Георги Ангелов: Ако пак влезем в изборна спирала, губим 12 млрд. евро (ВИДЕО)

14343

Има ли опасност България да загуби 12 милиарда евро по Плана за възстановяване от коронакризата заради политическата криза? Ето какво каза в Студио Actualno Георги Ангелов, старши икономист в институт „Отворено общество“:

Първо трябва да имаме предвид, че парите са дори повече, защото не става въпрос само за Плана за възстановяване. Става въпрос и за нормалните еврофондове, които по принцип си получаваме и по които също трябва да се работи, за да ги усвоим. А имаме за довършване и проекти от предишния програмен период, които също трябва да се довършат.

Но Планът за възстановяване е най-краткосрочен проблем, тъй като там има едно изискване до края на 2022-а около 70% от тези средства да са договорени и до края на 2023-а всичките да са договорени. Ако това не се случи, те просто се пренасочват към други държави, които са по-бързи. Да кажем, че повечето страни са доста по-напреднали от нас и вече усвояват. И биха могли да усвоят и нашите пари, ако ние не се справим. Не само Италия и Германия, дори може би от нашия регион, Гърция, Румъния, Хърватия, защото са по-бедни и могат да изтъкнат този аргумент. Също и Балтийските страни, и Полша, защото са близо до войната.

Т. е. ако ние не се справим, тези пари остават за разпределение. И това е разликата с нормалните еврофондове. Докато при тях е все пак ясно, че едни пари са заделени за една страна и има доста дълъг период от 7 години, в които може да се използват тези пари, тук при Плана за възстановяване идеята е, че трябва в някакви кратки срокове да се започне усвояването.

Едното е, че трябва да се договорят парите в кратки срокове. Второто е, че тук има една допълнителна стъпка, че за да получим средства, първо трябва да извършим някакви реформи. Т.е. идеята е, че има пари за инвестиции от Европейския съюз, но трябва да започнем да реформираме някои от системите така, че да има синергичен ефект – пари+реформи така, че да доведе до икономически растеж.

За да се правят реформи трябва да се променят някои закони и наредби. За да можем да пратим фактура за първото плащане, което е около 2,5 млрд. лв., трябва да имаме изпълнен списък с реформи.

За мен положителното е, че след падането на правителството някак си се отпушиха нещата и управляващите, и опозицията започнаха да работят заедно по тези проблеми. Всъщност буквално за един ден беше приет Законът за еврофондовете на първо и на второ четене. За мен това е положителен знак, че може би все пак може да се намери някаква форма на колаборация, въпреки че политически не се харесват тези партии. Но могат да работят заедно поне за този приоритет по еврофондовете, да могат да се приемат тези закони преди да се разпусне парламентът. След това няма кой да приема закони и поне 3-4 месеца са загубени в тази ситуация.

Ако въобще се стигне до правителство след изборите. Ако пак влезем в изборна спирала, ще загубим още една година. Тогава вече няма как да ги усвоим тези пари и няма как да ги получим. Това е рискът.

Още за проблемите с природния газ, за актуализацията на бюджета и за фалита на Русия – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю