Кметът на Божурище пита как ОбС и председателят му одобряват евтина продажба на земя

13088
Кметът на Божурище пита как ОбС и председателят му одобряват евтина продажба на земя
Снимка: Община Божурище

Георги Димов е кмет на община Божурище четвърта година. Той е завършил  УНСС със степен бакалавър по икономика на туризма и политически науки. Има и магистърска степен по икономика.

Actualno.com го потърси за коментар заради продажбата на четири имота, която беше последвана от гневни упреци и обвинения, че под масата са изтъргувани общински имоти на безценица, а общината би могла да спечели милиони от тях. Според интервю на председателя на Общинския съвет на Божурище Георги Димитров пред Frognews са продадени 80 декара земя при начална тръжна цена 1,68 лева на квадратен метър и стои въпросът как е правена оценката. А "Биволъ" твърди, че от продажбата са се облагодетелствали фирми, близки до "Джи Пи Груп".

Г-н Димов, търпите критики за продажбата на четири имота в с. Гурмазово, съвсем близо до Божурище. Заслужихте ли ги?

Смятам, че не, защото с тези средства, които ще постъпят, ще извършим редица действия за направата на възлови обекти в общината.

Във Facebook профила си споменавате за "удобно премълчани истини и факти", кои са те?

Председателят на Общинския съвет (ОбС) пише следното: "Кметът Георги Димов продава тихомълком терени". И човек какво се пита - щом председателят на ОбС не знае кметът как продава общински терени? А председателят е подкрепил тези решения. Възложил ми е той и останалата част от ОбС да проведа публични търгове с тайни наддавания и е подкрепил началната тръжна цена от 1,68 лв., без дори да я завиши. А е имал това законово право, ако е счел, че тя е ниска. Считам, че всеки съветник е длъжен да си провери информацията. Тоест, когато цената се даде за гласуване в ОбС от лицензиран оценител, те ще проверят дали тази цена съответства или не. Аз смятам, че те са проверили, че това е средна цена за Софийска област и други части на България. И щом не са я завишили, са счели, че е нормална.

За тези решения имате 9 гласа за от 13 съветници с явно гласуване, в т.ч. с подкрепата на председателя при четири отделни гласувания. Как си обяснявате съобщението му, че хората са узнали за продажбата впоследствие?

От началото на моя мандат той използва трибуната за лъжи и неистини по мой адрес, за възпиране на работата, която до момента осъществяваме, и резултатите от нея са видими за хората. От тази трибуна той се опитва да въведе в заблуждение гражданите, а и институциите, за да може аз постоянно да съм в обяснителен режим и да не мога да си върша работата.

Какво е отстоянието на тези имоти до Индустриална зона - Божурище?

Голямо е, около 2 км. По главния булевард може да са и над 3 км.

Това е единият упрек към Вас, че тези територии биха могли да се използват за производствени цели, а сега купувачите ще ги препродадат значително по-скъпо, а това сте могли Вие да направите - да вкарате имотите в регулация, а после да ги реализирате с много по-големи приходи за общината. Какъв е Вашият коментар?

Ако трябваше да бъдат вкарани в регулация, около 800 000 лв. ще струва процедурата. Тя ще трае около година и половина минимум. След това са нужни нови решения на ОбС, което ще отнеме до три месеца, за да имаме право да ги обявим за продан. И да, цените тогава може да са в евро и да започнат от 30-35 евро. Но тук има и още един детайл. Големият конкурент в продажбата на имоти в регулация се явява Национална компания "Индустриални зони". Те имат около 2500 декара имоти, предназначени за продажба на бъдещи инвеститори. Когато те трябва да търсят имот, си правят сметката. А когато на нас ОбС ни възложи явен или таен търг, цената върви нагоре. Докато при "Индустриални зони" цената може да върви надолу. И другото, което инвеститорът печели при тях, е изграждане на път до имота, ток, вода и ред други удобства. Помага му се с абсолютно всичко, което ние не можем да осигурим.

А въпросните имоти имат ли подземна и надземна комуникация?

Не, всеки трябва да си докара ток, вода, да си изгради трафопост, трябва да си вкара имотите в регулация - да извърви този трънлив път и чак тогава да прави това, което е замислил.

 

 

Какво им е реалното състояние тогава?

Реално те са не в центъра на Божурище, а в края, непосредствено до гробищния парк. Те са мочурища, пропили с вода. Това са ниви от четвърта категория, с шубраци, които е ясно, че може да се почистят и засадят. Затова оценителят (бел. ред. - "Н.Д. Експерт" ООД, който е свързан със скандала с Царските конюшни, тъй като майката на собственика Любомир Цеков - Юлия Димитрова-Цекова, е сред обвиняемите) е дал начална тръжна цена 1,68 лв.

Имало ли е конкуренция по време на търга?

Имало е и други фирми, които са наддавали. Спечелилите не са били единствени кандидати за всеки имот. Даден търг предизвиква интерес у определени лица и те сами преценяват дали да участват в него или не.

Обявленията са публикувани в сайта на общината, а другаде оповестени ли са?

Оповестени са по трите законови начина - на таблото на общинска администрация, на сайта на общината и в национален ежедневник - в-к "Сега".

А как ще коментирате факта, че двама от купувачите са свързани със скандално известната "Джи Пи груп", за която премиерът предупреди да не се работи с тях сред серията изобличаващи ги публикации и започнало срещу тях разследване?

По никакъв начин не мога да потвърдя кой по какъв начин е свързан с "Джи Пи груп" или с някоя друга фирма, за които г-н Борисов е имал изказвания. Това на мен не ми е ясно. По никакъв начин не можем да пресяваме или ограничаваме кой, къде и как може или не може да участва. Не знам дали те наистина са свързани, или не.

Тоест, вие не ги проверявате?

Не, и нямаме право. Като личен ангажимент някой може да тръгне да проверява обвързаности, но ние нямаме това задължение като община и аз като кмет. Ние не сме разследващи органи.

Председателят на ОбС е сезирал за тези продажби областния управител, КПКОНПИ, Специализираната прокуратура. Искани ли са Ви обяснения?

Искали са ми и съм изпратил пълна окомплектовка документи на извършените продажби след решение на Общинския съвет, пак подчертавам. Но бих казал, че от началото на мандата ми председателят на ОбС за всяко мое действие - закърпване на дупки, направа на улици, детски градини и други, аз съм засипван от жалби до всички институции и писане във Facebook за нередности, които те смятат, че аз извършвам. За всяко нещо те пишат, аз обяснявам. И досега е така. Никоя от проверките не е установила, че сме извършили нередности за всеки проверяван обект. А вярвайте ми, много съм проверяван. И постоянно пиша.

Процедурите, които са минали за тези продажби, изглеждат законосъобразни. Към днешна дата обаче дали все още сте убеден, че са целесъобразни?

Те са законосъобразни. Убеден съм, че са и целесъобразни, защото тази година на хората ще бъдат решени проблеми. Тях не ги интересува кой и как, а дали ще бъде решен даден проблем. Тоест, дали ще бъдат отново в задръствания или кметът ще направи пътя, който ще свърже Божурище с Е-80. И сутрин те ще излизат на този път и няма да чакат на жп линията и на бариерата. Хората се интересуват дали ще направим водопровода на село Пролеша, който е етернитов и със сериозни водозагуби, дали ще санираме поликлиниката и още много облагородителни мероприятия, за които опозицията се опитва да ни спре. Хората искат веднага да им се решат проблемите, а не след година или две. В противен случай трябваше да кажем така: "Ние сега ще вкараме тези имоти в регулация за година и половина. Ще търсим купувачи и след две години ще направим път, водопровод..".

Какво е отношението на продажбата къмто тези обекти?

Когато продажбата е осъществена вече, наличните средства се разпределят в бюджета, в капиталовата програма. На заседанието, което предстои на 31-ви януари, тези постъпления ще бъдат разпределени по обекти. И ще бъдат използвани тази година. Затова ги споменавам. И мога да кажа, че съм заложил за подмяна на 2 км водопровод в с. Пролеша 170 000 лв. с ДДС. За пътя към Е-80 - около 400 метра, са заложени 300 000 лв. с ДДС. И тези обекти ще бъдат направени.

А как ще отговорите на упрека, че общинската аптека не работи, а има назначен управител с висока заплата?

Обяснявам веднага. Това е общинско дружество. Когато станах кмет, имаше управител - възрастна дама. В началото на мандата ми каза така: "Георги, аз вече съм възрастна, искам да си почивам, не мога да поддържам аптеката. С моята колежка искаме да се пенсионираме". Аз я помолих поне още няколко месеца да поработи, защото хората ѝ имат доверие, и тя остана. После пак настоя, аз обясних, че търсим заместници, но не е лесно.

В един момент дойде кандидат. Яви се само тя на конкурс. От ОбС и ОбА имаше хора, които я оцениха. Започна да работи. Като управител тя декларира, че не участва в други подобни дружества със сходна дейност, но тя към тази дата участва във фирма, на която е управител. И като управител на общинското дружество първата фактура, подписана от нея, е за хранителни добавки от нейната фирма за 15 000 лева. Вярвайте ми, че в Божурище нямаме толкова фитнес маниаци, че за 15 000 лева да заредиш хранителни добавки.

До третия месец от работата ѝ започнаха оплаквания - от млади, възрастни, от нейния персонал, който напусна. Извикахме я на шестия месец да я запознаем със заповед за проверка и тя подписа, че ще съдейства. На 15-тата минута от проверката обаче тя започна да създава препятствия. Установихме редица несъответствия, които сме описали в жалба до Районна прокуратура, а тя от своя страна сезира Окръжна прокуратура. В момента се водят следствени действия. След като установихме несъответствията с моя заповед затворихме аптеката, за да не се стигне до по-сериозни проблеми. До момента е затворена. Но има задължения към редица доставчици, които се покриват в момента от този управител, който ОбС е назначил. Той извършва разплащанията. Продадохме на тези доставчици и стоката, която е останала. Тези действия не могат да се извършат без управител.

Тоест, дружеството върви към ликвидация?

Не сме решили да го ликвидираме. Дружеството по закон трябва да има управител. Той трябва да получава заплата, законът не позволява някой да работи без възнаграждение. И когато изчистим всички батаци, ОбС ще реши дали това дружество да се ликвидира, или ще се преформира в нещо друго. Това не е просто общинска аптека, а общинско дружество, което не може без управител. Казал съм и на Общинския съвет, че аптеката може да е общинска, но лекарствата не са били по-евтини, нито е била с по-дълго работно време, нито е давала по-добри условия. А според мен тази аптека трябва да стане по-социална. Другият месец ще вкарам докладна в ОбС за нея. И съм казвал, че тряба с решение на ОбС да проведем конкурс, в който участниците да предлагат на каква надценка ще работят. И ако може, надценката да е не 20, а 6% примерно. Ако трябва и наемът да бъде обвързан с надценката - колкото е по-ниска надценката, наемът да пада надолу. Какво печели кметът и Общинският съвет - хората ще бъдат доволни, че сме измислили вариант тази аптека да бъде социална.

Внасяли ли сте такова предложение досега?

Внасяхме за търг за отдаване под наем на помещението. Сега ще е за конкурс, който е пак за отдаване под наем, но участниците да предлагат надценка, с която ще работят. За нас като община в този случай не е важно колко висок ще бъде наемът, а да е в полза на хората. Предлагам с Общинския съвет да работим заедно, което явно е трудно, но само така ще сме полезни. Според мен резултатите са налице и колкото да се опитват бялото да го изкарат черно, отчасти успяват, но ние за три години направихме чудеса.

Какви чудеса?

Направихме нов площад. В Божурище нямаше център. И когато трябваше външни хора да се срещнат с някой на центъра, те го подминаваха и отиваха в края. Трябваше да му обяснят да се върне до спирката. Сега има хубав площад, фонтан и спирката е красива, с насаждения в кашпи, с поливна система. Всичко е както трябва. И това е пъзел, който в момента редим. Имам идея да направим пазара, довършваме градинката около Божура, около черквата, осветяваме я. Направихме ремонт на черквата с дарения от бизнеса. Възстановихме всички общински сгради и читалища. Сега ще санираме поликлиниката. Имаме саниран блок. Възстановихме бившето ТПК, в което се помещават партиите, пенсионерите, ветераните от войните, инвалидите. В тази сграда трябва да има живот. Ще открием Център за рехабилитация. Имаме безплатен фитнес за отличниците, даваме по 300 лв. за всяко новородено дете. Имаме социална програма с 80 лични асистенти, които по европрограма се грижат за болни и получават възнаграждение. Във всяко село сме направили по една улица, тази година ще направим по още една.

Интервю на Анита Чолакова    

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю