Елен Герджиков: По-големият бюджет за 2021 г. е резултат от добрата данъчна политика и от защитените европейски проекти

4613
Елен Герджиков: По-големият бюджет за 2021 г. е резултат от добрата данъчна политика и от защитените европейски проекти
Снимка: Столичен общински съвет

По-големият бюджет, който Столична община залага за 2021 г., е донякъде изненадващ, но всъщност е резултат от добрата данъчна политика, от повечето привлечени пари от държавата, както и от защитените европейски проекти. Това заяви в интервю за БТА председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков.

По думите му се очаква ръст на приходите по отношение на сделките с недвижими имоти, тъй като се видя, че този сектор не е засегнат от кризата. Очакваме повече приходи и от такса смет за новите апартаменти и офиси, които се строят, посочи Герджиков. Той е категоричен, че няма да се увеличават размерите на местните данъци и такси за столичани през 2021-а година. В момент на криза това би било крайно неуместно, заяви председателят на СОС.

Герджиков определи изминалата 2020 г. като трудна и изпълнена с предизвикателства не само за София и страната, но и за целия свят. "За съжаление не ковид кризата, а предстоящите парламентарни избори не позволяват дебатите в СОС да се водят по същество, каквото е било винаги моето желание. Амбициите за изява - били те лични или партийни, на някои колеги от опозицията често надделяват. Иска ми се да вярвам, че след парламентарния вот фокусът на дискусиите в Общинския съвет отново ще е насочен към подобряване качеството на живот в града ни", заяви Герджиков.

С решението на СОС за заем от Европейската инвестиционна банка даваме възможност да бъде осигурено финансиране за изграждане и рехабилитация на ключови за града пътни обекти, които трябва да бъдат завършени през следващите 5 години, каза председателят на СОС. По думите му това са липсващи на този етап участъци от вътрешните рингове на София, нови трамвайни трасета и реконструкция на съществуващи, както и изграждане на първия етап от Зеления ринг на София - общо 10 стратегически обекта, които ще променят транспортната схема на столицата.

Относно недостига на места в детските градини Герджиков открои тригодишната програма на Столичната община за изграждане на нови 67 детски градини. Програмата е приета от СОС и представлява сериозна стъпка към преодоляване на недостига. Със строителството на нови сгради и реконструкцията на съществуващи ще бъдат разкрити близо 6000 нови места. Основната цел е осигуряване на места за всички деца от 3 до 6 години, както и чувствително увеличаване на местата в яслените групи, каза Герджиков.

За тикет системата председателят на СОС заяви, че тя вече е готова. Всички необходими устройства са монтирани, включително и по третата линия на метрото. Две от основните функционалности на системата работят още от декември. Става въпрос за видеонаблюдението и мониторинга на пътникопотока.

Заявката на директора на ЦГМ е, че от месец май цялата система ще функционира. Освен пътуването с карта за градски транспорт, ще има възможност за закупуване на билет с дебитна или кредитна карта, телефон или смарт часовник, информира Герджиков. По отношение на самото таксуване - за време или разстояние, както и за неговия размер, председателят на СОС каза, че общинският съвет трябва да вземе решение, но на база точни данни от мониторинга на пътникопотока, за който споменах. Според Герджиков за София е по-подходящо да бъде въведено таксуването за време. Това ще даде възможност в рамките на 60 или 90 минути всеки да се придвижи в града, сменяйки различни превозни средства, на цената на едно пътуване.

Каква е равносметката ви като председател на Столичния общински съвет за изминалата 2020 г.? Според вас кризата с коронавируса попречи ли на целите, които си бяхте поставили за 2020 година?

Изминалата 2020-а година беше трудна и изпълнена с предизвикателства не само за София и страната, но и за целия свят. Необичайната ситуация заради пандемията от коронавирус, пред която всички бяхме изправени, ни накара да преосмислим и реогранизираме работата си в общинския съвет.

Ние бяхме първата институция, която прие промени в Правилника си за работа и преминахме към изцяло дистанционни заседания както на постоянните комисии, така и на СОС. Всички заседания се излъчват онлайн на Фейсбук страницата и Youtube канала на общинския съвет, така че гражданите могат да следят нашата работата и решенията, които взимаме.

За съжаление не ковид кризата, а предстоящите парламентарни избори не позволяват дебатите в СОС да се водят по същество, каквото е било винаги моето желание. Амбициите за изява - били те лични или партийни, на някои колеги от опозицията често надделяват. Иска ми се да вярвам, че след парламентарния вот, фокусът на дискусиите в общинския съвет отново ще е насочен към подобряване качеството на живот в града ни.

Предвиждате ли след края на извънредната ситуация също да има опция за онлайн заседания на комисии и на СОС?

Както вече споменах, благодарение на промени, които инициирахме, имаме възможност за онлайн заседания и ако ковид ситуацията го налага, те ще продължат. Тези промени обаче не предвиждат дистанционна работа, когато няма обявено извънредно положение.

На последната сесия на общинския съвет обаче приехме промени в Наредбата за обществените обсъждания в областта на пространственото развитие и устройството на територията и те вече ще могат да се провеждат онлайн не само при извънредно положение.

Бюджетът на Столичната община бе представен през миналата седмица от кмета на София? Какво е мнението ви за него, ще успее ли да постигне целите си? Какво предстои от тук нататък до приемането му от СОС? Очаквате ли промени в него?

Ковид и икономическата криза неминуемо се отразиха и на София. През изминалата година на два пъти СОС гласува актуализация на бюджета за 2020. По-големият бюджет, от 1,884 млрд. лв., който Столична община залага за 2021 г. е донякъде изненадващ, но всъщност е резултат от добрата данъчна политика, от повечето привлечени пари от държавата, както и от защитените европейски проекти. Освен това очакваме ръст на приходите по отношение на сделките с недвижими имоти, тъй като се видя, че този сектор не е засегнат от кризата. Очакваме повече приходи и от такса смет за новите апартаменти и офиси, които се строят.

Категорично обаче няма да се увеличават размерите на местните данъци и такси за столичани през 2021-а година. В момент на криза това би било крайно неуместно.

Този бюджет цели да даде възможно най-адекватния отговор на кризисната ситуация. Той е фокусиран върху стратегическите инвестиции в три направления. Първо, завършване на транспортните рингове на София с цел облекчаване на трафика по радиалните транспортни артерии и намаляване с една трета на преминаванията през центъра на града. Второ, засилени инвестиции в образователна инфраструктура - училища и детски градини, и решаване на проблема с недостига на места в градините за деца от 3 до 6 години в рамките на тригодишна програма. И трето, инвестиции в чиста среда - екологичен градски транспорт, подмяна на замърсяващи отоплителни уреди.

Тези стратегически за града ни инвестиции намират отражение в една много амбициозна и нелека за изпълнение капиталова програма. Защото осигуряването на финансирането е абсолютно необходимо, но не и достатъчно условие, за да се осъществят всички тези проекти. С други думи, с този бюджет общината сама си поставя високи цели.

Що се отнася до процедурата, документът предстои да бъде внесен за разглеждане от комисиите на СОС до 15 февруари. След това в двуседмичен срок общинският съвет трябва да го разгледа и приеме.

Искам да подчертая, че всеки разумен съвет и критично мнение ще бъде разгледано при обсъжданията.

Според "Спаси София" в бюджета на СО няма никакви политики за фундаментални промени в града и всичко зависело от "торбите с пари, които подаряват държавата и ЕС на СО, а там, където парите не достигат, ще се вземат заеми". Като целта според "Спаси София" е държавните и европейски пари да се прехвърлят в строителни фирми на ГЕРБ. Как ще коментирате тези критики?

Никой не подарява пари. Подобни изказвания са смехотворни за всеки, който има понятие за механизмите на европейското финансиране. Средства се печелят с устойчивата финансова политика, доверие и защита на добре подготвени проектни предложения.

На последното заседание СОС одобри вземането на заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 60 млн.евро за десет обекта от транспортната инфраструктура на София. Как ще бъдат похарчени тези средства и как ще се гарантира качеството на обектите?

С решението на СОС даваме възможност да бъде осигурено финансиране от ЕИБ за изграждане и рехабилитация на ключови за града пътни обекти, които трябва да бъдат завършени през следващите 5 години. Това са липсващи на този етап участъци от вътрешните рингове на София, нови трамвайни трасета и реконструкция на съществуващи, както и изграждане на първия етап от Зеления ринг на София - общо 10 стратегически обекта, които ще променят транспортната схема на столицата. Благодарение на финансовата стабилност и инвестиционния си рейтинг, София има възможност да финансира тези проекти с дългосрочен заем от ЕИБ от 60 млн. евро, като получава много добри условия за това - 0,35 процента лихва, без такси и комисионни за срок от 20 години.

А по отношение на качеството - Столична община залага ясно разписани изисквания в договорите с фирмите, спечелили обществени поръчки за ремонти и изграждане на обекти. Трябва да се знае, че при наличието на дефект или некачествено изпълнение те се отстраняват изцяло за сметка на изпълнителя и освен това се налагат сериозни санкции, предвидени в договорите за такива случаи.

Мина поредното текущо класиране за детските градини и ясли. Без място в детските заведения остават над 10 хиляди деца. Въпреки строителството и разширенията на градини и ясли Столичната община не успява да се справи с този проблем, въпреки поетите обещания преди местните избори?

Тригодишната програма за изграждане на нови 67 детски градини, която кметът Фандъкова представи на СОС и ние приехме, е сериозна стъпка към преодоляване на недостига. Заложените близо 66 млн. лв. в бюджета за 2021 г. - също.

Със строителството на нови сгради и реконструкцията на съществуващи ще бъдат разкрити близо 6000 нови места. Основната цел е осигуряване на места за всички деца от 3 до 6 години, както и чувствително увеличаване на местата в яслените групи.

Освен това, с направените промени в Наредбата за сградите за образование вече може да използваме по-пълноценно съществуващите терени на детски градини за изграждане на разширения, както и да строим в терени с по-малка площ и неправилна форма. Също така детски градини и ясли вече ще се изграждат и на приземните етажи на съществуващи и новопроектирани сгради като се гарантират отделен вход и всички условия за добра и сигурна среда за децата.

Тикет системата в обществения транспорт трябваше да заработи в началото на тази година, както беше обещала кметът Фандъкова. Стартът ѝ се отложи обаче за след пет месеца и то с оправданието, че третата линия метрото не е включена в системата. Това ли е реалната причина за забавянето, тъй като метрото се строи от години? Ясно ли е вече как ще се таксуват пътуванията - за време или за разстояние?

Тикет системата е готова. Всички необходими устройства са монтирани, включително и по третата линия на метрото. Две от основните функционалности на системата работят още от декември. Става въпрос за видеонаблюдението и мониторинга на пътникопотока.

Заявката на директора на ЦГМ е, че от месец май цялата система ще функционира. Освен пътуването с карта за градски транспорт, ще има възможност за закупуване на билет с дебитна или кредитна карта, телефон или смарт часовник. Важно за гражданите е, че банковата карта се превръща в билет и може да се използва във всяко транспортно средство като при достигане на сумата от 4 лв. за деня се таксува дневна карта и повече средства не се взимат.

По отношение на самото таксуване - за време или разстояние, както и за неговия размер, общинският съвет трябва да вземе решение, но на база точни данни от мониторинга на пътникопотока, за който споменах. За съжаление данните, които ЦГМ в момента събира от системата, едва ли са най-адекватните, поради факта, че пътуванията в условията на пандемия са силно намалели.

Според мен обаче за нашия град е по-подходящо да бъде въведено таксуването за време. Това ще даде възможност в рамките на 60 или 90 минути всеки да се придвижи в града, сменяйки различни превозни средства, на цената на едно пътуване.

В последните години работите усилено за подобряване на достъпа до планината Витоша, особено по отношение на обществения транспорт до там. Кога обаче ще бъдат ремонтирани или ще се построят нови инфраструктурни съоръжения в планината?

Княжевският лифт ще бъде възстановен. Присъствах на среща на кмета Фандъкова с министрите на земеделието и на околната среда и водите - Десислава Танева и Емил Димитров. Там бяха очертани два варианта за възстановяване на съоръженията като и двата не изискват промяна в Плана за управление на парка. Администрацията на кмета вече работи по тези варианти.

Най-общо казано, те се различават по това дали ще се правят промени в съществуващите фундаменти на стълбовете. Ако такива са необходими, трябва да се изработи и Специализиран подробен устройствен план. Вече е получено одобрено от РИОСВ задание за изработването му. Сега на ход отново е собственикът, който твърди по медиите, че гори от желание да възстанови Княжевския лифт. Той трябва да внесе заданието за предварително съгласуване от Министерството на земеделието. След това главният архитект на София ще може да го внесе в СОС.

Автор: БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю