Калоян Янков: Смятам, че „Демократична България“ ще подкрепи правителство на „Продължаваме промяната“ (ВИДЕО)

10649

И ние самите сме разочаровани от резултата от праламентарните избори, каза в Студио Actualno Калоян Янков, депутат от "Демократична България" в 45-я и 46-я парламент и председател на комисията „Росенец“, и член на Националния изпълнителен съвет на „Да, България“.

Причината трябва да търсим преди всичко в нас самите, разбира се има причини и извън нас. Основната причина, според мен, „Демократична България“(ДБ) да има такъв нисък резултат е, че ние не успяхме да навигираме правилно в ситуацията, която се беше образувала преди ноемврийските избори. Какво означава това? За първи път на нашия политически терен, на така наречената демократична общност, имаше нов играч. Силен нов играч - „Продължаваме промяната“(ПП). И съответно ДБ не можа да се диференцира, да се отличи от този нов играч, да намери посланията, чрез които да задържи своите избиратели. Като казвам своите избиратели, в нашата общност няма феодални владения, няма крепостни избиратели и т.н. Но за да задържи хората, които са гласували през юли за нас и да ни отличи, да ни направи по-различни и да даде причина на хората, които досега са гласували, да ни подкрепят отново. Ние като че ли не можахме да намерим такава причина и според мен това е основният резултат от изборите за ДБ.

Като общо обаче демократичната общност има по-голямо представителство. Мисля, че ПП като политическа сила заявява много близки до нас намерения. Дори ще кажа, че „Да, България“, част от коалицията ДБ, на която аз съм член, може да се каже, че е партия-майка на ПП. Много от знаковите лица на тази политическа сила са били или учредители, или членове на нашата формация. Надявам се и съм сигурен, че това нещо е повлияло на техните разбирания, възгледи и те са много близки.

Доколко има вътрешни проблеми в „Да, България“ и доколко бяха прави в нападките си Методи Лалов и Лозан Панов?

По отношение на Методи Лалов, той е член на „Да, България“, част от нашата общност е. Искам да кажа, че с Лозан Панов са различни казуси.

Методи Лалов направи една грешна според мен постъпка, като показа проблеми, които той смята, че има при нас точно в началото на изборите. Това нещо не се прави по този начин. Проблеми има при нас и навсякъде и те се видяха от резултата. Ако нямаше проблеми, резултатът щеше да е различен. Но тези проблеми трябва да се решават или далеч преди изборите, или след изборите. И аз мисля, че при нас предстои подобно нещо в момента. Национална конференция ще бъде свикана съвсем скоро, подготовката по свикването й тече. Там ще си говорим за тези проблеми. Ние говорим и в момента. Това е по отношение на Методи. Той направи според мен грешка и аз изразих отношението си още тогава.

В личен план за мен не е драма, че не влязох в парламента. Ще живея малко по-спокойно. Питате ме дали не е предвидил Методи Лалов недория ни резултат. Не знам дали е самосбъдващо се пророчество, защото го каза и отля част от нашите избиратели... По-скоро така ми се вижда.

А Лозан Панов, това е кандидатът, който аз много уважавам и през всичките години, докато беше председател на Върховния касационен съд (ВКС) съм го подкрепял и съм му се възхищавал. Той в най-силните години на Пеевски и модела „Цацаров и Гешев“, отстоя своите разбирания и независимостта поне на ВКС. Още повече, бе беше единствен опонент. Учуден съм, критиките му дойдоха като гръм от ясно небе в последната седмица от кампанията. Наистина като гръм от ясно небе. И ако за Методи Лалов не е ясно какъв ефект е имало, тъй като беше в началото на кампанията, думите на съдя Панов отекнаха според мен сериозно и дадоха отлив от нашите гласове при всички случаи според мен. Защото статистически при нас половината привърженици подкрепят Радев и половината подкрепят г-н Панов. Той направи този избор между гласуването за ДБ и ПП много по-лесен за много хора. Така, че те да се прехвърлят от ДБ към ПП.

Лозан Панов е граждански кандидат, ние го подгрепихме, постфактум могат да се казват много неща, вероятно и това, че е грешка че сме го подкрепили, но тогава, когато беше издигнат, мисля че беше взето сравнително правилно решение.

Не се ли фокусира ДБ прекалено много в миналото, в Делян Пеевски

Точно така, говорихме по-скоро за миналото, отколкото за бъдещето. Ние проведохме третата си кампания за годината без да си дадем сметка, че трябва в тази трета кампания да нещо много да променим, защото има нов политически играч, ПП, който ни е конкурент. Той не ни е политически противник, но ни е силен конкурент на изборите. Не успяхме да намерим верните послания, които да ни отличат от него.

По отношение на г-н Пеевски, ние продължихме нашата традиционна кампания срещу сарайския модел, Пеевски като негово олицетворение, завладяната държава и всичко останало. Но като че ли това остана единствен акцент на тази кампания. И това ни изигра лоша шега при всички случаи. Това е според мен основният резултат. Ние малко така като един по-голям кораб, като Вера Су, не можахме да вземем добре завоя и заседнахме в плитчините, но само заседнахме. Много бързо ще се оправим, според мен.

Наистина прокарахме партината пред ПП. Прокарването на партина е доста болезнено за тези, които са там, отпред. Знаете, през последните 4-5 години се изля голяма помия върху Христо, върху всички наши лидери, в това число върху мен самия, от Пеевските медии и присъдружните им. Това беше в продължение на пет години. Всички ние натрупахме негативи от това, че се занимаваме с този вид политическа дейност, от това, че сме опозиция на този модел. Това се вижда и на улицата. Много поляризирано отношение към нас. Докато ПП, те излизат съвсем нови, в бяло на политическия терен. Въпреки гражданството на Кирил Петков и обвиненията в измама на Асен Василев. Тези хора нямат багажа, който ние имаме. И това повлия.

Дали те ще са моторите на промяната, предстои да видим. Аз се надявам, че те ще бъдат едни от тях. Но нашето участие или подкрепа за правителството във всички случаи ще осигури това курсът да е верен. Ние от него няма да се отклоним, сигурен съм.

Най-общо казано, ние сигурно ще подкрепим правителство на „Продължаваме промяната

Ако, разбира се, то отговаря на нашите виждания и на нашите суперзадачи. Ние сме в положението, в което не можем да реализираме цялата си управленска програма, дори и малка част от нея. Но според мен имаме суперзадачи, от които ние не трябва да се отклоняваме и ако те не се реализират, ние дори не трябва да влизаме в правителство. Това е съдебната реформа, като задача на задачите, модернизацията на държавата и свързаното с нея отстраняване на корупцията, електронното управление... Има и текущи задачи, които не търпят отлагане, това е отговорът на кризата. Той досега не беше най-категоричният и най-правилният. Изказвам лично мнение, това са нашите задачи, без които участието ни в правителство няма смисъл. Пак казвам, изразявам лично мнение, предстои органите на партията и коалицията да вземат решение, но в общи линии, консенсусно е това мнение.

Имаше среща с ПП, тя е публично обявена в медиите, така че формално започнаха. Предстои обаче да се извърви по-експертен път, за да се напаснат вижданията на разбичните политически сили, тъй като в такова правителство ще са три-четири и няма да е лесен процесът. Реалната работа все още не е започнала.

Ние имаме решение, че няма да подкрепяме мандат на БСП, то е отдавна, от една година. Оттук нататък е въпрос на полтическо решение дали да участваме примерно с БСП в правителство, дали да поскрепяме такова правителство. Аз смятам, че, лично мнение отново, ДБ трябва да подкрепи и да участва в такова правителство, да кажем с мандата на ПП и с участието на БСП. Това е според мен разумният начин, по който можем да продължим оттук насетне. И то не защото е най-доброто. Защото в политиката, както и в живота, доста често избира между лошо и по-лошо. Ако не изберем този вариант, ще ни се отвори по-лош вариант и това е правителство на ГЕРБ, ДПС, вероятно „Възраждане“ и БСП. От тези два варианта ПП, ние, „Има такъв народ“, смятам, че разликата е коренна и е ясно накъде трябва да продължим.

Още: Във видеоматериала

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю