Костадин Костадинов пред Actualno.com: Ще съдя Нова телевизия (I част)

38853
Костадин Костадинов пред Actualno.com: Ще съдя Нова телевизия (I част)
Снимка: Facebook/Костадин Костадинов

Чия е вината за замърсяването на Варненското езеро? Защо партия "Възраждане" не се е отказала от партийните си субсидии и други важни въпроси от Actualno.com потърсихме за отговор лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Г-н Костадинов, първият ми въпрос е свързан с Варненското езеро. Какви са причините да се стигне до замърсяването му и кой носи отговорност за проблемите с него?

Никой не може да каже каква точно е причината, която е довела до скъсването на канализационната тръба, но има няколко безспорни факта. Първият е, че скъсването е установено на 20 август миналата година. Вторият факт е, че оттогава досега не са предприети спешни мерки, а МОСВ и община Варна, съвместно с ВиК Варна, започнаха да играят пинг-понг помежду си, размятайки темата като горещ картоф. Това показва нещо много тъжно - липса на държавност. Трябваше да се случи големият скандал, за да гръмне цяла България, да се види отровеното море, да излязат тонове риба на брега, за да предприемат мерки, което незнайно защо не са направили по-рано. Те твърдят, че такава била законовата процедура. Тогава аз питам - нарушиха ли закона сега, когато започнаха да го правят?

Приемаме, че тръбата е скъсана от преминаващ кораб. Това означава обаче, че тръбата не е заровена под дъното на езерото, както е трябвало да се направи по проект. И тук задаваме въпроса - кой контролира изпълнението и завършването на проекта? В конкретния случай, отравянето на Варненското езеро е симптом за пълното безхаберие на институциите, които нямат никакво притеснение, че някой може да им потърси сметка. Нито от страна на други институции, нито от българските избиратели.

По случая с Варненското езеро от Actualno.com проведохме собствено разследване. Вижте какво установи то.

Значи според вас тук става въпрос за системен проблем?

Точно това твърдя. Той започва от министър-председателя и стига до чистачката в селското кметство. Този проблем вече заплашва съществуването на държавата като цяло. Ние вече два пъти сме губили държавността си, причинено от външни врагове. В момента обаче се самозаличаваме. Не съм любител на фаталистичните концепции и смятам, че трябва да се води борба за нашия народ и да му се показват недъзите, но и причините за тях и способите да бъдат преодолени. Ако успеем да помогнем на хората да повярват в себе си и в нас, ще успеем да се измъкнем от блатото, в което се намираме. В противен случай общата инерция, упадък и деградация, които ни водят към дъното, ще унищожат България в рамките на следващите десетина години.

Да Ви върна на темата разследването на Нова телевизия относно партийните субсидии на "Възраждане". Вие изразихте недоволство по отношение на излъчения репортаж. Колко продължи интервюто и остана ли нещо важно, което не беше излъчено?

Имах четири часа разговор с Васил Иванов. На всичките си въпроси колегата ви получи надлежен и аргументиран отговор, който обаче не беше излъчен въобще. Става въпрос за един много накъсан монтаж. Търсени са и са подбирани определени фрази и реплики, които да ме представят в неблагоприятна светлина. Точно поради тази причина поисках право на отговор от Нова телевизия, но ми беше отказано. Сега, разбира се, ще подам сигнал в СЕМ, след което ще се възползвам от правото си да съдя телевизията и Васил Иванов, защото става въпрос за елементарна поръчка, която беше с очевидна цел. Ако погледнем назад във времето, в което се случи всичко, ще видим нещо много интересно. На 13 април ние от "Възраждане" казахме, че ще направим протест и само няколко дни по-късно - на 16, пред моята къща дойде екипът на Нова телевизия. Каква случайност, нали? След което първата част от т.нар. "разкрития" беше излъчена на 3 май, следващата част на 10 май - само няколко дни след протеста, който беше на 14 май.

Но за съжаление на сценаристите на целия този проект, в крайна сметка не успяха да постигнат нужния резултат, защото повече от 10 000 българи излязоха да протестират. Така те показаха, че повече няма да търпят този модел на управление. Наше право и същевременно задължение е, когато видим нередности в държавата, да излезем и да заявим ясно и категорично, че трябва да се потърси отговорност от управляващите. Ще дойде време когато тези хора, които превърнаха държавата във форма на бухалка, с която рекетират неудобни политически и икономически субекти, ще отговарят за своите престъпления.

Все пак нека уточним темата за партийната субсидия. Смята ли "Възраждане" да я върне и какво точно обещахте?

"Възраждане" ясно и точно заяви още в хода на кампанията през 2017 година, че ние ще дарим своята субсидия, ако влезем в парламента. Въпреки фактът, че не успяхме да влезем в Народното събрание, ние взехме решение да даряваме част от субсидията си, водени от съображението, че трябва да даваме пример с делата си.

Благодарение на това, което направихме, се родиха повече от 30 деца, тъй като основната част е дарена за процедури ин витро. За нас това е може би най-ценното нещо, което сме направили в българската политика.

Варненското езеро като COVID-19 – неизвестните са повече от известните

Проблемът със замърсяването и тоновете умряла риба във Варненското езеро е като заразата COVID-19 – неизвестните са повече от изв...

На практика "Възраждане" е една от трите политически организации в България, които върнаха надвзети субсидии веднага след като от Министерството на финансите обявиха, че трябва да бъдат върнати. Големият въпрос към останалите политически сили е - защо те не са направили това нещо? Ние нямаме неспазени обещания. Последното ни дарение беше за един бронзов барелеф на Христо Ботев на стойност 5000 лева на сградата на едно селско читалище в Троянския Балкан.

Тук е моментът да уточним нещо важно - никой не се интересува от това какво се случва със субсидиите на другите партии. Дебело подчертавам, че субсидията на "Възраждане" е 1% от това, което се дава в страната. Добре известен факт е, че във "Възраждане" няма хора на заплата. Това е показателно как всъщност работи политико-икономическата групировка, която управлява държавата. Насочва вниманието на обществото от болната към здравата глава. Но доверието към "Възраждане" продължава да расте за ужас на хората, които управляват държавата. Те са свикнали да унищожават обществени авторитети, рейтинги и влияния по този начин, но този път не се получи.

Причината е, че в България вече медии почти не останаха и хората не вярват на медиите, които са свързани с правителството. Все по-често срещам хора, които не гледат телевизия. Аз също вече не гледам български телевизии, а предимно научно-популярни канали и чужди новинарски телевизии. Ако една новина излезе например в Нова телевизия и е положителна за правителството, тя обикновено е лоша за България и народа.

Интервю на Тодор Беленски

Във втората част на интервюто ще говорим за разкритията на Костадинов за имотите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, позицията на "Възраждане" за българите в Украйна, защо от партията оставиха на граждански щаб организацията на протестите и други важни теми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю