Графа пред Actualno.com: Музиката е много силно средство за отправяне на послание

7779
Графа пред Actualno.com: Музиката е много силно средство за отправяне на послание
Снимка: Коко Кръстев

Музиката му е като балсам за душата. Няма как да сбъркате неговия кадифен глас. Той е разпознавам, не само защото от издаването на първия му албум до сега са минали почти 30 години, а защото влага във всичко, което прави, много любов, чувство и професионализъм. Той е Влади Ампов - Графа, а ние от Actualno.com с удоволствие си поговорихме с него! Разказа ни за предстоящите си клубни концерти и турне и ни издаде, че в края на годината може да очакваме нов албум от него. Какво още - четете в интервюто!

Понеже знаем, че имаш отношение, ще започнем с една тема, която не е много приятна... Президентът Зеленски отправи послание от сцената на наградите "Грами": "Запълнете мълчанието с вашата музика". Според теб в това размирно време колко е важна музиката в живота ни и трябва ли да заеме мястото на тишината?

Музиката е много силно средство за отправяне на послания. Тя е емоция, начин на изразяване на артистите и начин, по който могат да се казват истини, да се задават въпроси, а хората да намират своите отговори – в текстовете, в музиката, в изкуството.

Президентът на Украйна каза и нещо много силно – "нашите музиканти носят бронежилетки, вместо смокинги". Тези думи карат ли да те оценяваш повече свободата си да твориш музика тук и сега?

Това, което се случва там е меко казано ужасно. Това е факт, хората са мобилизирани да отстояват свободата си.

Няма време за творчество?

Може би има. Един творец няма как да бъде спрян да твори, без значение къде го прави. Можеш навсякъде да правиш музика или да пишеш стихове. В такива трудни моменти изкуството е духовен помощник.

Би ли отправил послание към творците в Украйна?

Думите губят силата си пред ужаса на войната. В последния месец участвах в няколко благотворителни концерта. Използвам и социалните мрежи, за да давам личен пример за солидарност към пострадалите в Украйна. Това можем да направим като популярни личности, а останалото го правим анонимно.

Твоят последен сингъл "Утре отново" е една от най-излъчваните песни в радиоефира и е заглавна песен в новия сериал на БТВ. Разкажи ни малко повече за проекта и по-трудно ли се прави музика за сериали и филми?

Много се радвам, че продуцентите на "Мен не ме мислете" се обърнаха към мен, харесаха първоначалната ми идея, след което започнах да работя по песента спрямо това, което се случва в сериала. С моят добър приятел Ендо направихме финалния вариант на текста. Много e интересна работата, когато става въпрос за сериали. Не ми е за пръв път. Щастлив съм, че ми гласуват доверие, мисля че и този път не са се излъгали в избора си, защото песента опеределено звучи отвскяъде. Както казва шведският продуцент Макс Мартин – в днешно време един трак трябва да те грабне в първите 4 секунди, да има така наречения подпис. Хората днес нямат много време да слушат задълбочено музика и постоянно скролват, така че трябва да ги впечатлиш от самото началото. Тази песен тепърва започва да набира скорост, има акустична версия, ремикс на DJ Бурлак, съвсем скоро ще излезе и версия на английски език по текст на Благослав Анастасов от Hayes&Y. Хем е любовна, хем е по-философска и по някакъв начин кореспондира със ситуацията в света в момента. "Имахме малко, дадохме много, за да сме близо утре отново". Това са силни фрази не само, когато говорим за любов.

 

Излизаме (надявам се) от една много тежка здравна криза и сякаш се опитваме да възстановим и културния си живот. Зажаднели ли са хората са изкуството?

Равносметката в последния месец и половина е, че където отида, всичко е разпродадено. Просто хората имат огромна нужда да се докоснат до музиката и да преживеят отново тази емоция, наречена "концерт на живо". Сега в петък (8 април) съм във Варна, бар "Хей". После ми предстои среща с почитатели зад граница, в Лондон, на 10 април в залата 229, след това съм в Шумен в клуб "Колизеум", който се превръща в концертна зала, а на другия ден (16 април) съм в София в клуб "Терминал 1". Там винаги съм правил много силни концерти, много ми е домъчняло, защото близо две години и половина не съм свирил там. Ще е наистина емблематична вечер.

Предстоят ти летни концерти, в които програмата ще е изцяло акустична...

От много години исках да направя малко по-интимен, акустичен концерт, и преди съм правил, но сега това ще се случва под открито небе. Първата дата е 11 юни в Античния театър в Пловдив, след това в Бургас на 16 юни, Варна - 15 юли, Русе - 16 септември. Сцените ще бъдат красиви и интимни, не помпозни, а по-скоро уютни и музиката ще прозвучи в минималистични аранжименти. За първи път ще има и ограничено количество билети в специална зона на самата сцена, така че феновете ще бъдат съвсем близо до нас и ще може да се насладят на концерта през очите на артистите. Освен новите песни и тези от последните 10 години съм включил и някои по-стари. Използвах пандемията, за да взимам уроци по китара и ще участвам и като инструменталист на пиано и китара, хората ще видят нещо по-различно от мен. Предстои един силен сезон.

Какво ще пожелеш на читателите на Actualno.com?

Моите пожелания са и моите молитви – моля се за мир и разрешаване на тази тежка ситуация в Украйна. Мир, разум – това са моите молитви, а пожеланията ми са отново за тези простички неща – здраве, мир и любов. Като че ли бяхме забравили, че имаме нужда от тези изконни неща в живота си.

Интервю на Милена Славкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю