Николай Василев: Доходите у нас скочиха с много, инфлацията не може да ги изяде (ВИДЕО)

35035
Николай Василев: Доходите у нас скочиха с много, инфлацията не може да ги изяде (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Войната в Украйна продължава да измъчва световната икономика. На фона на санкции и контрасанкции всичко поскъпва, инфлацията продължава да расте и хората са все по-несигурни и угрижени. Все по-често се питаме доколко сме зависими от Русия и докъде ще стигнат цените на петрола, газа, тока, а оттам и на основните храни. Какви са рисковете за руската, европейската и българската икономика, обсъждаме с Николай Василев, финансист и бивш министър на икономиката.

Доходите на хората у нас скочиха с много през последните няколко години, така че инфлация от 10% не може да ги изяде. Това заяви финансистът и бивш министър на икономиката Николай Василев в предаването Студио Актуално, коментирайки икономическата ситуация в България.

Той припомня, че доходите на българите са нараствали през всяка от последните 25 години – от 1997 г. до днес. "Доходите на хората и в реално, и в номинално изражение са се увеличили в пъти. Минималната заплата, средната заплата, минималната пенсия, средната пенсия, всички доходи са се вдигнали с толкова десетки проценти през последните няколко години, че никаква инфлация от 10% не може да ги изяде", посочва бившият министър.

Инфлацията засега не е изяла доходите на българите от последните няколко години, категоричен е финансистът.

Една бутилка олио може да струва колкото си иска, но животът на хората не зависи от нея, убеден е Василев.

По думите му средната заплата в България до няколко години ще стигне 1000 долара. За сравнение през 2001 г. тя е била 100 долара, а през 1997 г. – едва няколко долара. "Ние сме бедни, по-точно не сме богати като Германия, не защото нещо лошо се е случило в последните 25 години, а защото сме били супер бедни преди 1997 г. Това е истината. И може да не е много красива, но е вярна", обяснява Василев.

Колко опасна е инфлацията?

В последните 12 години свикнахме да живеем с инфлация близка до нулата. В някои години дори имаше дефлация. За 12 години общата натрупана инфлация е равна на обичайната за една предишна година. Дали е 0%, 1% или 2%, все е около нулата. Лихвените проценти също са 0%. В периода между 1997 г. и 2008 г. имаше средно висока инфлация, обикновено под 10%, но в години като 2007 г. беше над 12% – т.е. по-висока от сегашната.

В годините между 1990 г. и 1997 г. имаше инфлацията от няколко десетки до няколкостотин процента, на моменти се стигаше дори до хиперинфлация. Сегашната инфлация по никакъв начин не може да се сравни с тази през 1996-97 г. Просто преживяваме една година с по-висока инфлация, каквато отдавна не е имало и всички са шокирани. Това е по-нормалното състояние на световната икономика, отколкото цяло десетилетие с нулева инфлация.

"Който си спомня предишните години, не е толкова шокиран и притеснен", отбелязва Василев.

Западните санкции ще унищожат руската икономика

Русия е много по-зависима от Запада, отколкото той от нея. Тя много разчита на износа си, който е основен източник на долари. Западният свят използва доста руски нефт и газ, но постепенно може да се пренастрои и да внася нефт и донякъде газ от други места. Русия обаче няма на коя друга планета да изнася своите суровини, което я прави изключително уязвима.

"Западът се обедини доста по-бързо отколкото всички, дори и ръководителите в Русия, очакваха. За броени дни се въведоха санкции и всички са единодушни", отбелязва финансистът.

Тежките западни санкции ще имат унищожителни, фатални и катастрофални последици върху руската икономика. Ситуацията ще е като в България през 1997 г. или във Венецуела през последните години. "Два камъка няма да останат един върху друг – банки, износители, вносители, чужди стоки, резервни части, държавен дълг, корпоративен дълг, валутен курс, работни места – за всички положението ще е много лошо", посочва Николай Василев.

Николай Василев: Бюджет 2022 е бюджет на дълга и на инфлацията

Икономистът и бивш министър и вицепремиер Николай Василев не подкрепя проекторамката на Бюджет 2022. Василев определи бюджета като бюдж...

С намерението да изплаща външния си дълг в рубли, Русия на практика обявява фалит. "Ще стане като с Венецуела – вие сте ѝ дали долари, а тя по някакъв измислен курс ви дава боливари, които не струват нищо. Същото е и със сегашните рубли. Когато Русия ви дължи държавен дълг в долари, но ви ги плати в рубли в руска банка и вие не можете да ги изтеглите, какво ви казва всъщност? Че можете да умножите дълга по нула и да пиете една студена вода", обяснява Василев.

Последиците ще са много тежки – за години напред Русия и нейните големи корпорации ще забравят за получаване на финансиране под каквато и да е форма, вече няма значение дали руските власти ще национализират западните компании, които се изтеглят от страната. "Няма почти никаква разлика дали една западна компания ще затвори завода си, дали ще го хвърли в морето или властите ще ѝ го национализират, т.е. откраднат. Резултатът е тотална щета и ще пострадат всички участници. Русия ще се върне в тъмните времена на изолация.", убеден е бившият министър на икономиката.

Ще има ли санкции върху руския нефт и газ?

Все още не се знае дали Европа ще наложи санкции върху руския петрол и газ. Засега няма забрана за търговията с тях, но ситуацията е много динамична и се променя с дни и седмици. "Една дълга и тежка офанзива с много човешки жертви в Украйна може да промени това. Напълно е възможно за броени дни да се забранят всякакви икономически дейности с държавата-агресор", предупреждава Василев.

Европейските икономики могат да работят без руските енергийни ресурси. Пазарната икономика се движи от търсенето и предлагането и цената се балансира. При голямо поскъпване на петрола ще се намери кой да добива повече. "Ако трябва ще се разработят нови кладенци, ще се отворят стари, ще се повиши производството. Или пък ние ще намалим потреблението ни – ще караме по-малко колите си, някои производства ще преминат на други енерийни суровини. Пазарната икономика решава тези проблеми", обяснява бившият министър.

Николай Василев прогнозира най-драматичния дефицит в историята ни за последните 25 г.

Ще имаме най-драматичният дефицит в историята за последните 25 години, прогнозира бившият икономически министър Николай Василев.  ...

Подобна е ситуацията и при природния газ, чиято цена расте устремно напоследък. "В дългогодишната икономическа история има достатъчно примери за шокове в цените на петрола и други суровини. Ще се появят други производители, ще се намали търсенето и по някакъв начин цената пак ще падне. Ще има месеци и години, когато цената ще падне наполовина", прогнозира Василев. Георги Кадиев: България може да издържи 30 дни при спиране на руския газ (ВИДЕО)

Той припомня ситуацията през 2020 г., когато започна пандемията, а цените на всички суровини, включително и на пшеницата, паднаха наполовина. "Никой не се интересуваше от цените на зърното и хляба, когато бяха евтини", отбелязва бившият министър.

През март 2020 г. цената на петрола е спаднала до шокиращо ниско ниво от минус 40 долара за барел. "Това сякаш отваря нова глава в учебниците по икономика. Не предполагах, че цената на нефта може да бъде отрицателна, но явно може", спомня си той.

В последните 2-3 дни финансовите пазари са сравнително спокойни, но всичко зависи от развитието на войната. Ако има преговори, прекратяване на огъня и примирие, пазарите ще започнат да позабравят за войната. Но все още не сме стигнали дотам.

Рисковете за България

Рисковете за българската икономика са в няколко посоки. Туристическият сезон ще бъде слаб, подобен на този през 2020 г. Трябва да забравим за туристи от Русия и Украйна. Западните туристи също ще бъдат по-малко – никой не би отишъл на курорт, знаейки че само на няколкостотин километра падат ракети.

Николай Василев: Правителството е най-лявото от това на Жан Виденов

„Новото правителство е най-лявото правителство след това на Жан Виденов. Първо харчи, после пита. Ще направи най-големият бюджете...

Вносът на газ, нефт и други суровини ще бъде по-скъп, по-труден, а в някакъв момент може да бъде спрян по политически причини. Това ще се отрази на индустрията, но и на домакинствата.

Българският износ за Русия не е особено голям, но ще се свие допълнително, а за някои компании може да спадне до нула. Тоест ще изгубим тези приходи.

Чуждите инвестиции, които в последните години са много малко, пак няма да се увеличат. "Никой не иска да влага парите си в държава, която е на втора линия. Това важи не само за България, а за цяла Източна Европа – от Естония до Гърция", предвижда Николай Василев.

Бившият икономически министър отново разкритикува политиката на правителството на Кирил Петков. "Не знам дали сегашното правителство изобщо има икономическа политика или визия. Аз не съм разбрал каква е, търся я, но не я виждам. Има един сбор от популистки и хаотични действия, които се изразяват в щедро раздаване на пари на всички, никакви пазарни политики и реформи. Провежданите политики са характерни за визията на Корнелия Нинова: държавна регулация, държавни предприятия, замразяване на цени, развитие с непазарни средства на някаква социалистическо-комунистическа икономика. Това не е нещо, в което аз вярвам. Смятам, че държавата трябва да има съвсем различна политика, каквато донякъде имаше в последното десетилетие", каза той.

Повече – във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю