Мартин Димитров: Програмен кабинет за една година. Изборите няма да избягат

13571
Мартин Димитров: Програмен кабинет за една година. Изборите няма да избягат
Снимка: Actualno.com

След провала на първия мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент, надеждата да няма предсрочни парламентарни избори намалява. Но дали е изчезнала съвсем? Какво предстои и какви са настроенията в управляващата коалиция и каква е визията на "Демократична България" за изход от политическата криза? В Студио Actualno гостува депутатът Мартин Димитров.

Очаквате ли президентът да ви връчи третия мандат?

Това е добрия вариант, защото момента е важен. България и бълргарската икономика я очакват огромни изпитания. Ако допуснем дълго управление на служебно правителство, то не може да се справи. Дитректно го казвам - няма да се справи без парламент, без ясно мнозинство, без някой, който да приема закони. Всички трябва да са нясно с това. По-добре да се приеме един технократски, един експертен, програмен кабинет за една година. Изборите няма да избягат. След една година да проведем едновременно местни и парламентарни избори.

Експертен кабинет с какъв състав?

Не трябва в него да участват политически лидери. Трябва да бъдат хора, които си разбират от съответните ресори. Подкрепата е логично да бъде търсена измежду партиите, които подкрепяха последното правителство.

Свалянето на последното правителство беше категорично грешка. Сега започват да разбират колко отговорен момент е и започват да си задават следните въпроси: Как без правителство да влезем в еврозоната? Как без правителство и работещ парламент да влезем в Шенген? Как без правителство и работещ парламент да върви Плана за възстановяване и милиарди да бъдат инвестирани в българската икономика и да не бъдат пропуснати? Как без правителство и работещ парламент да бъде овладяна инфлацията, идващата икономическа рецесия? На всички тези въпроси отговор се дължи от всички, които ще решаваме третия мандат.

Имате по-малко депутати, отколкото министерски постове.

Понякога не е нужно да имаш много депутати, а да си диалогичен и да поемаш отговорност. Помним ИТН, които спечелиха избори, имаха депутати, но не направиха кабинет.

За мен важното е, че "Демократична България" категорично разбира какъв е момента, а допуснем ли дълго управление на служебен кабинет - той просто няма да се справи. Хората ще го видят, но от това никой няма полза - да си потопим държавата.

Вот на недоверие заради икономически политики - има ли основания?

Към края на юни излишъкът в бюджета е 1,16 милиарда лева. Това звучи ли ви като да няма пари в държавата? Към края на юни фискалния резерв е 8,4 милиарда лева.

Истината е, че правителството беше свалено, защото беше неудобно. Разбута схеми, които съществуват от години. Прекъсна руския монопол за доставки на руски природен газ, което никой не си беше позволявал преди това. Знаете какво се случи на Капитан Андреево - това са истинските причини да бъде свалено правителството. 

25 стотинки на литър гориво достатъчни ли са?

Тази мярка ще помогне, но не достатъчно. Аз пробвах, тя работи в по-големи вериги бензиностанции.

Поскъпването на горивата се дължи до голяма степен на войната. И е целенасочена част от хибридните действия на Москва, но и ние си имаме вътрешни проблеми на пазара на горива, които са от много години.

Затова и сега предложихме, нещо което не се случва 10 години, а именно конкретна реформа за повече конкуренция на пазара на горивата, която беше подкрепена и мина през парламента, но ще влезе в сила от 01.01.2023. Дори КЗК в различни състави са посочвали тази мярка като първата, която трябва да се предприеме.

А Планът за възстановяване и устойчивост?

Президентът каза: Много са важни тези 22 законопроекта, свързани с Плана за възстановаяване и устойчивост - вземете да ги приемете!

Той трябва да разбере, че начинът да се свършат поетите от България ангажименти, свързани с Плана за възстановяване, е създаването на експертно програмно правителство, което да работи поне известно време. 

Мнението на Мартин Димитров от ДБ за правосъдната реформа и гласуването с хартиена бюлетина вижте във видеото!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю