Елена Гунчева пред Actualno.com: Атанасова и Костадинов често разговаряха насаме в стаята на ръководството (ВИДЕО)

28612

Десислава Атанасова от ГЕРБ и Костадин Костадинов разговаряха насаме в стаята на ръководството, никой от нас не знаеше какво си говореха. Това каза в ексклузивно интервю в Студио Actualno народният представител Елена Гунчева, която обяви напускането си снощи в социалните мрежи.

Разбира се, че са мои постовете във Фейсбук, с които обявявам, че напускам партия „Възраждане“ и парламента.

Искам само да добавя за часа и защо точно сега. Профилът ми, основният, „Елена Гунчева“, на който имам най-много последователи и който не е ограничен в групи, го пуснаха едва снощи след едномесечен карцер, така да се каже, в социалните мрежи.

Решението (за напускане, бел.ред.) обмислях дълго време, но миналата седмица, когато се случи това, че за пореден път не можех да се изкажа на трибуната и то по въпрос, по който смятах, че съм се подготвила, реших, че няма смисъл да продължавам с опитите.

Не е вярно, че никой не ме е ограничавал да говоря, най-малкото защото можете да проверите колко пъти съм се изказвала и най-вече колко пъти мои изказвания в комисии и на трибуната и каквото и да било, е на партийната страница и в медиите от името на „Възраждане“. Не просто препубликувани мои публикации от Фейсбук. Всеки може да види. И трябва да Ви кажа, че в последните три месеца много хора, които ме подкрепят мен и са фенове и на „Възраждане“, постоянно ме питаха защо не ме виждат на трибуната, защо не виждат мои публикации, защо не ме виждат на интервюта. И общо взето ми беше доста неудобно да обяснявам в каква ситуация съм.

Просто се казваше „по тази точка този, този и този ще се изкаже“. И обикновено мен ме нямаше. И дори да се изказвам, аз давам само пример, последното ми изказване беше мисля от средата на май, когато прочетох декларацията за сложените решетки в Народното събрание. Дори това изказване, което беше декларация от името на групата, не беше качено на партийната страница.

От три-четири месеца е това отношение от страна на лидера на „Възраждане“, като през това време проведох доста разговори с него, обяснявах за проблемите. Включително и във Фейсбук съм си позволявала да казвам, че не ми се разрешава да говоря и това ме притеснява определено. Защото хората очакват да чуят моята позиция, все пак са ме изпратили там не само да натискам едно копче.

Абсолютно не е свързано решението ми за напускане с вота на недоверие към правителството. Така или иначе аз не можах да отида за вота, защото както нямах физическата възможност, миналата седмица пътуването до София само допълнително ми утежни състоянието.

Няма как да знам за какво си говореха Десислава Атанасова от ГЕРБ и Костадин Костадинов, защото двамата си говореха сами в стаята на ръководството, никой от нас не е бил свидетел. Но съм забелязала, че имаше определени законопроекти и решения, когато ни се кажеше „всички предложения на ГЕРБ се подкрепят“. Проблемът е, че аз бих подкрепила нещо, което е разумно, което е добро, но все пак искам да ми се обясни защо. А не да се каже просто „Тука се гласува така, тука – така“ и без обяснение и дори без обсъждане. Все пак народните представители не сме там да натискаме само копчетата като ни посочат някой маркер нагоре.

Има ли нова коалиция, състояща се от ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане“?

Проблемът е, че в България мнозинствата често са плаващи с оглед конкретните интереси. В случая аз не мисля, че се участва от страна на „Възраждане“ в подобна коалиция. Даже бих казала, че е почти напълно изключено, особено с ДПС. Затова съм категорична, че няма нищо общо с ДПС. Най-малкото иначе щеше да ми направи някакво впечатление. Но ме притеснява, както ви казах, нали, тези гласувания с ГЕРБ, защото 13 години... Когато преди две години бяха протестите, бяха точно срещу това управление.

Костадин Костадинов ли е единствената причина да напуснете „Възраждане“?

Да. Определено да. Защото смятам, че за съжаление култът към личността на един лидер не е полезен нито за партията, нито за избирателите.

Споделяли ли сте как се чувствате с други членове на парламентарната група или на партията?

Да, почти всички съм ги уведомила, както и сме коментирали тези проблеми, казвала съм, че това просто не може да продължава така и че това е проблем за партията. Но нямаше резултат, в смисъл че никой не смее да му противоречи.

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю