КрасииИв или как на шега и майтап вилицата стана бижу

34018
КрасииИв или как на шега и майтап вилицата стана бижу
Снимка: КрасииИв

Мислите си, че приборите служат само за хранене? КрасииИв опровергават тази скучна истина като сътворяват истински чудеса от вилици, лъжици и спици! Всъщност ако не знаехте, че това са именно бивши прибори за хранене, можеше и да не се досетите. Така де - вилицата не ги боде очите, а е красиво завита, полирана и допълнена с красив камък, за да се превърне в гривна, пръстен или друго бижу.

На кого може да му хрумне подобне нещо. Отговорът е на КрасииИв. Зададох им няколко въпроса, а те ми върнаха това излияние благодарение, на което се усмихвам цял ден. Та ето какви хора усукват вилици и лепят камъни по лъжици:

Краси е Силата на проекта. Той нагрява, увива, усуква, реже, полира и измисля нови оригинални бижута с уникален дизайн. Страстта му са велосипедите и преди да се захване и с бижута се занимава с ремонт и възстановяване на стари и нови колелета. Но бижутата далеч не са неговата първа изява в дебрите на изкуството. Дървото и металът са негова страст още от дете. Прави ювелирни дръжки за ножове и самите ножове още в ранните си юношески години, а и до сега. В арт биографията му можем и спокойно да отбележим, че е правил уникални кутии за бижута от дърво. От различни видове дървени орнаменти е редил в дървена мозайка с различни форми и картини върху изящните сандъчета за накити.

За Ив се знае, че е сух бивш банкер, който в търсене на себе си, зарязва банковото дело и поема към дълбините на изкуството. Тя, може да се каже, че е отдел "Връзки с обществеността", "Транспорт и спедиция", "Мениджър продажби" (и дуги, ако се наложи) в проекта Краси и Ив.

Освен това, покрай един първи март и стремежа си да направи оригинална, ръчно изплетена, мартеница за Краси, Ив се запознава с техниката за плетене макраме и я прилага изплитайки красиви бижута от полускъпоценни камъни и здрави възли. Обожава природата и търси вдъхновение в безкрайно красивите минерали и кристали, който се крият в дебрите на майката Земя. За нея проектът „КрасииИв” определено е първият допир с правенето на изкуство.

Защо го наричаме „проект”...

Атанас Мацурев: Творците не живеят нормално, но пък много красиво

„Според мен само акварелът може да предаде душевността на художника с всичките нюанси, всеки оттенък на чувство, тъй като спектър...

Всичко започна на шега и майтап на един международен панаир на занаятите, където Ив много хареса изделие от вилица, и иска да си го купи, а Краси, я спира с аргумента: „Аз ще ти направя по- хубаво”. След два дена в работилницата, вече имат готова мини колекция с уникални ръчно изработени бижута от вилици. Нито Краси, нито Ив са имали идеята, че след време това ще е основната им дейност и средство за препитание. И тъй като, в живота само промяната е константа, и всичко търпи развитие, си го наричаме проект „КрасииИв” .

До тук разказахме защо вилици...

Лъжиците, включихме в проекта, когато търсихме начин за красив обков на минерали, но в последствие намерихме как да изтъкнем красивото и в тяхната оригинална форма и да ги претворим в уникални накити. А водени от стремежа към нещо ново и нестандартно (и с помощта на наши приятели) се роди идеята за спиците. Освен това експериментираме и с дърво и кожа, и скоро ще зарадваме нашите привърженици с нови оригинални бижута.

От къде и как?...

Така... Ами ,всичките ни близки, приятели и познати вече се хранят с ръце и ножове...

Йенс Кристиан Грьондал: Всички проблеми в света ще се решат, когато жените получат свобода

Днес, 28 май, от 15:00 часа в литературен клуб „ПЕРОТО“, известният датски писател Йенс Кристиан Грьондал, по покана на изд...

Шегувкаме се, ама си има доза истина. Заменяме стари за нови, купуваме от пазари и битаци в България и чужбина, и така се снабдяваме с качествените вилици и лъжици, който ползваме за бижутата. Предимно ползваме втора употреба прибори, но се стараем чрез много висока термична обработка в пещ, да премахнем всички следи от предишната им употреба. Питали са ни, „Ами, ако свършат...?” Ще свършат, когато хората започнат да се хранят само с ръце или само с течни храни Все пак светът е голям и спасение дебне отвсякъде...

За творческия процес

Ле-ле..... това е трудно да се обясни с думи... Не може да се опише лесно чувството да държиш нещо (често вече непотребно на никой), да ти дойде музата, да поемеш дъх и след неточно количество време, вече да имаш в ръцете си бижу, което ще зарадва и ще накара някое мило същество да се усмихне, да се възхити, да притаи дъх.... Ще накараш някой да почувства нещо... Това, което според нас в днешно време е в голям излишък. Истинските емоции изпитват дефицит, а чрез нашите творения сме забелязали, че дрънкаме по тази струнка от човешката душичка. Много малко хора остават равнодушни, когато разглеждат бижутата ни. Коментарите и впечатленията се лутат в различни крайности, от погнуса до възхищение. Но се радваме на всеки един от тях и на позитивните и на негативните. А на тези, които се спират и си купуват от нас, на тях сме много благодарни, защото те ни дават възможност да творим още, помагат ни да носим още истински емоции, инвестират в още време за изкуство, докосващо душата.

Вижте още от чудесата в галерията ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю