Кметът на Челопеч: Всяка година завършваме с излишък в бюджета

6400
Кметът на Челопеч: Всяка година завършваме с излишък в бюджета
Снимка: Община Челопеч

Инж. Алекси Кесяков е кмет на община Челопеч за четвърти мандат - от 2003 г. насам. Завършил е Минно-геоложкия университет в София. Работил е в "Наван Челопеч" АД, в „Бивар“ АД – Мездра, в ТД "Държавен резерв" – София. Роден е на 16.09.1970 г. Семеен, с три деца.

Г-н Кесяков, какви са постиженията на Вас и екипа Ви през първата половина от настоящия мандат?

Общо взето подобрихме административната дисциплина, активността на работа в общинската администрация при обслужването на клиенти. Създадохме доста документи за нормативната база, с което изпълнихме почти всички изисквания на закона.

А реализирани инфраструктурни проекти?

В момента повече наблягаме на подготовката на работни проекти, с които да кандидатстваме, отколкото да влагаме в нещо конкретно, но сме приключили новата общинска сграда. Чакаме само ЧЕЗ по техните правила да я захранят с ток, за да можем да я въведем в експлоатация. Най-вероятно ще чакаме още около 5-6 месеца, съгласно техните правила.

Защо толкова дълго?

Такива са им правилата. След като се осъществи проектът, в рамките на 7 месеца те трябва да захранят обекта с електроенергия, разчитайки че хората бързат и обикновено са съгласни да си платят вместо тях цялата процедура и това после да остане за тях. По закон е пладнешки обир, така да се каже. Само че аз не бързам да се пренасям в новата сграда и ще изчакам 7 месеца. Ако те дотогава не го направят, на следващия ден ще си потърся правата в съда. Време е и ЧЕЗ да разберат, че в България има хора, които не са чак толкова навели глава.

Не се ли притеснявате, че от думите Ви може да възникне някакъв съдебен иск срещу Вас?

Въобще не ме вълнуват. Аз коментирам техните правила и давам мое мнение по въпроса. Ако искат да излязат с официална декларация и да заявят, че неправилно разсъждавам или изводите са ми неправилни. Нямам нищо против, бих се радвал те да кажат, че не е така. И да го докажат. Иначе това ми е мнението за момента и не се страхувам да го кажа. Мен ме съдят и ме подслушват постоянно и непрекъснато за ред глупости. Така че още една глупост допълнително не ме притеснява. Няма никакви проблеми.

От какво беше обусловено преместването на общината в нова сграда?

Това е един от ангажиментите, залегнали в стратегията за развитие на общината, тъй като в момента в сградата, в която се помещаваме, не отговаря на нито едно от изискванията на закона. Тя е с остаряла инсталация и всичко останало. Имаме идея за по-добра експлоатация на тази сграда, след като я освободим. В момента подготвяме процедура за избор на проектант. Ще я реновираме и ще я предадем безвъзмездно на читалището, тъй като те имат нужда от разширение и допълнителни помещения. Всъщност затова се наложи да пристъпим към изграждане на нова сграда за общинска администрация. Горе-долу това е основното капиталово вложение през тази година. Другите са съвсем текущи и регулярни. Нямаме нещо кой знае какво грандиозно, с което да се похвалим. Разчитам обаче в следващата година да има.

Какво планирате за тогава?

Надявам се да успеем да стартираме строителството на голям нов общински басейн. Налага се една промяна на проекта, който е готов, но поради изисквания да може да отговаря на стандарти за провеждане на спортни състезания, трябва да направим някои промени. Надявам се до средата на годината промените да са факт, да сме извървели процедурата за обществена поръчка и да сме избрали изпълнител за строителство.

Начинанието обезпечено ли е финансово?

Разбира се. Направили сме съответния финансов анализ, минали сме през съответните комисии. Търсили сме мнението на експерти. Одобрено е като инвестиция от страна на Общинския съвет.

На каква стойност е и коя е финансиращата структура?

На този етап общината ще си го финансира, а стойността е около 1,5 млн. лв.

100% общинско финансиране ли?

На този етап да, въпреки че очакваме да получим информация за селските програми през 2018 г. какво се предвижда да отворят като възможности и дали този проект ще отговори на изискванията, за да кандидатстваме.

За да си позволите 100% общинско финансиране, значи финансово общината стои доста добре, така ли е?

Благодарение на това, че не обичам парите на общината да се харчат без максимална ефективност, реализираме една много добра икономия в годишен мащаб. Аз не смятам, че трябва да се харчат всичките пари, които ги има в бюджета, в съответната година. Не съм привърженик на така разпространената практика сред колегите. И мога да ви кажа, че предишната година - 2016-та, преходният остатък за 2017-та беше 5 000 000 лв.

Ситуацията при вас явно не е като при другите ви колеги, защото при повечето от тях се оформя в края на всяка година недостиг, а вие говорите за излишък, което е невероятно. Как се получава това?

Не е поради персонално мое постижение, а стечение на обстоятелствата. Първо, това е наистина една от най-малките общини в България, с изключително малка численост и с едно населено място. Тоест, разходите за инфраструктура, за администрация и за поддръжка не са толкова големи. Да, разбира се, и чисто данъчните приходи са ни малки. Но пък имаме щастието на територията на общината да функционира едно от най-големите рудни предприятия в България и на Балканския полуостров, собственост на канадската фирма "Дънди Прешъс Металс". И тъй като законът преди 10 години беше променен, процент от концесионното възнаграждение към държавата остава за общините. Затова ние получаваме големи приходи.

Колко средно на година?

Концесионната такса за общината средно е пак около 5 000 000 лв. И разбирате, че при тези приходи и нежеланието ми да харча общински средства без ефективност, реализираме доста добра икономия.

А има ли друг бизнес в Челопеч?

Това е другият проблем, на който търся решение чрез стратегия, която развивам персонално на този етап. Надявам се да получа помощ и от другите структури, ангажирани с бъдещето на общината. Наистина ние разчитаме само и единствено на рудодобива в общината и свързаните с това подизпълнителски дейности. Тоест, като затвори рудникът, а той рано или късно ще затвори, от доста добро финансово положение ще изпаднем в другата крайност. И тъй като това няма да стане в близките няколко години, имам шанса с тези средства да стимулирам развитието на друг бизнес, който да замести в бъдеще вакуумът, който ще се появи.

Идеята каква е?

На този етап все още нямам конкретна идея. Все още съм в етап на проучване, тъй като от 50-60 години основният бизнес в нашия район е рудодобивът, а село Челопеч винаги е било миньорско селище. Нещата са изключително закърнели, да не кажа изчезнали във всяка друга сфера на икономиката и това много трудно ще се промени. Търся най-добрата алтернатива, в която с минимум усилия да постигнем максимум средства. Но не мога да кажа категорично на този етап какъв ще е резултатът. Надявам се да е в най-скоро време.

Но явно сте го приели като персонална мисия?

Аз имам деца, за които искам да има възможност да останат да живеят тук, при мен. Да не се налага да ходят на други места, да не кажа в чужбина. И затова се боря. Тоест, имам и личен стимул.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю