ДПС отвътре с Осман Октай: Пеевски е нужен на Ахмед Доган (ВИДЕО)

20843

Ахмед Доган нарече Делян Пеевски "феномен" и даде да се разбере, че никой друг не може да е председател на ДПС освен санкционирания по "Магнитски" депутат. Самият почетен лидер не присъстваше на заседанието на Централния съвет на партията и бе оставил именно Пеевски да го открие. Какво цели Доган с този ход? Отговорите даде в Студио Actualno един от основателите на ДПС и дългогодишен зам.-председател Осман Октай.

Още: Трусът в ДПС: Слух за милионен дълг на Доган и неочакван нов председател

Предизвестен победител

Според него Доган, с отсъствието си, не е уважил членовете на Централния съвет (ЦС) на ДПС и е унижил зам.-председателите като Хасан Азис и Филиз Хюсменова. "Изведнъж влиза човек, който олицетворява модела „Кой“, и сяда сам отсреща. Пускат и обръщението на Доган към ЦС, в което той нарече Пеевски "феномен" и каза как върнал властта в парламента. Упълномощавайки Пеевски да води това заседание на ЦС, без да е член на ръководството на партията, без да е член на ЦС на ДПС, в този смисъл Доган го посочи като бъдещ председател", анализира Октай.

По думите му, този ход е бил превантивна реакция срещу регионалните структури - да не издигнат случайно "грешните хора" за председател. Според Осман Октай ДПС нарушили и правилата на устава на партията с това заседание. Не е сигурен обаче дали някой ще има "воля да оспори в съда определени решения".

Още: Ахмед Доган: Връщането ми в политиката е екзистенциална тежест, която обърква личното ми битие

Моделът на Доган и Пеевски

По думите на политическия анализатор, Доган и Пеевски – "в съгласие и единодействие с Бойко Борисов, превземат всички сектори в държавата, за да задушат енергията на младите протестиращи". За пример даде отстраняването на бившия главен прокурор Иван Гешев, спомена и убийството на Алексей Петров.

"Не съм сигурен на 24 февруари, когато ще е конференцията на ДПС, какво ще се случи във взаимодействието между Доган и Пеевски, защото Доган често е бил разочарован от различни хора, които лансира – като Местан и Карадайъ. И ако има едни големи очаквания към Пеевски, като нищо и Делян Пеевски може да изчезне като Христо Бисеров един ден и тогава вече Доган да назначава друг председател", смята Октай.

Още: Карадайъ проговори - каза защо хвърли оставка като лидер на ДПС

Месията Ахмед Доган

Бившият зам.-председател на ДПС разказа надълго и нашироко как Доган се е наложил като медиен образ през годините. И даде пример как този модел "се обслужва от прокурорски служби, съдебни власти, администрация". 

"Когато основателите след нашата раздяла през 2001 г. поискаха от мен да стартираме нов политически проект, аз бях против. Тогава казах, че моделът Доган ще ни преследва. Въпреки това се подчиних на волята на отстранените основатели и регистрирахме политическа формация в съда. Когато подадохме документи за местните избори през 2003, три инстанции на прокуратурата внесоха в ЦИК протест срещу моето участие в изборите, защото имало жалби и съмнения за учредяване на партията от определени личности, неприсъствали на заседанието", разказа Октай. Допълни, че и в ЦИК имало натиск, заради което комисията отхвърля регистрацията, а съдия му признал, че не иска "да рискува хляба на семейството си". "Отхвърлиха ни и не участвахме на местните избори", спомня си Осман Октай.

Още: Осман Октай за модела "Пеевски": Детайли какъв е и как работи (ВИДЕО)

Българският футболен съюз, Висшият съдебен съвет, регулаторите, медиите и СЕМ, по думите му, също са обгърнати от задкулисие.

А за какво най-много съжалява Доган - събитие, белязало според Октай целия модел на почетния председател на ДПС - гледайте във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю