Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС ще гледа българска идея за по-къси опашки по границите: Андрей Новаков с рецепта (ВИДЕО)

29 ноември 2023, 19:29 часа • 6216 прочитания

Българският евродепутат Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП предлага въвеждане на стандарт от 1 минута за обработка на камиони по европейските граници. Става въпрос само за превозни средства от Европа, като целта е два или три пъти намаляване на времето, за което те пресичат ГКПП-тата.

Утре, на 30 ноември, Европейският парламент ще разгледа предложението. "Проблемът не е само български, той е европейски и ние предлагаме европейско решение", заяви Новаков в Студио Actualno.

Каква е идеята?

Идеята се заражда преди година и половина в Русе заради опашка на "Дунав мост" в средата на лятото. "Шофьори декларираха, че са готови да напуснат работа, защото да чакаш два дни там, е нечовешко. Говорихме след това с превозвачите и браншовите организации – оказва се, че във всеки един ден, в който тир стои на границата на опашката, това струва 200 евро на фирмата", отчита евродепутатът.

"Щом в мола могат да ти вдигнат бариерата, без да си подал билетчето, защото вече се знае, че си платил, представете си какво може да направи държавата с инфраструктура, която вече съществува, при положение че вече може да разпознава номерата на автомобилите. Знае се откъде е влязъл камионът, къде отива и с какво е пълен. Не е нужно, след като си преминал проверката на ГКПП "Капитан Андреево", да я повтаряш при влизане в Румъния например", каза Новаков.

Този стандарт от 60 секунди се отнася само за европейски камиони, включително български, само на европейски граници – "разбирайте, между България и Румъния, България и Гърция. Напълно възможно е", сигурен е евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Още: По идея на български евродепутат: Европа ще следи приоритетно големите транспортни проекти

Опашките в Европа

"Опашки има и от румънска страна, и от гръцка страна, и в Хърватия, и в Словения, опашки има между Австрия и Бавария. Ние предлагаме европейско решение за един проблем, който е на много места в Европа. Може да се случи, особено когато държавите са заплашени от санкции, ако не обработват камиони. Могат ли да се направят границите малко по-големи, с няколко гишета повече, може ли таксата за пресичане на "Дунав мост" и "Дунав мост 2" да се взема по различен начин, а не да се редиш за хартиено билетче? Може, разбира се. Може ли глобите да не се връчват на границата? Може. Значи, има как да се обработват камионите" за 1 минута, смята той.

"Много хора казват, че 1 минута е малко. В момента минават между 20 и 30 камиона на час, което е 2-3 минути. Ние искаме 1 минута, не е като да искаме сто пъти по-ниско време. Ако се създаде организация, ако е ясно, че са заплашени от глоби държавите, убеден съм, че много бързо ще започнат да намаляват опашките. Няма как 48 часа да чакаш на границата, не е човешко. Страда бизнесът, страдат и населените места по границите. Вижте какво става в Русе, оппашките между Видин и Ружинци, създават се предпоставки за ПТП-та. Същото се случва в Петрич, на "Кулата". Общините по граничния регион събират пари и носят вода през лятото на хората в камионите, защото те просто не издържат", аргументира се Новаков.

Той добави, че рядко в ЕП се внася петиция с 45 хиляди подписа – това са много хора, засегнати от този проблем, които са се подписвали по границите. "Не само хора, които карат камиони, а и други, които не искат да виждат опашки. Ще изпратим експерти по границите, а моят опит показва, че още когато се изпратят проверките, започва да се работи по друг начин, опашките се стопяват много бързо. Въпрос на политическа воля е", смята той.

Още: Фон дер Лайен: България и Румъния са пример при управление на границите

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес