Ива Дойчинова: Будителите се появяват там, където държавата не си върши работата (ВИДЕО)

18371

Десет са финалистите в националната кампания на Българското национално радио "Будител на годината 2020". Те са избрани между 117 номинации за вдъхновяващи истории и съвременни герои.

"Когато кампанията стартира половината бяха по-известни хора с каузи, а останалите тотално неизвестни, по-скоро малки герои, които правят големи неща. Тази година са 100% от последния вид. Това не са хора, които са популярни и на мен това безкрайно много ми харесва. Будителите не са хора, които имат пари и възможности, и затова правят добро, това са хора, които просто така живеят, това е избор и кауза. Там, където я няма държавата, трябва да има общество и то трябва да бъде будно и активно." Това заяви журналистът и основател на кампанията Ива Дойчинова в ефира на "Студио Actualno".

АЕЖ подкрепи шефа на БНР и поиска културното министерство да изтегли проекта

Задълбочава се скандала с медийния закон, културното министерство и директорът на Българското национално радио Андон Балтаков. Днес Асо...

Традиционно кампанията не номинира политици, протестиращи и журналисти, чиято работа по подразбиране трябва да е будителство. Вече 7 години с гласуване се определят хората, които в днешния ден вдъхновяват околните, създават промяната и творят добро. Кой ще получи приза „Будител на годината“ ще стане ясно на 1-ви ноември, денят на народните будители.

"Всяка година има някакъв тон. Миналата година беше екология, сега се говори за възраждане, за ново просвещение, за нов вид обучение. Ние трябва да си признаем, че в много отношения за съжаление преходът нищо не направи, по-скоро подмени и имаме много път да извървим. Будителите се появяват там, където държавата не си върши работата. За мен беше важно да разбера думата "будител" отличава ли се, разбира ли се и днес.

Голямата ми цел беше да свалим будителите от стената, те не са портрет, не са възрожденци. Имаме много голяма нужда първо да събудим себе си. Будител е човекът, който сам си отваря очите и след това започва да действа. Будителството е активно действие, много работа и много често съпротива", категорична е Ива Дойчинова.

"Хората се научиха да виждат будителите и да ги номинират. Ние имаме нужда от своите будители, аз имам нужда от тези хора, самата аз се опитвам да действам така. Но мисията ми на журналист е да ги показвам. Тези хора са над злободневието и аз искам да създавам новини за тях. Будителят си има дух, но той също се възпитава. Те стават такива в определен момент от живота си, може би чрез чуждо будителство, може би чрез протегната навреме ръка, но те не могат иначе. И десетимата финалисти са будители, не можеш да съпоставиш човек, който е създал читалище в Сан Франциско с човек, който е създал фондация за деца с ниски оценки в училище. Въпросът е да се подкрепят каузите им."

Директорът на БНР хвърли оставка: Няма да допусна да се прокарват политически интереси

Директорът на Българското национално радио Андон Балтаков е депозирал оставка пред Съвета за електронни медии. За това съобщи самият то...

Кои са будителите в тазгодишната селекция от кампанията „Будител на годината 2020“, вижте в интервюто по-долу.

Ива Дойчинова коментира и ситуацията с генералния директор на БНР Андон Балтаков, който миналата седмица депозира своята оставка и поиска от СЕМ да бъде предсрочно освободен.

„Аз смятам, че с Андон Балтаков дойде една нова ера за Българското национално радио, като стилистика на мениджмънт, като прозрачност, като управление категорично това е човекът. Дълбоко се надявам, че бързата му и навременна реакция с депозирането на тази оставка трябва да осветли нещо много ясно и то е тази имитация на законотворчество, която продължава толкова години. Действително има пропуск в Закона за радиото и телевизията и той беше артикулиран достатъчно ясно още когато беше поискана и приета оставката на Костов.“

„Тук говорим за цивилизационна пропаст. Ние не имитираме парламент, да имаме опозиция, да се караме вътрешно и БНР да е арена на скандали. БНР трябва да е една спокойна медия, в която се работи с дългосрочна визия и всеки един от нас трябва да е спокоен, да има хоризонт, да развива нещата. Начинът, по който се управляват двете медии – БНТ и БНР трябва да бъде част от тези промени в Закона за радиото и телевизията. Това беше обещано, но не беше направено и затова г-н Балтаков реагира много точно и навреме. Този диалог ще бъде продължен.

БНР застава зад генералния си директор, твърди Ива Дойчинова (ВИДЕО)

„Аз смятам, че с Андон Балтаков дойде една нова ера за Българското национално радио, като стилистика на мениджмънт, като прозрачн...

Аз съм от почти 3 години в БНР и моето лично убеждение е, че мандатът на генералния директор категорично трябва да бъде 5 години и той сам да избира управителния си съвет, за да говорят на един език и трябва да има такава система на контрол, че те да бъдат отзовавани ако не изпълняват това, за което са били избрани.“

"В една такава напрегната ситуация на над 100 дни протести по всякакви въпроси, да се палне искрата на недоволството в БНР е меко казано неразумно. Ние сме доказали, че защитаваме не само свободата на словото, а принципите и в обществената ни функция заляга една много голяма доза съвест и навременни реакции, ние защитихме генералния директор буквално в първите часове и ще продължим да отстояваме неговото право да има прозрачност, ясен закон за телевизията и радиото, които гарантират и едно добро управление.

Когато става дума за обществен финансов ресурс, няма как да залагаш бомба вътре. Тук идеята не е да се избутат едни 3 години, идеята не е някой да взима едни пари на едно комфортно местенце, идеята е да се правят реформи и то сериозни. Идеята е да заслужиш обществено доверие на все повече хора. Не е сериозно да се имитират промени, те трябва да се направят и дълбоко вярвам, че хората, които внесоха този законопроект, ще осъзнаят, че са си свършили работата наполовина."

Автор: Габриела Андреева

Нови директори на програми са назначени в БНР

От днес трите основни програми на БНР се ръководят от нови директори, съобщиха от националното радио. Даниела Якова оглавява програма ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю