Кметът на Козлодуй Маринела Николова: Изпълняваме инвестиционната си програма, но внимаваме за всеки разход

21163
Кметът на Козлодуй Маринела Николова: Изпълняваме инвестиционната си програма, но внимаваме за всеки разход
Снимка: Община Козлодуй

Маринела Николова е кмет на община Козлодуй от 2015 година. Завършила е с отличие магистърска степен по „Счетоводство и контрол“ в Икономическата академия в Свищов.

Има над 17 години мениджърски опит, била е дългогодишен ръководител на Регионална поща – Козлодуй, директор на „Бюро по труда“ в Козлодуй. Под нейното ръководство институцията печели първа награда от МТСП и Агенцията по заетостта за най-доброто изпълнение на цялостната дейност за 2013 г. в категорията „Малка дирекция на Бюро по труда“. Actualno.com я потърси за интервю, в което да разкаже за проектите и предизвикателствата, пред които се среща общината в период на криза.

Г-жо Николова, Козлодуй отново излиза на второ място по най-висока средна заплата в цялата страна след Челопеч (според Института за пазарна икономика), само на заетостта в АЕЦ „Козлодуй” ли се дължи това ниво? 

Да, дължи се на заетостта в АЕЦ „Козлодуй” и аз като кмет мога само да бъда удовлетворена от факта, че на територията на общината, която управлявам, се развива подобно структуроопределящо предприятие. Много бих искала да стигнем до момента, в който и общината ще може да изплаща подобни заплати, защото служителите в администрацията, с всички ангажименти, които извършват, заслужават не по-малка възвращаемост за положения труд. Особено в последните години започнаха да се прехвърлят нови и нови задачи към общините, но нямаме възможност да увеличим бройката на хората си, защото бюджетите ни не се вдигат.

За последните 4 години от правителството общината е получила финансово дотиране на стойност близо 9,2 млн. лева. За кои най-важни обекти са предназначени средствата?

Първите средства от 520 000 лв., получени от правителството, бяха за изграждането на Детски парк, който вече няколко години се радва на стотици посещения.

660 000 лв. бяха отпуснати за основен ремонт на две детски градини в Козлодуй. От нашия бюджет и с помощта на АЕЦ „Козлодуй” успяхме цялостно да реновираме градините отвътре, както и дворното им пространство.  

Лятото на 2018 г. изгоря читалището в Гложене. Много тъжно и тежко беше за всички да гледат как гори средище на културата, книги, носии, инструменти – как изгарят в пламъци... Веднага след като се съвзехме започна усилена кореспонденция и получихме 1 019 525 лв. за пълното възстановяване на сградата. След няколко месеца ще имаме възможността да се похвалим с откриване на обновеното гложенското читалище.

Другият голям инфраструктурен обект, за който общината получи средства, е централният площад, а сумата за него е 2.6 млн. лв. За последните четири години сме получили и над четири милиона лева за рехабилитация на уличната мрежа. Все още в Козлодуй има улици, които са земни, а в селата ни по-голяма част от улиците са с настилка от трошен камък. Окаяно е състоянието, но ние сме борбени и не спираме да търсим потенциални възможности и начини, за да се справим със ситуацията.

 

 

 

 

Сега пред нас има подобна възможност – община Козлодуй да избере преференциално Драгомир Маринов като народен представител. В момента г-н Маринов е председател на комисията по бюджет, финанси и общинска собственост в Общинския съвет на Козлодуй, а сега и кандидат за народен представител от VI МИР, Враца. Той е част от силния отбор с номер 28 в интегралната бюлетина и с номер 105 при преференциалния вот. Знам, че нашите съграждани ще подкрепят него, а по този начин и мен самата, заради всички усилия, които полагаме, с цел да се подобри качеството на живот в Козлодуй.

Започнахте премахване на старите и опасни катерушки, имате ли в бюджета средства, за да ги подмените?   

Да, премахваме всички стари и негодни уреди от детските площадки, които се намират около междублоковите пространства. Основната цел е да изградим нови детски площадки в жилищните квартали, както и в селата на нашата община. Това поех като ангажимент пред моите съграждани и за целта всяка година ще се инвестират по 250 000 лв. от общинския бюджет.

През настоящата година ще изградим 8 площадки. Четири от тях в гр. Козлодуй и четири в населените места. Най-голямото богатство за всички нас са нашите деца и грижата за тях е от първостепенна важност за община Козлодуй.

 

 

Миналия месец бе приет бюджетът на общината, с какво той е различен от предходния?

Предходната година беше много трудна за всички. Съвсем разбираемо е, че събираемостта на данъците и таксите беше ниска. Затова при настоящия бюджет подходихме консервативно. Спазили сме всички законови промени, продължаваме да изпълняваме инвестиционната програма на общината, но внимаваме много при планиране и изпълнение на разходите.

Най-мащабните ви европейски проекти в последната година?

Ще спомена два проекта, които приключваме. Чрез Държавен фонд „Земеделие” подменихме 18 848 м. водопроводна мрежа за 6 млн. лева в едно от селата на общината. От същия донор имахме финансиране за 6.9 млн. лева, с които успяхме да направим цялостна реконструкция на 3.7 км основен път в Козлодуй и 2 км от път, водещ към историческа забележителност в Хърлец.

В момента работим, отново след финансиране по фонда, по цялостно асфалтиране на 1.3 км от улица, която свързва Козлодуй с околовръстното шосе.

По Програмата за развитие на селските района имаме един голям проект за 756 528,24 лв., който стартира преди месец. Дейностите включват реконструкция на голям парк в центъра на града със зона за отдих и места за почивка, с озеленени и цветни площи, фонтан и детска площадка за игра на деца от 3 до 12 години, доизграждане и рехабилитация на съществуващия паркинг, автоматизирана подземна поливна система за зелените площи, цветната растителност и цялостно обновление на централния площад в едно от селата на общината. Там планираме благоустрояване на площадното пространство чрез полагане на нова настилка, стъпала и облицовка, насаждане на нова дървесна и храстова растителност, затревяване, поставяне на нови пейки и кошчета за отпадъци, обновяване на алейното осветление.

 

 

И двата проекта сме ги спечелили през 2019-та. Тогава сме подписали и договорите с тях. Истината е, че бавно вървят процедурите. И на мен много ми се иска да става бързо, но уви, практиката показва друго.

Тази година започнахме работа по нова социална услуга „Асистентска подкрепа”, делегирана от държавата дейност, която включва ежедневна почасова подкрепа в домашна среда на деца и лица с трайни увреждания и на лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, предоставяна от лица, назначени като социални асистенти. Това е много важно, особено в тежката ситуация, в която се намираме.

Общинската болница как се справя с предизвикателството COVID-19?

Общинската болница е в същото състояние, като всички останали болници в общини с размера на нашата – на прага на оцеляването. Затварянето на останалите отделения и обслужването на COVID-19 пациенти, поставя лечебното заведение пред невъзможност да заработва заплатите и разходите си.

За една година нашата болница е обслужила над 150 души, само болни от  COVID-19. Медицинският персонал е полагал денонощни грижи. Всички разбираме ситуацията, в която се намират нашите лекари и медицински сестри. Ние, като община, правим каквото можем. АЕЦ „Козлодуй” също са непрекъснато до нас и до МБАЛ в тази тежка ситуация.

На последното заседание управителят на лечебното заведение подаде оставка, какво предстои?

Благодаря на доктор Дилян Петров за това, че положи неимоверни усилия да поддържа МБАЛ „Св. Иван Рилски” работеща. Сега ни предстои конкурс и избор на нов управител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com