Кметът на Чупрене: Още няма конкретни инвеститори за ски зона "Миджур"

26771
Кметът на Чупрене: Още няма конкретни инвеститори за ски зона "Миджур"
Снимка: БНР

Ваньо Костин е кмет на община Чупрене, Видинска област от 2007-ма година. Завършил е Лесотехническия университет в София, до избирането му за кмет е бил лесничей в ДГС – Чупрене.

Actualno.com го потърси за коментар след окончателното решение на ВАС за екологичната оценка на плана за туристическа ски зона "Миджур“. Въпреки позитивната новина за Чупрене, кметът се оказа краен песимист за бъдещето на общината, която управлява от 11 години.

Г-н Костин, Върховният административен съд излезе с окончателно решение по жалбата, подадена от Асоциация на парковете в България срещу екологичната оценка за Общия устройствен план на туристическа ски зона "Миджур". Защо се стигна до дело?

Трябва да попитате еколозите - те са водили делото. А защо се е стигнало - защото всичко в България се обжалва и се пречи, за да не допуснат да се случи нещо. И то при условие, че ние живеем в Северозападна България. Това е най-бедният район на Европейския съюз. От 1500-2000 човека повече от половината са пенсионери. Половината къщи са празни. В същото време някой почва да жали, някой почва да милее за природата и за какво ли още не.

След като имате вече "зелена светлина", какво следва сега?

Още много бюрокрация има, за да се стигне до края. Още куп процедури, търсене на инвеститор. Още е много рано, за да се говори, че нещо се е случило. Да, вдига се бариерата. Много е хубаво, че решението на ВАС е положително, развързват ни се ръцете, но кога и какво ще се случи във времето, никой не може да каже.

Предполагам, че ще трябва да правите подробни устройствени планове?

Да, по принцип е така - подробни устройствени планове, които отнемат доста време. Те не подлежат на обжалване. Такова е законодателството, че за да се случи нещо, има хиляди неща, които да се направят. Не е като да сме получили разрешение за строеж и да кажем: "Ето, утре почваме с първа копка". Аз обичам да говоря след като се е случило. А то е още идея, която е в много ранен етап. Затова искам колкото се може по-малко да говоря, защото не обичам да се хваля. А времето ще покаже какво ще направим.

Избягвайки от хвалбите, каква ви е идеята с този проект?

Всичко това го прави общината, с общински средства, с общински усилия. Подробните устройствени планове също струват пари. Като се направят ПУП-овете и се дойде до крайния вариант, започват разговори с потенциални инвеститори. Общината повече няма да може да направи.

Като публично-частно партньорство ли сте замислили реализацията му?

Да.

Има ли желаещи да го изпълнят?

Засега не. Предполагам, че като минат административните процедури, ще се появят желаещи. Ние трябва да си свършим нашата работа - техническа, административна, бюрократична. В момента, в който я свършим, ще започнем да търсим инвеститори. Няма как на една гола идея да търсим инвеститор. Звучи несериозно. Ще се съобразим с мнението на общинските съветници относно бъдещото партньорство. Ще минат обаче година-две, а може и повече.

С какви параметри ще бъде ски зоната?

На три места четох различни параметри. Не искам да се ангажирам, защото е рано още.

В доклада за екологичната оценка на ОУП актуални ли са параметрите?

Да, оттам може да вземете параметрите. Но от инвеститора зависи. Може да има желание за 100 километра писти, но инвеститорът може да има възможност за 5 километра.

Вероятно ще се изгражда поетапно?

Да, но това струва едни пари. Ние не знаем с кого ще се договаряме, нито как ще стане, кой ще се появи като инвеститор, с какви възможности. Много е рано. Преди малко на ваши колеги казах: "Ако става въпрос за саниране на училище, ние имаме опит и може да кажем, че за около три месеца горе-долу ще го направим и колко пари ще струва", но това е нещо, което е ново и никога не е правено.

И все пак, ако проектът се реализира, как ще се промени животът на хората?

Хората в общината са 65% пенсионери. Ще се промени животът във Видин и Монтана като областни градове и Белоградчик. От пенсионерите нищо не може да очакваме повече, те са си извървели своя трудов път и това е минало. Ще се усети в областните градове, защото там са строителните и търговските фирми. Тук няма и хора, за съжаление.

Не очаквате ли връщане на младите?

Дай Боже да се случи, но не вярвам. От началото на демокрацията досега ние сме изгубили 70% от населението на общината.

Искате да кажете, че процесът е необратим?

Според мен процесът по обезлюдяване от Костинброд до Видин е необратим. Община Чупрене е 1700 човека, община Чипровци - 3000, Георги Дамяново - 2400, Белоградчик, Макреш и Бойници - по 1200, Грамада - около 1500, Кула и Ново село - по 3000. Ето, от Костинброд до Видин е трагедия! При нас от 2400 къщи 1080 са ни празни. Как ви звучи?

Страшно.

И на мен ми звучи страшно. Затова Ви казвам - дори и да се случи нещо, няма да се направи от хора от нашата община, а от Видин, Монтана и Белоградчик. Наши активни хора не останаха, само пенсионери, за съжаление. И това е картинката в цяла Северозападна България - от Костинброд до Видин. Дай Боже да има връщане, но младите хора искат да има училища, искат качествено образование, искат куп неща. Тук и да има туризъм, ще е сезонен - 3-4 месеца като на морето. Моето лично мнение е, че Северозападна България се изпусна. Не съм станал кмет вчера, а преди 11 години и виждам, че процесът е необратим, което е много жалко.

Вие сте млад човек, няма ли и други като вас?

Има, но много малко. Знаете ли какво значи много малко - младите се броят на пръсти, млади има повече от ромското население. И те няма да направят бизнес. Ако стане този проект, печеливши ще са Видин, Монтана и Белоградчик.  

ПАРАМЕТРИТЕ НА ТУРИСТИЧЕСКАТА СКИ ЗОНА „МИДЖУР“

Възложител на Общия устройствен план на ТСЗ „Миджур“ в землището на село Горни Лом е община Чупрене. Общата площ на територията възлиза на 951.2 дка. Прогнозният срок на действие на плана е 15-20 години.

Идейният проект е изпълнен по програма Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. С него се препоръчва на община Чупрене да стартира процедура по изготвяне на ПУП.

С проекта се предлага да се създадат общо 14 трасета за алпийски ски-спорт и 6 основни лифтови съоръжения. Общата дължина на пистите по проекта за ОУП е 15 948 метра с обща площ 708 096 кв. м. Процентът на пистите спрямо общата площ на ТСЗ Миджур 11,94%.  Общият капацитет на пистите и съоръженията е 4718 души, което, според намеренията, гарантира оптимално съотношение между писти и съоръжения.

Планът предвижда общата застроена площ на всички лифтови станции да бъде 4432 кв. метра, а общата застроена площ на обектите за хранене и обслужване да е 5492 кв. метра.

За обучение на децата и начинаещите скиори се предвижда създаването на 3 учебни плаца.

Предвидени са паркинги на две места - буферен извън туристическата зона и 2 паркинга на входа на туристическата зона в м. Мандра.

Предложената система за технологично заснежаване ще може да осигурява цялостно заснежаване на всички предвидени с ОУП ски писти от 900 до 2000 м. н. в. Системата се състои от водохващане, помпена станция, тръбна мрежа, разпределителни шахти и „оръдия” за сняг.

От началото до края си пистите преминават през площи, включени в границите на двете защитени зони - “Западна Стара планина и Предбалкан” по Директива 92/43 за опазване на хабитатите и “Западен Балкан”, по Директива 2009/147 ЕЕС за опазване на дивите птици.

Жалбата на Асоциацията на парковете в България с председател Тома Белев срещу екологичната оценка на ТСЗ „Миджур“ е, че с този проект се поставя в риск опазването на някои природни местообитания и на дивата флора и фауна.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю