Диана Русева: С "Диагро" българският фермер има достъп до най-добрите продукти от световния пазар

13408
Диана Русева: С "Диагро" българският фермер има достъп до най-добрите продукти от световния пазар
Снимка: Actualno.com

Диана Русева работи активно в агросектора на страната ни вече 25 години. По образование агроном тя открива своето призвание в търговията със земеделски продукти.  През по-голямата част от кариерата си тя заема мениджърска позиция в един от най-големите земеделски холдинги в страната. От този опит в нея се заражда идеята да основе собствена компания, която да дистрибутира семена за полски култури, препарати за растителна защита и торове на водещи световни марки. И така през есента на 2017 г. Диана Русев създава „Диагро“. Компанията предлага на българските фермери продуктите на най-големите брандове в агросектора. Actualno.com потърси г-жа Русева, за да разкаже повече за създаването на фирмата й, кои са били най-големите й предизвикателства през годините и какво е бъдещето на сектора в момента.

Г-жо Русева, с какви ресурси разполагахте през 2017 година, когато решихте да основете „Диагро“ и да стартирате бизнес в агросектора у нас?

От материално естество ресурсите ми не бяха големи, имах колкото да създам бизнеса. Оказа се, обаче, че разполагам с по-ценен ресурс - доверието на хора от бранша, без които нямаше как да започна. Няма как да продължа и днес без тези хора. Тук говоря както за клиентите, с които съм градила отношения през цялата си кариера, така и за мениджърите на мултинационалните компании, които оперират в агросектора в България. Без доверието и на двете страни моята работа като дистрибутор няма как да се случи.  На база тези отношения продължаваме активно да работим вече повече от 6 години. В момента дистрибутираме продуктите на най-голямата компания в бранша, която ни се довери още при старта ни.

Изградих бизнеса си на базата на един прост принцип - да мога да предложа на клиентите си най-доброто портфолио семена за полски култури, минерални торове от най-големия производител у нас -  заводът Агрополихим в гр. Девня, и най-съвременните решения при препарати за растителна защита и листни торове.

Разполага ли българският фермер с най-добрите продукти на световния пазар, за да разчита на високи добиви?

Да, разполага, определено. Присъствието на мултинационалните лидери в аграрния сектор е само от полза за българския фермер. При семената за полски култури и препаратите за растителна защита на българския пазар са достъпни най-актуалните продукти на световните компании в агробизнеса.

За да постигне максимални резултати в добива си, е важно фермерът да избира внимателно в зависимост от своите специфични нужди. Те варират според надморската височина на земеделските площи, характеристиките на почвата в конкретния земеделски район на страната, климата през съответната година. С много клиенти заедно коментираме какво ще е най-доброто решение. Българските земеделски производители са много информирани, но въпреки това много от тях не отказват съвет и дори го търсят от нас.

Един и същ ли е принципът при търговията със семена и с минерални торове?

Не, разликите са много и са значими. При минералните торове динамиката е още по-голяма, отколкото при семената. Там условията  се променят много бързо, изисква се бърза преценка, а понякога и поемане на голям риск. Балансът и таймингът са много важни. Ние се доверяваме на водещия производител на азотни и фосфорни торове в страната ни - Агрополихим.

Един и същ е крайният клиент и за двата продукта - българският земеделски производител. За да работи успешно, да засява и обработва своите площи, фермерът има нужда както от качествени семена, така от минерални торове, а също и от препарати за растителна защита и листни торове. Всички тези неща може да открие в „Диагро“.

В компанията ви работят само жени. Трудно ли е изцяло женски екип да развива успешен бизнес в търговията със земеделски продукти?

За мен не е било цел да сформирам екип само от жени, но така се получи и в момента това е работеща формула за нас. Преди година към нас се присъедини и дъщеря ми и разрасна женския ни колектив. Стремим се да ползваме силните си страни. Например, едно от най-силните женски качества е добрата комуникацията, а в нашата работа като търговци се изисква много от нея.

Трудностите идват, когато човек анализира прекомерно препятствията или тръгне да прави бизнес с нагласата, че такива няма да има. Дали екипът се състои само от мъже, само от жени или е смесен е второстепенен въпрос. За да се развива успешен бизнес в толкова динамичен и бързо променящ се сектор като земеделския, е важно да се познават спецификите на работа в конкретната сфера, да се познават подводните камъни и потенциалните опасности. А за да са налице всички тези неща, е важен опитът. Моят търговски опит с тези продукти е над 25 години и въпреки това има неща, които ме изненадват и днес.

Какви предизвикателствата крие работата в сектора на земеделието?

Предизвикателствата са от няколко различни естества. Сред най-значимите бих определила бързия темп на случване на промените в нашия сектор. Всички сфери на работа, които са пряко обвързани с климата и неговите промени, крият рискове и несигурност. Фермерите, които са наши клиенти, са пряко засегнати от тези промени, а всички проблеми на нашите клиенти са и наши проблеми. В такива моменти, които са тежки за фермерите, си проличава дали са се доверили на правилния партньор в лицето на дистрибуторските фирми, с които работят и дали са избрали висококачествени продукти.

В „Диагро“ се стремим да бъдем гъвкави в трудните времена на клиентите си, да им дадем пространството и свободата да излязат от кризата, ако има такава, да си стъпят на краката, да коментираме открито проблемите и да търсим решения, изгодни за двете страни.

Каква е цената на успешния бизнес?

Част от цената е свързана с липсата на свободно време. Не си позволявам да не вдигам телефона независимо кой ден от седмицата е и независимо по кое време на денонощието. Моята натура е такава, че аз влагам много усилия, но и много емоция в работния процес. Нищо от случващото се в нашия бизнес не ми е безразлично. Понякога този подход ме натоварва, но такъв е методът ми на работа. Персоналното отношение към всеки един клиент е определящо за „Диагро“ като компания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com