Една система с много неизвестни: Кои са въпросите пред МВР през 2020 година?

23498
Една система с много неизвестни: Кои са въпросите пред МВР през 2020 година?
Снимка: iStock/Guliver

Защо служители на МВР съдят системата, кога нощният труд ще се заплаща повече от 1 лев на час, и реализира ли се намерението на държавата да има във всяко село полицай - по тези и други въпроси Actualno.com разговаря със Илия Кузманов, заместник-председател на управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Близо 1000 граждански дела на служители в МВР са гледани през последните месеци на 2019 г. И причината е преобразуването на нощния труд в дневен без допълнително заплащане. Как се получава това? Празнота в наредбата ли е, или е недомислица? 

Това е едно сериозно неразбиране на проблема от страна на Дирекция "Правно-нормативна дейност" на МВР и Дирекция "Планиране и управление на бюджета" повече от три години. Затова потърсихме бързо решение чрез правосъдната система. Колегите реагират, подават си молби в съда и за добро или за лошо - печелят. Казвам 'за добро', защото по този начин, доказваме правотата на нашето искане. А лошо е, че по този начин се източва бюджетът на МВР. Дори вече има служители, които са осъдили по два пъти Ведомството за различни периоди и са в ситуация до месец-два да имат възможност и трети път да го осъдят.

Има и служители, които водят непрекъснато дела с МВР.

Да. Те изчакват давностния срок и влизат в нова процедура. Така си възстановяват една социална справедливост по съдебен път, тъй като никой не иска да го отрази в наредба. Най-вероятно тук ще се отиде към тълкувателно решение с оглед въвеждането на тази норма в нашата наредба. Не трябва да крием, че ако има стотици спечелени дела, има и единични случаи, в които решението на съда е обратно. Тоест в полза на действащата наредба. 

От СФСМВР продължавате да водите битка за заплащането на нощния труд. Сумата от един лев на час отгоре удовлетворява ли ви, или е просто врата за нови преговори впоследствие?

В момента отново има дискриминационен елемент при приемане на сумата. Колегите пожарникари и полицаи чрез заповед на министъра отидоха на заплащане от един лев допълнително на час нощен труд. При лицата, които в Министерството работят на трудови правоотношения, сумата остана на 50 ст. Това става в едно и също Ведомство, което е абсолютно нелогично, това е абсолютна дискриминация. Ще има преговори, да.


Илия Кузманов

През април месец ще влезем в преговори по анекс на колективния трудов договор, тъй като ние желаем там да бъдат променени доста неща. По-важно е да се отбележи, че този един лев ние в никакъв случай не го приемаме за край. Според нас сумата, която би отговаряла на действителността в днешните условия, е 2 лева и 50 ст. на час. Разбира се, приехме аргументите на МВР, че в този момент това не е възможно при наличния бюджет. Приемаме левчето като първа стъпка и първо изпълнено обещание от новия министър.

Постижими ли са исканията според Вас за следващия бюджет на МВР?

Това ни е абсолютна цел. За нас актуализация трябва да има още през 2021 г. и през 2022 г. да сме постигнали въвеждането на тези критерии.

Искам да Ви обърна внимание и на заплащането на служителите във времето, в което те са на разположение. Съгласно проект на заповед, който е публикуван за обществено обсъждане, сумата е 10 стотинки на час. Не смятате ли, че това е, меко казано, унизително? 

Вашето определение "унизително" се споделя напълно от нас. Ние бихме го нарекли дори "гавра". Тези 10 ст. не са променяни също от 2007 г. Важно е да се каже, че е много нисък капацитетът на социалния диалог, който проявяват двете дирекции, които споменах - "Правно-нормативна" и "Планиране и управление на бюджета". Това са хора, които почти не са засегнати от тези норми на заплащане като това за времето на разположение и полагането на нощен труд. Тези дирекции категорично доказаха, че само личният им интерес е водещ. Най-вероятно поради тази причина господин Маринов ще е поредният министър, който ще има проблеми с нас, заради тези две дирекции, които се опитват да управляват МВР, а не да бъдат негова логистика. 
В случая става въпрос точно за неразбирателство между нас и тези две дирекции. Липсва и воля в политическото ръководство това да бъде променено.

Не сте ли искали министър Маринов да води диалога между СФСМВР и тези дирекции?



Младен Маринов

Той самият е споделял в официални и неофициални разговори, че когато ние поставим някакъв въпрос, вървата реакция на тези две дирекции е, че няма да стане. В началото това много го е учудвало, но впоследствие вече не го учудва. Явно механизмите му за въздействие върху тези две дирекции са, меко казано, слаби след като те успяват да наложат волята си, включително стигат до случаи, в които откровено го манипулират. От 2010 г. досега абсолютно всички министри са платили данък за това, че позволяват на тези дирекции да управляват Министерството на вътрешните работи.

А на какво сте готови в такъв случай?

За преговори и в краен случай за протести, защото 10 ст. наистина е гавра. 

Но това са страшно много хора, които взимат тези 10 ст. Това, да кажем, са всички служители на улицата.

Да. Аз ще Ви дам и по-драстични примери. В страната има служители от експертно-криминалистическа дейност, които са не повече от двама в едно районно управление или в една дирекция. Те са в условията на разположение 365 дни в годината. Тези хора не могат да си позволят по повод дори да се отпуснат, тъй като във всеки един момент са на разположение.

Какво остава да пътуват извън страната?

За това пък изобщо не става дума. Вижте, като база за тези 10 ст. можем да използваме добрия опит относно заплащането на нощния труд. Аз мисля, че поне от страна на политическото ръководство, 
разбиране ще има. 

Един поглед назад в близкото минало: СФСМВР протестира за по-високи заплати на служителите на терен в системата, протестира и за униформени облекла. Докъде стигнаха тези искания? Нека да припомним.

По отношение на заплащането постигнахме нормалното. Тоест говорим за ежегодно увеличение на заплатите в рамките на възможностите на държавата и на бюджета. Ние наистина сме доволни от този факт, защото първоначално нашите протестни действия в началото на 2018 г. ние спряхме с оглед на това, че беше направена първа стъпка в лицето на г-н Борисов, който спази обещанието си и индексира към онзи момент заплатите. След това виждаме, че всяка нова година заплатите се увеличават. Постигнахме среден ръст от на 30% и за това не може да не благодарим на за доброто развитие на социалния диалог тук.

Бойко Борисов

По отношение на униформите нещата в никакъв случай не може да каже, че са добре в момента. Но причината да не го издигаме като проблем е, че от страна на политическото ръководство се направиха конкретни стъпки: направи се работна група. Тази работна група се изпълни с конкретна дейност. На път сме да предложим 500 чифта дрехи за тестване летен/зимен сезон, с което да отговорим на исканията за съвременна визия и функционалност на униформеното облекло. Срещаме разбиране и подкрепа в този процес от страна на министър Маринов и ресорния заместник-министър Балабанов.

Възниква обаче втори въпрос. Финансите, които получава един служител за купуване на дрехи, са в рамките на 400 лева. Тази сума откровено не отговаря на съвременните нужди.

Какво може да си купи като униформено облекло един служител с тези пари?

На практика даже не може да си купи едно зимно яке, което е на стойност 500 лева. В момента един служител може да се оборудва най-малко с около три годишни лимита - тоест с около 1200 лева можем да приемем, че той има по един чифт униформи. Сами разбирате, че ще се борим да повишаване на стойността на това заплащане. Ние сме предвидили минималната стъпка да бъде в рамките на между 600 и 800 лева. Като за 600 лева ще настояваме още от следващата година. Можем да направим и много забележки по отношение на качеството и функционалността на униформите.



Липсват ли някъде по места униформи?

Нямаме сигнали към момента за това. Претенциите са ни основно за наличните размери. Много често се налага колеги да взимат какъвто и да е размер и да си го носят след това на шивач, за да им го преправя. Претенциите са ни и към качеството на облеклата.

Къде се поръчват тези облекла?

Тези, които в момента използваме, са изключително произведени от български производители. Претенциите са ни и към кубинките. Там ситуацията с цената и качеството е просто уникална.

Този скандал, който се позабрави, не беше ли нещо като "Кубинкагейт"?

"Кубинкагейт" дотолкова, доколкото никой досега не е проявил интерес от страна на прокуратурата към това - не бих го нарекъл, но наистина драстично висока цена срещу недобро качество, което се доказа в съответните западни лаборатории. Изобщо не искам да го коментирам. Много трудно ни беше да обясним на служителите от съответната дирекция на МВР е, че освен евтина, има и икономична обувка. Тоест обувка, която е закупена за 200 лева и с гаранция от 3 години е много по-икономична, отколкото една обувка, която струва 112 лева, но пък се къса на шестия месец. Такива елементарни понятия трябваше да си изясняваме в рамките на тази една година, но наистина смятам, че към момента имаме успех. Проблемът не е преодолян, но все пак от страна на ръковоството ние имаме разбиране и затова го подчертавам.

В какво състояние започва новата година МВР по отношение на недокомплекта - реализират ли се успешно намеренията на държавата "да има във всяко село полицай"?

 Тази стратегия още в началото на нейното излизане ние не си позволихме да коментираме, доколкото щеше да ни вкара в политически разговори, които ние избягваме. Тази стратегия беше недобре обоснована в момента, в който се появи. И много бързо се отказаха от нея. Абсолютно е невъзможно във всяко село да има полицай. Дори при 100% заети щатове в МВР, това е невъзможно. То не и необходимо, защото в съвременния свят доста неща се компенсират освен с хора и с техника. И по отношение на оборудването тук е мястото да кажа, че нещата са много зле.

А по отношение на човешкия фактор?

В момента не мога да кажа, че недокомплектът е проблем. Той съществува, но съществува поради съвсем други причини - поради нескопосаните реформи, които се направиха през 2015 г. Вследствие на големия брой напуснали, демотивирани служители, стана дупка, която не може да бъде запълнена. Това е нещо, за което госпожа Бъчварова не си даде сметка, когато го направи. Но пък усилията в тази посока в момента, за щастие, са сериозни.

Атрактивна ли остава професията въпреки всичко това?

Не. След тези сривове, които се получиха, наистина те бяха категорично страшни. За съжаление, нито един министър не понесе отговорност за това, което направи. Смело мога да кажа, че реформата на госпожа Бъчварова тотално се провали. Тя я беше нарекла в една своя изява, че стъпва на четири локомотива. Е, четирите локомотива дерайлираха. Тази реформа остави много проблеми вътре в МВР.

Проблемът вече е с липсата на потенциално добри кандидати. Нивото при кандидатите е изключително ниско. Ако преди парадоксът беше, че нямаше хора, които да кандидатстват за работа, сега приемаме, че хора има. Но от 50 души, един едва покрива минималните стандарти за работа в МВР.

Румяна Бъчварова

От какво няма да отстъпи СФСМВР през 2020 година?

Проблемът с униформите ни е приоритетен. Няма да отстъпим от увеличението на нощния труд. Тук слагаме и времето на разположение. Десетте стотинки трябва да станат не по-малко от 35 тази година. Това е минимумът, който залагаме. Трябва да се повиши и капацитетът с двете дирекции, с които ние си партнираме.

Как е възможно това, как си го представяте?

Ако политическото ръководство се затруднява, ние сме готови включително да ходим на съвместни обучения с тях. И ако МВР няма възможност да ги плати, явно ще трябва да ги плащаме ние. Но не е нормално да имаме добро партньорство с политическото ръководство, а в основна пречка в нашите отношения да се явяват дирекции, които са подчинени на това политическо ръководство.

Интервю на Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю