X
 
 

Изкуство по време на пандемия – как оцеляват галериите (ВИДЕО)

8906

Разговаряме с директора на Националната галерия Яра Бубнова за отражението на пандемията върху изкуството и културата в България, за състоянието на музеите и галериите, за техните финансови загуби, липсата на посетители и стратегиите на държавно и управленческо ниво. Отговорите следват!

- Вече година и половина свикнахме да живеем в пандемия, как обаче тя се отрази на изкуството в България и изобщо по света?

Мисля, че понятието свикнахме е много оптимистично, защото всеки ден пандемията предизвиква нов проблем. Това, което тя наруши, е утопичната идея, че ние сме глобални хора, подвижни и мобилни, особено в сферата на туризма и любопитството към други места и култури.

Разбира се, това се отразява навсякъде по света, съответно и в България, защото световният туризъм все още практически го няма, а местната мобилност е силно нарушена, защото има много ограничения, притеснения и страхове.

Това се отразява на популярността на някои от нашите проекти и изложби. Отразява се и на самочувствието на художниците, защото техните изложби нямат достатъчно посещения. След това преминахме онлайн, но за 1 година всички усетихме, че онлайн е много хубаво и удобно, но не може да замести физическото посещение на галерия или музей.

- Доколко е важен туризмът за функционирането и развитието на изкуството?

За моето поколение художници и куратори, които започнахме през 90-те години, имаше определение „номади“ – хора, които правят изложби навсякъде по света и не са свързани със своята собствена родина от гледна точка на ограниченията да създават там изкуство. Голяма част от производството отиде в други страни, защото се работеше международно.

Сега липсата на туризъм и динамика на пътуванията се отрази много силно. Всеки трябва да преоцени възможностите си и да се справя сам или да се преориентира в стратегиите.

- На каква стойност са загубите?

Най-големи са загубите за галерии като нашата с доста активна изложбена дейност. Преди пандемията ние правехме по 36 изложби в годината, тъй като ние имаме няколко сгради – различните филиали на Националната галерия.

Нашият проблем от една страна беше, че няма посетители и събития, но от друга, че при нас се задържаха две изложби, които трябваше да се върнат в Италия и Испания през 2020 година, но страните не ги приеха заради коронавируса. Това създаде голямо количество проблеми на техните организатори, в частност със застраховките им, които изтичат, но това са проблеми и за нас, защото ние трябваше да ги съхраняваме. Оттам нататък на принципа на доминото всичко започна да закъснява.

- Нека поговорим и за държавните политики. Успяха ли те да подкрепят изкуството или стана обратното?

Тази тема не е лесна, защото от срана на бюджетни институции на културата, ние сме много по-добре от нашите европейски и световни колеги, защото делегираните ни бюджети са се запазили, което означава плащане на заплати и поддръжка на сграден фон. Смятам, че за България е изключително важно, че се подпомогна неправителствения сектор. За първи път държавата започна да различава, че има агенциите в правенето на култура, където са отишли доста средства, но пък всичко има и обратната страна. Музеите и галериите не са включени в никакви програми, те се оказаха извън плановете за подпомагане, което е много жалко.

Опитът на другите срани, например в ЕС, показва, че държавата осъзна, че музеите и галериите не са само заплати и сгради. Това не е просто къща, в която пребиваваш, в тях се извършват дейности, които изискват инвестиции и постоянно поддържане на обществена активност. Всичко това е абсолютно свито, защото никой не е предвиждал пандемия. Никой не е предвиждам, че така рязко всякаква публична дейност ще спре. Това е може би първи такъв случай за музеите в България през последните десетилетия.

Първо трябваше да се преориентираме и да се реши какво да правим, второ ние не сме толкова подготвени да произвеждаме невероятно-привлекателно онлайн съдържание. Ние сме много скромни – преразказваме това, което правим офлайн.

Все пак оцеляхме, което е чудесно. Не ни се наложи да съкращаваме служители, но опасявам се, че не сме се издигнали нито във философския, нито в практическия смисъл на по-високо стъпало в преценката си за това какво се случва и предстои да се случва.

- Заговори се в публичното пространство и за затваряне на музеи поради липса на приходи. Това притеснява ли Ви и каква според Вас е правилната политика?

Да, когато се говори за затваряне на музеи, това изцяло ме притеснява на много нива. Музеи се създават много трудно, това е много сложен процес. В България обичаме да започнем, но някак си никога да не довършваме докрай тези процеси и процедури.

Софийски истории от галерията с Мария Василева

Каним Ви да станете част от СОФИЙСКИ ИСТОРИИ ОТ ГАЛЕРИЯТА - най-новия културно-образователен и развлекателен проект на Националната гал...

Закриването, особено заради малки приходи, ми се струва много опасна стратегия в момента. Ковид показа как приходите просто изчезват за един ден и то когато говорим за много по-мащабни и големи музейни институции с традиции, които се намират в туристически центрове в Европа и по света.

Нашите публики са забелязали, че ние през 2021 година отворихме вратите в България доста по-рано, британските музеи бяха едва в края на май, френските в средата на май. Тоест практически година и половина, в която всичко остарява и морално свикваш с нещата и те нямат същия ефект на изненада. Разбира се това лиши хората от навика да посещават музеи и галерии и въобще да прекарват времето си извън монитора.

Националната галерия има 10 филиала и всеки от тях има традиционна публика. Едните се посещават от по-възрастни хора, другите от съвсем млади колеги, като Музея за съвременно изкуство – Софийски арсенал. По-младите по-бързо свикват с онлайн изкуството, но там ние попадаме в глобална конкуренция, с Шанхай, Париж, Торонто и Буенос Айрес, където представят огромно количество от впечатления и емоции, плюс онлайн съдържание на визуалните изкуства. И понеже се представя на монитор, започва да се конкурира и с киното, операта и балета, всички тези изкуства.

Софийски истории от галерията със Станислав Памукчиев

Каним Ви да станете част от СОФИЙСКИ ИСТОРИИ ОТ ГАЛЕРИЯТА - най-новия културно-образователен и развлекателен проект на Националната гал...

Всъщност аз непрекъснато повтарям музеите и галериите, защото според българското законодателство само музеите са представени, по подразбиране галериите принадлежат към тази група, но видимо те са в по-подчинено положение. Националната галерия е единствената в България държавна институция за визуално изкуство, всички останали са общински, градски или частни. Живот и здраве да са и повече частни.

Тъй като ние сме единствената държавна галерия, би трябвало да се правят по-малко експерименти, като намаляване на доходите, а по-скоро да се правят по-интелектуално-развиващи експерименти, които предвиждат промяна на публиките и взаимоотношенията с изкуството. Много има какво да се направи след като цялата цивилизация се препънахме в пандемията.

Изложба с картини на Никола Танев в Националната галерия (ВИДЕО)

Националната художествена галерия представя изложбата "Никола Танев. На път" по повод 130-годишнината от рождението на големия българск...

- Как виждате следващата година, какви са целите, амбициите и новите Ви проекти?

Ако е минус пандемията, за което всички гадаем всеки ден, мисля че ние напипахме една динамика, която вече леко се стагнира по време на локдауните, но тя е интересна. В момента се фокусирахме върху тези художници, българи по произход, които практически липсват от нашата история на изкуството, защото са заминали през 70-те и 80-те години, които са заминали към онзи митологичен Запад.

Тази година ние правим изложби на двама заслужили автори, в своите 80 години. Това са прочутият пърформър Алцек Мишев, който живее в Милано, но в България е малко известен и другият е художникът Васил Симитчиев, който цял живот живее в Швеция. Иска ни се да покажем какво липсва в българската история на изкуството през 20-ти век и да обясним на нас и нашите публики, че точно тези липси създават това, с което сме свикнали. Няма я тази енергия, която по политически причини е елиминирана.

Също така все по-интензивно правим изложби на новото поколение – млади художници, живеещи в България, които не преживяват ретроспективно конфликтите между поколенията. Те вече са си изградили един перспективен поглед и за мен това е прекрасно чудо. Въобще имаме огромно количество работа, но според мен най-големият риск е нашите политици и администрация да не преминат към затваряне.

Пилотно видео на "Софийски истории от галерията"

Пилотното видео към проекта "Софийски истории от галерията" представя тематичната обвързаност на проекта със столицата. Участниците са...

Надеждата в тази обща глобална икономическа ситуация е, че ще има отново ентусиазъм за създаване и отваряне на институции е много малка. А ние винаги преживяваме индивидуалните решения на управниците и много рядко това се анализира. Надявам се, въпреки тези сложни, политически времена, все пак културният разум да надделее.

Интервю на Габриела Андреева

Сподели с твоите приятели

Още от ИНТЕРВЮ:

Отговорите: С ядрения експерт проф. д-р Георги Касчиев и Любомир Аламанов (ВИДЕО)

Надежда Йорданова: Трябва да спрем да обръщаме политическото в цирк* (ВИДЕО)

Калина Константинова: Няма нищо по-хубаво от това лидер на партия да говори в дебат* (ВИДЕО)

Проф. Костадин Ангелов: НЗОК да поема 75 % от цената на лекарствата

Очакват ли ни още бури и какво ще бъде времето в изборния ден? (ВИДЕО)

Николай Денков: Няма успешна европейска държава, в която има много бедни и много богати* (ВИДЕО)

Отговорите: С Емил Кабаиванов, Евгений Кънев и Евелина Славкова (ВИДЕО)

Путин заплаши с ядрено оръжие - трябва ли да се тревожим? Говори Илия Налбантов (ВИДЕО)

Ще пътувате за празниците? Ето прогнозата и какви са поверията за тежка зима (ВИДЕО)

Как да спестим електроенергия? Изгодно ли е да сложим фотоволтаична система? (ВИДЕО)

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю