Иван Шопов и Авигея: Провокирахме музиканти от различни страни да се докоснат до фолклора ни

12818
Иван Шопов и Авигея: Провокирахме музиканти от различни страни да се докоснат до фолклора ни
Снимка: Личен архив

След изключително успешния албум "Канатица“ от 2017 г, майсторът на електронния звук Иван Шопов и фолклорна група „Авигея“ продължават съвместната си работа с “Kanatitsa-Remixed” - новият им мултижанров музикален проект, участие в който взимат повече от 25 чуждестранни и родни музиканти. Иван Шопов (известен и като Cooh/ Balkansky) не се нуждае от представяне - един от най-известните, дейни и продуктивни мултижанрови артисти, участвал на някои от най-квалитетните световни музикални форуми и фестивали, продуцент и визионер. През 2015 г. Александра Василева и Сибина Раденкова създават „Авигея“. Основната им цел е да запазят автентичността на българската народна песен и същевременно да я представят по нов и актуален начин, което чаровните изпълнителки правят отлично. С Иван Шопов и „Авигея“ разговаряме за участията им в САЩ и Канада, за работата с чуждестранни артисти и за вълнението от предстоящия концерт-промоция на „Kanatitsa - Remixed” в София на 18 май в Music Jam Club.

Албумът „Канатица“ беше определен като революционен за родната сцена. Срещате ли все още скептицизъм към интерпретации върху българския фолклор?

Иван Шопов: Радвам се за положителната оценка и съм сигурен че точно заради нея скептицизма към интерпретацията на фолклора ни намалява. С „Канатица“ публиката се запозна с един от многото съвременни прочити на фолклора, без той да изглежда евтин или спекулативен, а напротив - искрен и от сърцата ни.

В новия албум с „Авигея“ – „Kanatitsa- Remixed“ работите с повече от 25 чуждестранни и български артисти. Как успяхте да съберете такъв невероятен екип?

Иван Шопов: Екипа продължава да расте, като към проекта се включиха още музиканти от момента на анонсирането му, но за да ги събера само трябваше да чуят албума и да получат покана за ремикс. 99% от хората с които се свързах бяха очаровани и поласкани от тази покана и за тях беше истинска привилегия да направят техните версии по темите от албума.

А бихте ли ни разкрили нещо по-конкретно за продукта – брой композиции, звучене, по какъв начин Remixed надгражда „Канатица“ от 2017?

Иван Шопов: Kanatitsa Remixed е съвсем различен албум от оригинала. Тук идеята продължава да се формира спрямо получените ремикси, които както казах продължават да пристигат. За сега имаме над 20 ремикса от електронни музиканти от цял свят. Идеята не е за надграждане а за провокация към музиканти от различни страни, който да се докоснат до фолклора ни и да покажат тяхната гледна точка. Звученето е много разнообразно, което помага на албума да достигне и до по-широка публика.

Авигея

Какво означава името на групата и как го избрахте?

Авигея: Името на групата е вдъхновено от Стария завет. Авигея е добра, мъдра и благоразумна жена, чиито образ и човешки добродетели са представени в старозаветната част на Библията. Впечатлени от нейната житейска история, взехме решение за името на групата. Образът на Авигея съчетава не само външна красота и харизма, но и смелост, вяра. И тъй като вярваме в Бог, искахме да бъдем максимално близо до него.

Как започнахте да работите с Иван Шопов и очаквахте ли да постигнете такъв успех?

Авигея: Събра ни любовта към музиката и вече три години творим заедно. Хората усетиха, че обичаме и искаме да запазим- нашето, българското.

Бихте ли се съгласили с твърдението, че фолклорната музика преживява своеобразен ренесанс?

Авигея: Да, абсолютно.

И.Ш: Днес е много по-достъпно да работиш с фолклорната музика. Хората са по-отворени и търсят нови начини за нейното популяризиране, но също така тя дава възможността на всеки музикант да сложи музиката си с по-точни координати на географската карта.

С какви впечатления се завръщате от участията си в САЩ и Канада?

Авигея: Чувстваме се вдъхновени и готови за нови музикални приключения. Беше много вълнуващо да споделим силата на българския дух и красотата на фолклора ни отвъд океана.

И.Ш: За нас беше много важно да се срещнем с тамошната култура и да видим как нашата намира своето място в нея. Участията ни бяха с цел да представим българската музика по нов и вдъхновяващ начин и срещнахме много приемственост и подкрепа. По време на семинара ни в Лос Анджелис в университета LACC се срещнахме с много млади музиканти, които за първи път чуваха и виждаха да се прави музика по този начин, а това беше и основната ни цел.

На 18 май ще представите „Kanatitsa - Remixed“ в София. Предполагам вълнението е голямо. Какво очаквате от концерта?

Авигея: Вълнуваме се и го очакваме с нетърпение.

И.Ш: За мен този концерт е важна стъпка към приобщаването на по-широка публика към идеята ни да разширяваме влиянието на българския фолклор сред младите българи. Точно за това каним толкова много разнообразни български майстори на електронния звук, които да помогнат на идеята да стигне и до техните фенове. Аз лично очаквам приятни емоции от вечерта, а за публиката ще има и нови наши композиции, както и ремиксирани версии от албума.

Присъединете се и следете за всичко ново в официалното Facebook събитие.

Билети: Ранно Пиле:15 лв; Стандартни: 20 лв; Балкон: 25 лв.

Билети онлайн: bit.ly/KanatitsaRemixed (чрез системата на PaySera)

По Куриер с наложен платеж за цяла България: + 359 886 126 995

Каса: Магазин На Тъмно София (ул. Иван Вазов 13)

 

Интервю на Неда Узунколева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю