Кристина Димитрова - за първата среща с Орлин Горанов и чудесата в живота й

21272
Кристина Димитрова - за първата среща с Орлин Горанов и чудесата в живота й
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова

По повод Тринадесетото издание на Международния фестивал на шлагерната и старата градска песен “Пей сърце“ 2019, една от най-успешните и обичани български певици – Кристина Димитрова, пристигна в град Кюстендил, като освен че откри Фестивала и беше председател на журито, на 15-ти септември тя поведе българи, сърби и македонци да запеят заедно две изключително популярни песни – “Море пиле“ и “Ако умра ил загина“, пред читалище “Братство“.  Тогава стотици кюстендилци и гости на града се включиха в инициативата и показаха, че обединението прави силата!

Кореспондент на Actualno.com от града се срещна с голямата българска певица на един от най-светлите християнски празници – Кръстовден. Ето какво разказа тя за живота и кариерата си, за социалистическите години, за божествените чудеса, съпътстващи съдбата й, за вярата в живота й и защо Кръстовден е нейн личен празник и за срещата и с Орлин Горанов.

Г-жо Димитрова, какво е да си толкова популярна и обичана звезда, години наред? Славата промени ли Ви и кога и как всъщност започна всичко?

Здравейте! Много Ви благодаря! Честит празник и на Вас и на всички кюстендилци! Кога започна всичко? - Това се случи през миналия век (смее се).

Спомням си, като че ли още първия ден. Всичко е като една кино лента. Бях още съвсем, съвсем малка, когато за първи път се явих на фестивал. По онова време се провеждаха фестивалите “Тромбата на Вили“ и “Зорница“ - в Нощен бар “Астория“, в центъра на София. И тогава реших, ей така просто на майтап, всъщност не съвсем на майтап - да се явя, защото винаги съм искала да се занимавам с пеене, с музика. Още от първи клас започнах да свиря на цигулка и продължих до 8-ми клас, след това реших, че цигулката е изключително сантиментален, така да се каже, инструмент. Бях решила да бъде нещо по-емоционално и разбира се, избрах пеенето, защото то беше моята страст, беше в кръвта ми! Но да се върнем на въпроса – явих се на тези 2 конкурса, където веднага бях забелязана. Получих доста предложения още от тогава да работя с много групи, имах избор, което беше много готино. През тази година кандидатствах в Консерваторията, приеха ме в първите редици, в класа на Стефан Анастасов и така започна всъщност моята кариера. Имала съм щастието да работя с най-големите оркестри в България, по онова време, още докато бях 1-ви курс в Консерваторията – това са  оркестър “София“, оркестър “Метроном“, “Феротон“ и хиляди други големи оркестри, с които пътувах не само в България, по най-големите зали и стадиони , но и в целия Соц-лагер, тъй като тогава можеше да се пътува само там.

И така започна моята кариера, всъщност, записах първите си самостоятелни песни, имах щастието да срещна Орлин Горанов, с който записах също много красиви песни, които и до ден днешен остават любими песни на поколения българи!

Безспорно е така! Точно това е и втория ми въпрос- Кога се срещнахте с Орлин Горанов? Вие започвате самостоятелна кариера и сте солов изпълнител , но как се сработихте с него и създадохте такива незабравими хитове?

Да, самостоятелна разбира се, като за моята самостоятелна кариера, ръка ми подаде Мария Ганева, която ми беше преподавател в Консерваторията. Тя в същото време е изключителен музикант и композитор и с нея, както и с Иван Тенев, който е и първият ми съпруг, бяхме един тандем. Тя написа едни от най-хубавите ми песни, които и до ден днешен са изключително модерни – ще кажа в това число “Добре ми е така“, “Вчера, днес и утре“, “Липсваш ми“, “Без билет“ и още много, много песни, с които стартира моята самостоятелна кариера. След това през 1984г. – всъщност в един период се случват и самостоятелната ми кариера, и срещата ми с Орлин.

С него първата песен, която записахме е песента “Сън“ по музика на Димитър Пенев и по текст на Иван Тенев. Участвахме в Пролетния радио конкурс, където спечелихме Първа награда на публиката. След този конкурс решихме, че публиката ни харесва и създадохме още много, много песни!

Вие винаги сте правила и продължавате да създавате изключително качествена музика, за разлика от музиката, която е актуална в момента и през последните години. Всички Ваши песни са с дълбок смисъл, с послание, дори когато слушаш само мелодията на песента или пък когато четеш само текста – откриваш дълбоко послание, което те докосва. Това ли е всъщност тайната на Вашия голям успех като солов изпълнител, както и на успешното ви сработване с Орлин?

Ами винаги сме държали текста да е смислен, да бъде с послание, да бъде красив, освен това и да бъде лесно запеваем! В смисъл такъв, текста, посланието много лесно да стигне до сърцата на хората. Просто да остави отпечатък в сърцата им! И може би това е точно тайната – да намериш разковничето, което ще жегне хората и ще им се хареса. Пък и разбира се, аз никога не правя компромиси да изпея нещо, което на мен лично няма да ми хареса! Имаше такива моменти в соц. Времето - когато правиш албум, задължително трябва да изпееш 1-2 песни на задължителни композитори – щеш, не щеш, но въпреки всичко пак правихме подбори и песните са хубави! И може би това е тайната , това е причината и сега младите хора да харесват песните от това време, ние да ги поднасяме в един по-нов вариант, в по-модерен вариант, защото много от моите песни, а и дуетите с Орлин сме ги направили в Ремикси и ги пеем на нашите концерти.

Да, това е страхотно!

Да, но разбира се оригинала си е оригинал!

Точно така! Кръстовден е един от най-големите християнски празници – Кръстовден, като според поверието през нощта на 13-ти срещу 14-ти септември, Господ слиза на земята и се случват чудеса, изпълнява желания.

Исках да Ви попитам, имате ли събитие в живота Ви, което бихте определили като чудо? Може би момента, когато сте изгряли на голямата сцена? Вярвате ли в чудесата? Случвали ли са Ви се? Имате ли спомен, който сте запомнили като Божествено чудо?

Аз смятам, че въобще съдбата ми, ми е отредила, тя да бъде чудна, защото това да работиш нещо, което ти е приятно и аз бих казала, че цял живот аз не работя, защото правя нещо, което обожавам и което обичам! Може би това е наистина едно от чудесата. Аз вярвам в чудесата! Аз съм невероятен оптимист!

И аз също!

И винаги, дори когато съм имала някакви тежки моменти, винаги, на края, те имат една щастлива развръзка и един щастлив край! И аз смятам, че това е чудото! И въобще чудото- то е около нас, то не може да се опише, ние можем само да го почувстваме и то да бъде около нас, да бъде като някаква материя, която знаеш, че съществува, но не можеш да я видиш! И не можеш да я пипнеш!

А смятате ли всъщност, че в тежки моменти, именно вярата е нашата опора, вярата в чудесата, че в един момент нещата ще се подредят?

Абсолютно, да! Вярвам, аз още веднъж казвам – аз съм абсолютен оптимист! Вярвам, че света е добър, че ще се случват хубави неща и при мен като че ли, аз загърбвам лошите неща и може би заради това, да пази Господ, но и лошите моменти, те някакси ме заобикалят. Чувствам, че нещо може да се случи, но то ме заобикаля! И само във връзка с този празник ще кажа, че аз съм кръстена на баба си Христина – с “Х”, но ме кръщават Кристина, след което, когато ме кръщават и в една от най-красивите църкви в София – Храм “Свети Седмочисленици“, там в кръщелното ми, в църквата – аз съм КРЪСТИНА и винаги този празник за мен е изключително свят!

Да, значи това си е вашия празник! Ваш личен празник!

Да, това е моя празник и няколко пъти съм била на Кръстова гора, където наистина смятам, че там се случват чудеса! Ходила съм, за съжаление, не всяка година, ето както и на днешния ден съм ангажирана, но когато съм свободна, аз отивам там и след това цялата година ми е изключително заредена - тя ми е хубава, тя ми е здрава годината и за това настина смятам, че един човек трябва да вярва!

Така е, аз също вярвам!

Не казвам, че трябва да вярваш в Господ или в нещо конкретно, просто трябва да вярваш в доброто и да имаш вяра!

За всички нас е огромно удоволствие, че на този голям християнски празник, а както разбрахме и ваш личен празник, сте именно тук в нашия прекрасен град Кюстендил!  

Да и аз много се радвам защото ми е изключително приятно и искам да благодаря на г-н Иван Андонов за поканата, както и на читалище “Братство“ за чудесното отношение и организация на този Международен музикален форум, от който вече съм част и аз!

Надявам се да останете с прекрасни и топли спомени и впечатления от града и екипа ни! Във връзка с поверието на празника, че Господ слиза на земята и се случват чудеса – последният ми въпрос е: Какво чудо ще пожелаете да се случи на кюстендилци?

Минавайки през центъра виждам, че града ви вече е много красив! Искам да пожелая преди всичко на кюстендилци да са здрави, да обичат града си, да го пазят чист и красив. Да обичат хубавата българска музика и да я ценят! Най-вече здраве!

Много Ви благодаря че отделихте време и бяхте толкова откровена и истинска пред нашите читатели! Благодаря Ви и за прекрасните пожелания и Ви пожелавам успешно откриване на Международния фестивал “Пей сърце“ 2019!

Интервю на Джулия Андонова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю