Кметът на Ружинци: Никакъв бизнес няма при нас, сега се появи лъч надежда

7197
Кметът на Ружинци: Никакъв бизнес няма при нас, сега се появи лъч надежда
Снимка: Личен архив

Александър Александров е кмет на община Ружинци за първи мандат, от 2015 г. насам. Преди това е бил учител по история и цивилизация в село Дреновец. От 1999 до избирането му за кмет е бил общински съветник, бил е и председател на ОбС – Ружинци.

Г-н Александров, с решение на МС от края на миналата година общината получава допълнително 1,4 млн. лева, от които 900 000 за улици в общината и 500 000 за читалището в Дреновец. Кога ще започне реално работа по обектите и в какво състояние са те?

Работата няма да започне по-рано от началото на лятото. Да не си мисли някой, че това е акция. Напротив, всяка година работим по приоритетите. Просто процедурите са малко по-бавни. Трябва да мине първо бюджета на общината през месец февруари. След това да обявим обществена поръчка, да изберем изпълнителите и ако няма обжалване, в началото на лятото може да имаме договори и да започнем работа. Читалището в село Дреновец е ремонтирано преди повече от 10 г., но ремонтът е извършен некачествено. Още същата година, около 2007-ма, започна да пада мазилката по фасадата. В началото на миналия мандат успях да закърпя положението, за да спра течовете, които развалят стените. Предстои отвън сградата да бъде санирана, да огледаме пак покрива, за да предотвратим бъдещи щети и вреди. Площадът отпред ще бъде реновиран. Улиците са в трагично състояние. Повече от 40 години не са асфалтирани. В предишния мандат с постановление на правителството успяхме да подновим около 3 км настилка в двете най-големи села - Дреновец и Ружинци. С 300 000 лева това направихме - закрепихме старите и асфалтирахме наново участъци, които бяха напълно разрушени. С тези 900 000 лева и малко наши средства ще се опитаме да асфалтираме около 10 км улици в почти всички населени места.

Имате спечелени европейски инфраструктурни проекти за спорт, за паркове и градини, за улици, тротоари и др., на какъв етап е изпълнението им? Избрани ли са изпълнители за тях?

Това е един от дългите процеси, през които преминава всяка община. Още през 2016 г. подадохме две заявления за два големи проекта. Единият от тях беше за асфалтиране на 7 км участък от Черно поле до  Ружинци, който е в отвратително състояние, но не спечелихме нужния брой точки. Другият беше за нова водопроводна мрежа в Бело поле и Ружинци - около 20 км. водопровод и разклонения. Имаме избра изпълнител. Подали сме искане до ДФ "Земеделие" за авансово плащане и щом позволи времето тази пролет, почваме веднага подмяната. Другият ни проект от 2018 г. е свързан с изграждането на три нови парка в Дреновец, Бяло поле и Ружинци на стойност 800 000 лева. Обектът бе завършен на 27-ми декември м.г. и предаден за експлоатация. В началото на септември започнахме изграждането на две спортни площадки в дворовете на училищата в Бяло поле и Ружинци. Обектът през зимата е замразен, защото не може да се положи ударопоглъщащата настилка. Бетоновата основа е готова, поставени са колоните и мрежата. Когато позволи времето, ще ги довършим. Имаме и проект за асфалтиране на близо 3,3 км улици в пет населени места. Щом получим от фонда подписан анекс за по-ниската цена след проведената обществена поръчка, ще започнем работа лятото. Съобразили сме асфалтирането на участъците от постановлението с тези по Програмата за развитие на селските райони, за да има свързаност и завършеност на определени улици.

Там, където се асфалтира, водопроводната мрежа сменена ли е?

Там, където се сменя водопровода, ще изчакаме с асфалтирането. На другите места нямаме финансиране. В кв. Чорлево има участък, в който е положен само основен водопровод по двете артерии и една вътрешна улица. Ние няма да асфалтираме по 6 метра, а по 3 метра ширина, две коли да се разминават с леко отбиване.

На спорта изглежда обръщате особено внимание?

Да, две спортни площадки правим, фитнес на открито, нов физкултурен салон. Поддържаме два спортни комплекса в Дреновец и Ружинци целогодишно. Заради пандемията последните месеци не отваряме залите, които са оборудвани. Провеждат се само тренировки на мъжете от ФК "Дреновец". Клубът участва в Трета Северозападна лига, а ФК "Ружинци", които са участници в областната група, започват тренировки през февруари. Едно момче, което започна работа при нас, провежда тренировки по кикбокс в Дреновец. Предстои да оборудваме залата и за този спорт, нов за нашата община. Иначе предимно подпомагаме масовия спорт, където ще може повече хора да тренират. Разбира се, и футболните клубове.   

Има ли желаещи да спортуват и кой да провежда подготовката?

Да. Имаме специалисти, които са назначени. Единият е футболист, води си тренировките. В Дреновец има подготовка и на отбор момичета, юноши старша възраст и мъже. Имаме треньори - на граждански, на трудов договор и на доброволни начала. Опитваме се максимално да вдигнем нивото на спорта, но по-важно за нас е да има достъп на децата до спортни съоръжения по всяко време. Искаме да им създадем условия да спортуват, да не пушат, да не пият алкохол, да не се дрогират. Целта е да ги насочим към по-здравословен начин на живот, пък и всеки да намери своето признание, където би могъл да се развива.

Инвестициите тази година в Ружинци ще са за над 8 млн. лева

Инвестициите в община Ружинци тази година ще са на стойност над 8 млн. лева. Следващият вторник в село Бело поле ще бъде отрита нова де...

Запази ли се тенденцията всеки четвърти от общината пълнолетен да получава топъл обяд?

Близо три годни и половина получавахме топъл обяд, до 2020 г., когато свърши програмният период. Сега сме кандидатствали пак и вече имаме 500 човека, които храним. Миналата година бяха 740. Сега са по-малко хората, които имат право на този вид подкрепа, защото минималната пенсия скача и с тези 50 лева повече, които получиха, се вдигна дохода им. А само тези, които са под социалния праг на бедност, могат да получават топъл обяд. Имаме и около 50 човека резерви, които при необходимост ще получават храна. Това е една голяма отговорност и труд за общинската администрация, които трябва да се справят с голям обем бумащина. 

Предизвикателството е да управляваш една от най-бедните общини в България, вие как се справяте?

С много труд, с голяма подкрепа от кметовете и кметските наместници, с идеите на гражданите. Често участвам с мои средства и труд, за да реализираме една или друга идея. Общинската администрация използва всята възможност за кандидатстване. Борим се за всяко място от Бюрото по труда, за да назначим хора на работа - за 3, за 6 месеца. С  голяма грижа се отнасяме към нашето население. 

Бюджетът ви е доста нисък, малко над 5 млн. лв. за 2021-ва. Имате 0 лв. дълг, 0 лв. просрочия. Как успявате да свършите работа без да задлъжнявате?

Подготвя се магистрала между Видин и Ружинци за 460 млн. лв.

Очаква се до края на седмицата да стартира процедурата за отсечката Видин – Монтана, съобщи народният представител от ГЕРБ Дилян ...

С други лишения, с ограничения на разходите, с преценка на всеки разход. Търсим по-ниски цени, не се хвърляме да купуваме най-скъпите и луксозни неща. Старая се да харчим минимално и само това, което имаме. Миналата година приходите от местни дейности са 51% от заложените, което показва, че трябва да се лишим от много неща. Това, което би могло да изчака да се прави с други средства, например капиталови или европейски средства, го оставяме. Много пъти обаче получаваме дарения или помощи, с които довършваме един или друг обект, неплануван в капиталовата програма. Същевременно, в борбата с бедността, недоимъка и безработицата имаме голямата подкрепа на БЧК и на Българската хранителна банка, с които имаме договор от 1 г. Получаваме хранителни продукти, които разпределяме на четири уязвими групи. Опитваме се да привлечем оборотни средства чрез отдаване под наем или под аренда на земя, сгради, имоти.

Освен в общината има ли другаде работа за местните хора, какъв бизнес има в Ружинци? 

Никакъв бизнес няма не само в Ружинци, а и в района наоколо. Хората няма къде да работят. Лъч надежда се появи със строежа на магистралата от Видин до Ботевград, покрай която има три фирми, набиращи работници. Тези, който има някакъв документ за специалност или шофьорска категория от С нагоре, ще бъдат наемани. Другите хора се опитваме да ги вкараме в различните програми. 118 човека миналата година бяха по програмата за домашни помощници. 50 човека - по програма за лична помощ на хора с увреждания, и още 10 човека - патронажна грижа. Тази програма свърши, останаха само за лична помощ около 50 човека. Обръщаме много голямо внимание на младежите. По програмата за младежка заетост те получават възможност да работят по няколко часа на ден. Тя не е харесвана много от колегите кметове, но аз я ползвам целогодишно. Двама човека отделям да се грижат за това. Така всички младежи преминават през работа в общината, при мен като кмет. Всички завършили училище - средно или висше,  навършили пълнолетие, работят по 6 месеца в общината. Иначе няма къде да се работи.

След като имате пряко наблюдение, какво според вас младо поколение излиза на трудовия пазар?

Правя оценка от лични наблюдения. Първо съм бил учител до 2015 г., а след това като кмет на общината. Част от тогавашните деца са при мен като служители или насочени от нас към други места. През миналата година в Русенския университет, който има филиал във Видин, завършиха 80 бакалаври, 8 от които от община Ружинци. Всички те работят в общината. Всяка година над 50% от завършващите в по-голямото училище в  Дреновец например биват приети за студенти и завършват висше образование. Отстрани изглежда, че расте едно безхаберно поколение, но не е така. Този, който има желание да работи и да учи, се развива, разширява своя кръгозор и намира реализацията си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...