души да бъдат вкарани в общинския съвет. На много места подобни хора влизат в кампаниите с подобна цел – за да могат да използват публичната си популярност, която не е политическа, за да привлекат някои избиратели, които правят своя избор в последния момент. Не мисля обаче, че е възможно сериозно политическо представяне на който и да е от тях.

Какво означава квадратчето „Не подкрепям никого“ и по какъв начин се отчитат тези гласове. Стана ли ясно на хората?

Мисля, че този въпрос се задава достатъчно често, за да преценя, че на хората още не им е станало ясно. Решението, което залегна в изборния кодекс, да има такава опция в бюлетината беше свързано с решението да се въведе задължително гласуване в България. То се въведе по един странен начин. Значи фигурира такъв текст в Изборния кодекс, но не се предвиждат никакви санкции, ако човек не гласува. Тенденцията очевидно е към това да се откажем напълно от задължително гласуване, но квадратчето си стои. "Не подкрепям никого" всъщност е начин човек да откаже да участва в изборите, като в същото време този отказ се счита за действителен глас.

Как се брои този глас? За кого отива?

За никого не отива. Той има значение само за оценка на избирателната активност. Като е действителен, той повишава избирателната активност. Нищо друго. При разпределянето на действителните гласове той не се взема предвид. Той е важен за президентските избори, защото за да бъде избран президент с над 50 на сто от гласовете, трябва да има 50% избирателна активност. Друго значение на практика няма.

А на местния вот това квадратче ще донесе ли търсения ефект – повишаване на избирателната активност?

Наличието на това квадратче само по себе си няма да повиши тази активност, тъй като мисля, че хората дори не знаят, че гласуването е задължително. Но пак ще повторя, даването на вот "Не подкрепям никого" се брои за глас и се отчита като процент за избирателната активност, докато по-рано, ако човек не иска да гласува за никого, задраска бюлетината или я остави празна, този глас не се броеше за действителен и като такъв не се отразяваше на избирателната активност. Известно повишаване ще има, но то няма да се дължи на интерес към изборите, а към методиката за изчисляване на активността.

Има ли риск избирателите да се объркат, ако един кандидат за кмет на община е едновременно и в листата за общински съветници?

Ако не съвпадат номерата на кандидата в едната и в другата бюлетина, е възможно да има някаква група избиратели, която да се обърка на изборите. Такъв случай има в София и то с един от кандидатите, който набира преднина и който е с различни номера като кандидат за общински съветник и като кандидат за кмет.

Какво трябва да направят избирателите, за да бъда гласът им валиден в такъв случай?

Трябва да не се объркат. Трябва да са наясно с кандидата, който искат да подкрепят и респективно трябва да знаят номера (или номерата), с който участва в изборите. Това с номерата е обсъждано многократно в избирателната комисия. Но парламентът не проявява никакъв интерес да вземе решение да отпадне тази средновековна практика с номерата. Мисля, че почти няма страна в света, в която към кандидатите за участие в дадени избори са прикачили номера. Наличието на партийни номера объркваше хората и при даването на преференции. И се появи т.нар. от журналистите ефект 15/15. Мисля, че повече е свързано с опитите на партиите да привличат слабо образовани и незаинтересовани избиратели, на които им обясняват единствено за кой номер да гласуват.

Излиза, че бъркотията в случая е в помощ на търговците на гласове?

Може и така да се каже.

Интервю на Спасиана Кирилова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Изглежда, че другарят Цветозар Томов не е запознат с решението на Конституционния съд, което отменя задължителното гласуване като противоконституционно. Такъв закон е нелегитимен и не може да има сила. Така че на практика задължително гласуване вече няма. За това решение заслуга има Мая Манолова в качеството си на омбудсман. Разбира се, никой не е длъжен да гласува за нея за да изрази някаква виж още ›› признателност - тя самата се е преборила всеки български гражданин да получи това право, включително да НЕ ГЛАСУВА и за нея.
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...