ЕС ще гледа българска идея за по-къси опашки по границите: Андрей Новаков с рецепта (ВИДЕО)

6416

Българският евродепутат Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП предлага въвеждане на стандарт от 1 минута за обработка на камиони по европейските граници. Става въпрос само за превозни средства от Европа, като целта е два или три пъти намаляване на времето, за което те пресичат ГКПП-тата.

Утре, на 30 ноември, Европейският парламент ще разгледа предложението. "Проблемът не е само български, той е европейски и ние предлагаме европейско решение", заяви Новаков в Студио Actualno.

Каква е идеята?

Идеята се заражда преди година и половина в Русе заради опашка на "Дунав мост" в средата на лятото. "Шофьори декларираха, че са готови да напуснат работа, защото да чакаш два дни там, е нечовешко. Говорихме след това с превозвачите и браншовите организации – оказва се, че във всеки един ден, в който тир стои на границата на опашката, това струва 200 евро на фирмата", отчита евродепутатът.

"Щом в мола могат да ти вдигнат бариерата, без да си подал билетчето, защото вече се знае, че си платил, представете си какво може да направи държавата с инфраструктура, която вече съществува, при положение че вече може да разпознава номерата на автомобилите. Знае се откъде е влязъл камионът, къде отива и с какво е пълен. Не е нужно, след като си преминал проверката на ГКПП "Капитан Андреево", да я повтаряш при влизане в Румъния например", каза Новаков.

Този стандарт от 60 секунди се отнася само за европейски камиони, включително български, само на европейски граници – "разбирайте, между България и Румъния, България и Гърция. Напълно възможно е", сигурен е евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Още: По идея на български евродепутат: Европа ще следи приоритетно големите транспортни проекти

Опашките в Европа

"Опашки има и от румънска страна, и от гръцка страна, и в Хърватия, и в Словения, опашки има между Австрия и Бавария. Ние предлагаме европейско решение за един проблем, който е на много места в Европа. Може да се случи, особено когато държавите са заплашени от санкции, ако не обработват камиони. Могат ли да се направят границите малко по-големи, с няколко гишета повече, може ли таксата за пресичане на "Дунав мост" и "Дунав мост 2" да се взема по различен начин, а не да се редиш за хартиено билетче? Може, разбира се. Може ли глобите да не се връчват на границата? Може. Значи, има как да се обработват камионите" за 1 минута, смята той.

"Много хора казват, че 1 минута е малко. В момента минават между 20 и 30 камиона на час, което е 2-3 минути. Ние искаме 1 минута, не е като да искаме сто пъти по-ниско време. Ако се създаде организация, ако е ясно, че са заплашени от глоби държавите, убеден съм, че много бързо ще започнат да намаляват опашките. Няма как 48 часа да чакаш на границата, не е човешко. Страда бизнесът, страдат и населените места по границите. Вижте какво става в Русе, оппашките между Видин и Ружинци, създават се предпоставки за ПТП-та. Същото се случва в Петрич, на "Кулата". Общините по граничния регион събират пари и носят вода през лятото на хората в камионите, защото те просто не издържат", аргументира се Новаков.

Той добави, че рядко в ЕП се внася петиция с 45 хиляди подписа – това са много хора, засегнати от този проблем, които са се подписвали по границите. "Не само хора, които карат камиони, а и други, които не искат да виждат опашки. Ще изпратим експерти по границите, а моят опит показва, че още когато се изпратят проверките, започва да се работи по друг начин, опашките се стопяват много бързо. Въпрос на политическа воля е", смята той.

Още: Фон дер Лайен: България и Румъния са пример при управление на границите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю