Илия Левков за Actualno.com: С електромобил в България изминаваш 100 км за 3 лв.

10086
Илия Левков за Actualno.com: С електромобил в България изминаваш 100 км за 3 лв.

Едва ли е останал някой, който се съмнява, че електромобилът е колата на бъдещето. Все повече шофьори по света се насочват към такива модели, а в Германия дори се заговори за забрана на производството на автомобили с бензинови и дизелови двигатели. По българските улици и пътища също започнахме все по-често да виждаме електромобили. И това не е никак изненадващо според Илия Левков, председател на  УС на Индустриален клъстер Електромобили (ИКЕМ). Actualno.com поговори с него за това какви електормобили купува българинът, как всеки може да превърне колата си в електромобил и какви са предизвикателствата пред сектора.

Г-н Левков, очевидно е, че интересът към електромобилите в България расте, но как се изразява този ръст в цифри? Колко са електромобилите по родните пътища към момента?

Както при всяко ново нещо е нужно време, докато то придобие популярност и стане разпознаваемо, но интересът към този алтернативен вид транспорт, както и към ИКЕМ и дейностите ни определено расте, особено сред подрастващото поколение. Регистрираните ЕПС към момента в България наброяват 724 според данни на МВР.

Кои са предпочитаните модели? А какъв е профилът на купувача на електромобил?

Няма да се учудите, ако Ви кажа, че "Тесла" е сериозно предпочитан модел. В България има по непотвърдена информация около 30 Тесли. Често срещани са "Нисан Лийф", "Рено Зои", различни китайски ЕПС. Електрическата Мобилност е много обширен и нов пазар, което води до интересни изводи при анализа му и той показва, че ЕПС ще бъдат припознати първо през общините, за нуждите на различни дейности и услуги и бизнеса – първо при логистичния бранш, а след това и в другите сектори на икономиката.

Споделяли сте при предишни свои публични изяви, че всяка кола може да се превърне в електромобил. Как точно става това и по джоба ли е на българина?

Да, така е. Всеки един човек, готов да се раздели с двигателя с вътрешно горене на личния си автомобил, би могъл да го замени с електрически, в зависимост от нуждите си. Тази технология се нарича конверсия и се извършва от специалисти – част от тях членове на ИКЕМ. В момента цената на една такава „замяна“ е между 15-30 хил. лева, както вече споменах, в зависимост от нуждите, за които ще се използва превозното средство.

Каква е към момента ситуацията с инфраструктурата – има ли достатъчно зарядни станции у нас?

Към момента ЗС, които за инсталирани от екипа на ИКЕМ и работят са 12, а общият брой на публичните ЗС към момента в цялата страна е 41.

Икономически изгодно ли е да ползваш електромобил в България?

Асеновград е първата одобрена община за закупуването на електромобили

Асеновград е класирана, като първата община, която получи одобрение за финансиране закупуването на два електромобила. Това предаде коре...

Разбира се, и не само в България. Разходите, които се генерират при ползването на конвенционален автомобил като части и т.н., изчезват. Освен това зареждането на електричество е в пъти по-малко от всеки един друг вид гориво. Приблизително, за да стане ясно на вашите читатели, може да се изминат 100 км с електромобил за около 2-3 лева, ако зареждаш през домашната ел. мрежа.

Достатъчни ли са според Вас преференциите, които се дават на собствениците на електромобили в столицата (без местен данък, безплатно паркиране)?

Малко са, но това успяхме да извоюваме за момента. Продължаваме да работим за налагането на допълнителни стимули и за създаването да подходящи условия за по ускореното навлизане на ЕПС в България.

Кои според вас са трите най-сериозни предизвикателства пред електрическата мобилност в България?

Първо и основно предизвикателство са кадрите. Не случайно преди 3 години създадохме и защитихме две специалности в професионалното обучение – монтьор и техник на ЕПС. Радваме се, че Гимназия „Хенри Форд“ вече има прием на ученици в тези нови специалности. Заедно с колегите от РУ „Ангел Кънчев“ и ВТУ „Тодор Каблешков“ успяхме да направим магистратура „Електромобили“, завършилите вече студенти – магистри са реализирани на 100% и ние се гордеем с това.

Македонски общинари ще се движат само с електромобили

Община Чаир в Скопие подмени целия си стар автопарк с пет електромобила, с които служителите й ще изпълняват задълженията си, предаде Б...

Второ предизвикателство е държавната и общинска политика в тази област. Трудно стават промените, независимо от участието ни в различни МРГ и подписани споразумения с 12 общини. Има, разбира се, и активни общини, с които добре работим – София, Банско, Габрово, Русе, Летница, очакваме скоро да се приобщи към идеята и община Хасково, не отказваме помощ на всеки, обърнал се към нас за съвет държавен или общински експерт.

Трето предизвикателство е времето – за съжаление то не работи в наша полза. Технологиите в тази област се развиват както в ИТ сектора, че и по-бързо и това ще изненада не само българския бизнес, но и общество, което не е и няма да бъде подготвено за вълната, която се задава – Електрическа Мобилност. Европейските страни вече приемат правила и закони за забрана на автомобили с ДВГ от 2020, 2025 2030 – пълна забрана! Това е след 12 – 13 години!

Какво ще правим с нашите автомобили, които ще закупим днес или утре – след този период, ще трябва да ги караме само в България, ако дотогава /а съм 100% сигурен/ и ние ще трябва да приемем такива забрани, с оглед на европейските директиви по темата.

Може ли България да се развива успешно като производител на електромобили и ще доминират ли тези коли на пътя в близко бъдеще прочетете в пълния текст на интервюто с г-н Левков в Expert.bg.

Интервю на Деница Райкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю