Кубрат Данаилов: Не си представяхме, че ще победим на състезанието по трейдинг на MIT

80512
Кубрат Данаилов: Не си представяхме, че ще победим на състезанието по трейдинг на MIT

През ноември Кубрат Данаилов, третокурсник по математика в Принстънския университет в САЩ, спечели заедно със свой състудент, състезанието по трейдинг на Масачузетския технологичен институт (MIT), проведено в Бостън, Масачузетс. Actualno.com го разпита за подробности около надпреварата и за това какво е да учиш в едно от най-престижните висши училища в света.

Здравейте, ще ни разкажете ли малко повече за състезанието по трейдинг на Масачузетския технологичен институт?

Здравейте. Състезанието се организира всяка година, и представлява поредица от различни пазарни симулации, които тестват уменията на участниците да търгуват с най-разнообразни финансови инструменти в различни ситуации. Условията на всяка симулация бяха разпратени до отборите 2 седмици преди състезанието и от всеки отбор се очаква да състави модели, които да му помогнат да търгува на печалба.

По време на състезанието се симулират пет реални различни ситуации от световния фондов пазар. Коя от тях бе най-голямо предизвикателство за Вас?

Най-тежка за мен беше симулацията на pit-trading, която съставлява търговия на живо, без директен достъп до компютърен модел. Целият рунд представлява едно голямо надвикване на хора, които купуват или продават, често без идея точно какво се случва. От една страна, цялата какафония е доста забавна, но също така силният шум, както и физическият контакт с останалите състезатели са доста изтощителни.

Мислехте ли, че точно Вашият отбор ще победи?

Не. Знаехме, че се бяхме представили по-добре от повечето отбори, но дори след края на състезанието не си представяхме, че ще победим отбори като тези на Университета на Чикаго, които професионално се занимават с изучаването на финансовите пазари. За щастие, късметът и знанието бяха на наша страна. Успяхме да спечелим една от симулациите и да победим в крайното класиране със значителна разлика.

През месец февруари Ви предстои участие в Международното трейдърско състезание „Ротман”, организирано от университета на Торонто, Канада. Какви са очакванията Ви за него?

Поли Генова: Да се замислим за хората, които се нуждаят от човешка топлина

Певицата Поли Генова даде интервю за предаването по БГНЕС "Стилист Капанов представя". "2013-та беше прекрасна година за мен. Може би ...

Както и преди състезанието в MIT, отиваме без големи очаквания. За нас е важно да направим всичко по силите ни, пък останалото зависи от това каква конкуренция ще срещнем.

Учите в Принстън. Защо решихте да продължите образованието си в чужбина?

Факултетът по математика на Принстън е световно признат като един от най-добрите. Исторически университетът е помогнал на много от най-големите имена в математиката да постигнат потенциала си. Най-добрите примери са прословутите Джон Неш, носител на Нобелова награда по икономика за постиженията си в теорията на игрите, както и може би най-добрият млад математик в света, Терънс Тао. Когато взимах решението къде да продължа образованието си, прецених, че в тази среда мога да израсна най-много.

Какво, според Вас, биха могли да заимстват българските университети от Принстън като опит, практики, начин на преподаване?

Най-голямата разлика е в материалната ситуация, но тя е и тази разлика, която не може да се преодолее за един ден. В Принстън аз мога да си позволя да съм студент на пълно работно време. Въпреки че за да се издържам без да вкарвам семейството си в дългове, трябва да работя за университета си, работата ми е добре платена и е естествено продължение на академичните ми интереси: в момента съм асистент по математика за един от по-сложните курсове в катедрата. Това, което съм забелязал при приятелите ми в България, е, че повечето от тях трябва да работят извън университета и специалността си още докато учат, което неизменно отнема от концентрацията, която се изисква за качествено учене.

Борислав Айтов от BeShared: Завистта към другия няма да ти помогне да успееш

Борислав Айтов е директор на една от най-успешните компании за онлайн маркетинг у нас - BeShared. Разговаряхме с него за работата, зави...

Възнамерявате ли да се върнете в България, след като завършите?

Все още не съм взел това решение, всичко ще зависи от това в каква посока ще се насоча в професионален план.

Смятате ли, че има надежда за подобряване на българската бизнес среда?

Да, просто защото надеждата умира последна (шегата настрана, нямам наблюденията необходими, за да дам адекватен отговор на този въпрос).

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю