Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да вдигам населението на бунт, как иначе да въздействам?

10890
Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да вдигам населението на бунт, как иначе да въздействам?
Снимка: Анита Чолакова

За сериозния проблем с реката в Златоград, приоритетите и проектите, по които работи Общината, Actualno.com разговаря с градоначалника Мирослав Янчев.

Г-н Янчев, проблемът с реката в Златоград явно ще се задълбочава, но трябва ли да го делим на две - проблем с питейната вода и проблем с реката?

Аз мисля, че трябва да се раздели, въпреки че на пръв поглед има връзка. Трябва да се раздели, защото питейната вода се изследва по един начин, а реката - по друг. Това, което тече в нашите чешми, се изследва и трябва да отговаря на стандартите за питейни нужди. Подчертавам, че кладенецът, който сега захранва с питейна вода Златоград, няма връзка с река Върбица, която е замърсена. Водата се изследва също в двата кладенеца, които са до коритото на река Върбица, и нямаме притеснения за момента според данните на РЗИ и на "ВиК". Но докато не се изчисти реката, от тези два кладенеца не се подава вода. А в реката има проблем и резултатите на "Басейнова дирекция" и РИОСВ го показват. Смятам, че са нужни сериозни мерки за пречистването на река Върбица.

Какво трябва да се направи?

Ние проведохме няколко срещи в тази връзка, но аз не приемам дадените предписания на "Горубсо" за ограничаване или решаване на проблема. Това няма да доведе до чистота на реката при сходни на обстоятелствата, при които се замърси.

Корекцията на река Ерма ли имате предвид?

Не само. Корекцията е една от трите мерки и е вече реализирана. До 30 януари „Горубсо“ има срок да възложи проект за помпено транспортиране на пулпа (смляната руда заедно с вода или разтворители) от обогатителната фабрика до опашката на хвостохранилището. А от юли месец догодина да почисти 100 декара в тръстика от него. Съжалявам, но не вярвам, че това ще доведе до конкретни резултати.

А мислили се за закриването и рекултивация като генерална мярка?

Аз не мога да се произнеса дали трябва да бъде закрито хвостохранилището, или не. Но ако е нужно, да го спрат, докато намерят решение. По-скоро трябва да се осигури пречистване, за да не се влияе върху качеството на водата.

Не би ли следвало пречистването да е ангажимент на "Горубсо", не на общината или държавата?

Категорично. Ние не говорим общината да пречиства. Лошото е, че правомощието, които кметът има, е да информира гражданите да пият или да не пият вода. И то след като получим сигналите от съответните държавни институции. Ние нямаме лостове за спиране, ограничаване или въздействие над замърсителя под каквато и да е форма. Освен да вдигам населението на бунт, друга форма не виждам аз.

Наскоро отчетохте 42 изпълнени проекта и вложени 30 милиона. Как се промени Златоград през последните години?

С тези проекти променихме облика не само на централната градска част, а на Златоград като цяло. С енергийното обследване и санирането на 20 сгради се подобри не само външния им вид, а и условията за живот в тях. Подобрихме водоснабдяването на няколко населени места, пътните връзки до там. Имаме сериозни успехи и в социалната политика. Поне 90% от рисковите групи са обхванати с различните социални проекти, които реализирахме успешно. Но има неща, които трябва да бъдат довършени, които не са и започнати даже.

Кое от тях е най-важното?

Проектът, по който се работи усилено от години, това е проектът за минералната вода. Имам предвид отоплението през зимния период на всички обществени сгради, както и използването на водата като ресурс за балнеология. Има много улици в Златоград, които не са асфалтирани още, за да има градът ни още по-хубав облик в крайните квартали. За съжаление, по времето на соцрежима се е давало разрешение за строеж на всеки, който е искал. Златоград се е разширявал в покрайнините покрай развитието на рудодобива.

"Горубсо Златоград" коригира коритото на река Ерма, за да намали замърсяването

Корекция на коритото на река Ерма извършва минното предприятие „Горубсо“ като мярка срещу замърсяването от хвостохранилищет...

Давани са разрешения за строителство, без да има прокаран път и подземни комуникации. Сега, 40-50 години по-късно, има вече нетърпимост, критериите за качество на живот са по-високи и това е съвсем нормално. В Златоград сме обхванали около 60% от канализациите, останалите обратни води се изливат в реката и деретата, което е недопустимо. Липсата на канализационни мрежи и пречистването на отпадни води и в селата е проблем. Според мен смяната на подземни комуникации и асфалтирането на улици все още си е сериозна задача на дневен ред. Планирали сме доста улици за догодина, естествено с подкрепата на ЕС. За съжаление, община Златоград е една от малкото, които не получи подкрепа за целта от държавния бюджет. Отново ще разчитаме на европейски програми, което сме правили и през годините – с възлагане изцяло на принципа на конкурентоспособност, справедливост, законност.

Защо проектът за минералната вода зацикли толкова време вече?

Единственият проблем е липсата на средства, по-скоро липсата на източник за цялостното му финансиране.

Програмите не предлагат ли опции?

Нито една програма не финансира проекти от такъв тип. Държавният бюджет също не може да обезпечи такъв голям проект, или поне аз така се успокоявам. Проектната му стойност е около 18 милиона, но като се проведат процедурите, цената му ще падне. Между другото, имам подкрепата на правителството, но трябва да намерим най-удачната смесена форма на финансиране. Ако се наложи, и чрез кредит от общината ще го съфинансираме.

Управителят на Смолян иска три институции да проверят хвостохранилище

Комплексна проверка да осъществят три институции на хвостохранилище „Ерма река“ до Златоград заради побелялата река Голяма ...

Гордеете се с една от най-отворените и най-прозрачните общини в България, това костваше ли ви нещо?

Напротив, много по-лесно ми е. Поставих си го за цел още в началото на управлението, преди 10 години. Управлявам чисто и честно. Като легна, заспивам спокойно, защото знам, че всяко едно действие, което извършвам, се знае от всеки гражданин. Този, който иска да разбере нещо, има начини. По-лесно се работи, когато управлението е открито. Не ме натоварва. Аз отчитам всеки месец пред Общинския съвет за какво съм харчил парите на данъкоплатеца и колко съм похарчил. И дали това е спрямо приетия в началото на годината общински бюджет. Неслучайно Златоград спечели приза "Екообщина" за 2016 година за население над 10 000 души. Неслучайно и тази година станахме Екообщина за управление на отпадъците. Всичко това е, защото ние работим активно с гражданите, постоянно сме в диалог, имаме обратна връзка и знаем от какво се нуждаят. Непрестанни срещи правя с бизнеса, колкото и да е малък той, поддържаме добри взаимоотношения.

Какви промени предвиждате за сметосъбирането?

Предлага се малко завишение на такса смет, и то само в частта за отчисленията към РИОСВ по Закона за управление на отпадъците и заради завишение на възнагражденията на работещите в тази дейност. Догодина се увеличава и минималната работна заплата, на каквато са назначени тези хора, и трябва да го имаме предвид. Общо с около 30 000 лева на годишна база планираме увеличение на приходите от такса смет. Вие знаете, че всички постъпления от такса смет стриктно се съблюдават от Сметна палата и АДФИ. И този, който отклони средства от тях, носи отговорност. Давайки си сметка, че тези средства отиват само за сметосъбиране, сме направили така разчета, че нито да трупаме, нито да има недостиг, въпреки че винаги има дефицит в тази дейност.

Откъде идва той?

Златоград ще търси алтернативна вода заради замърсяване от "Горубсо"

Кметът на Златоград да направи предпроектни проучвания за алтернативно водоснабдяване и изграждане на пречиствателна станция за питейни...

От недобора. Не всеки гражданин си плаща таксата и оттам идва и дефицитът в общинския бюджет. Има и една несправедливост, която според мен трябва да бъде обрана стъпка по стъпка. Факт е, че за сметосъбиране в селата разходите са по-големи, отколкото за града. А всеки трябва да плаща за услугата толкова, колкото струват разходите за обезпечаването й. И е нужно дасе осигури справедливост в заплащането.

Визитка

Мирослав Янчев е роден на 22 май 1971 г. Завършил Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов със специалност „Бизнес администрация“. Той е магистър по управление на бизнеса. Допреди да стане кмет на Златоград през 2007 г., е бил управител на „Дружество за заетост и структурно развитие Златоград-Кирково“.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

“Отговорите“: Със Стефан Софиянски, Весела Чернева и Емануил Йорданов (ВИДЕО)

Служебното правителство се занимава с кадруване и скандали: Весела Чернева в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю